Bebek Sağlığı

Çocukları Hedef Alan Virüs: Rota Virüsü Nedir?

En büyük belirtisi akut ishal olan rota virüs, 5 yaşına gelene kadar tüm çocukları etkisi altına alabilen bir tür bağırsak enfeksiyonudur. İshal, kusma ve ateşe yol açtığından hastalık süreci oldukça zorlayıcı geçebilen rota virüsü hakkındaki her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Rota Virüsü Nedir?

Rota virüsü özellikle 2 yaş altında olanlar olmak üzere 5 yaş altındaki tüm çocukları etkileyebilen bir bağırsak enfeksiyonudur. Yapılan araştırmalara göre, oldukça bulaşıcı olan rota virüsü, dünya genelinde tüm çocuklara 5 yaşına gelene kadar en az bir kez bulaşır.

Bazı bebekler rota virüsü ayakta atlatırken bazıları için hastanede tedavi gerekebilir. Hatta gelişmemiş ülkelerde yetersiz sağlık hizmeti dolayısıyla bebeklerde rota virüs ölümle bile sonuçlanabilmektedir.

Çocuklarda Rota Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Rota virüsün ortalama kuluçka süresi 48 saat olarak bilinir. Kuluçka süresi bittikten sonra gözlemlenen ilk belirtiler ateş ve kusmadır. Kusma ve ateşten hemen sonra bol sulu, kötü kokulu ve oldukça sık şekilde ishal gözlemlenmeye başlar. Çocuklarda rota virüs ishal sebebiyle çok fazla karın ağrısına neden olup dayanılmaz bir hal alabilir. İshal ve kusmaya bağlı sıvı kaybı halsizlik, ciltte solgunluk, huzursuzluk gibi birçok rahatsızlığa daha yol açar.

Çocuklarda rota virüse bağlı ishal yaklaşık bir hafta sürer. Hastalığın derecesine bağlı olarak rota virüsün tamamen iyileşme süresi 3 ila 9 gün arasında değişebilir.

Rota Virüs Nasıl Bulaşır?

Oldukça bulaşıcı olduğunu söylediğimiz rota virüsü bir insandan diğerine bulaşır. Hasta bir bireyim dışkı ya da kusmuğu ile temas halinde bulaşması mümkündür. Bu yüzden rota virüse yetişkinlerde nadiren rastlansa da çocuğunuz hasta olduktan sonra dikkat etmekte fayda vardır. Hatta rota virüsün 2 gün kuluçka süresi olduğundan, bir bireyde rota virüs henüz belirti vermeden başka bir kişiye bulaşması da mümkündür.

Su, gıda ve oyuncak paylaşımı çocuklarda rota virüs bulaşımının en yaygın sebepleridir. Kreş, park ve çocuk hastaneleri rota virüs bulaşımı için uygun bölgelerdir.

Çocukların okula gitmek ve sosyalleşmek zorunda olduğunu düşünürsek rota virüsünden korunmak için çözüm bu mekanlardan uzak durmak değil, gerekli hijyen kurallarına uymak olacaktır.

Çocuklarda Rota Virüs Tedavisi

Çocuklarda rota virüsten şüphelenildiği an doktora başvurmak oldukça önemlidir. Hastalığın şiddeti ve seyrini doğru takip etmek için bir uzman tavsiyesi almak şarttır. Rota virüs tedavisi için antibiyotik ya da ishal kesici ilaç kullanımı tercih edilmez. Eğer yüksek ateş problemi varsa ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir.

Çocuklarda rota virüsü tedavisinde izlenen ilk yol, ishal ve kusmaya bağlı su kaybını önlemeye çalışmak ve düzgün beslenmeye devam etmektir. Az ve sık beslenme sağlamak, ve eğer hastalık öncesi anne sütüne devam ediliyorsa anne sütünü kesmemek çocuklarda rota virüs tedavisi için en önemli iki kuraldır. Anne sütünden bebeğe geçen antikorlar rota virüs ile mücadelede etkili olup daha hızlı iyileşme sağlar. Daha büyük bebeklerde sıvı kaybını azaltmak için tuzlu- şekerli sıvı takviyesi, patates, muz ve pirinç tercih edilebilir.

Bebeğimi Rota Virüsten Nasıl Korurum?

Rota virüs dışkıya temas yoluyla bulaştığı için rota virüsten korunmada en önemli kural hijyendir. Tuvalet kullanımından sonra eller iyice yıkanmalı; kapı kolları gibi birçok insanın temas ettiği yerlere temas ederken dikkatli olunmalıdır. Eğer çevrede rota virüs salgını varsa çocukların birbirleriyle temasından mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Hasta çocuklar kesinlikle okul ya da park gibi alanlara götürülmemelidir.

Rota Aşısı

Rota virüs aşısı %100 koruma sağlamamakla beraber çocukları rota virüsten korumanın en etkili yoludur. Rota virüse karşı koruma için aşılanan çocuklar da virüsten etkilenebilir.

Rota aşısının 2-6. aylık dönemde yapılması gerekir. Ağızdan uygulanan rota virüs aşısı, doktorun önerisine göre 2 ya da 3 doz olarak alınabilir. Rota aşısı için doktorunuzla iletişime geçin.

Sağlıklı günler!

Referans:

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/bulasici-hastaliklar/rota-vir%C3%BCs

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0800/5.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago