Bebeğim Büyüyor

Beslenme Eğitiminde Yeni Çağ: BLW (Kendi Kendini Besleme) Yöntemi

Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Bebeklerin katı gıdaya geçiş süreci ebeveynler için oldukça heyecan verici ve biraz da endişe yaratan bir durumdur. Tüm ebeveynler, bebeklerinin sağlıklı besinleri severek tüketmesini ister. Ancak bebeklerin güzel bir şekilde yemeklerini yemeleri için bu sürece tam anlamıyla adapte olmalarına ihtiyaç duyulur. Bebeklerin yemeklerle sağlıklı bir ilişki kurabilmesini sağlayan yöntemlerin başında BLW yöntemi gelir. Son yıllarda yaygınlaşan bu yöntem sayesinde; bebekler yemek yeme sürecini çok daha sorunsuz bir şekilde kavrayabilir. 

BLW Yöntemi Nedir?

Bebeğin aktif katılımıyla katı gıdalara geçiş anlamına gelen BLW yani Baby Led Weaning, bebeğin kendi kendine beslenme yöntemini tanımlar. BLW ile bebekler hem yavaş yavaş hem de istedikleri kadar beslenirler. Bu süreçte bebeklerin çiğneme becerileri, el ve göz koordinasyonlarının gelişimi ve yiyecekleri tanıyabilme becerileri artar. Üstelik bu yöntem, bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimine de çeşitli katkılarda bulunur. 

Neden BLW Yöntemi Tercih Edilir?

BLW yöntemi; çok farklı açılardan bebeğin gelişimine olumlu etki ettiği için ebeveynler tarafından tercih edilir. BLW sayesinde bebek; yemek yemenin bir zorunluluk ve keyifsiz bir durum olduğunu değil, eğlenceli bir aktivite olduğunu düşünür. Aynı zamanda bu süreçte yiyecekleri, tatlarını, kokularını ve yapılarını doğal yollarla keşfeder. BLW, bebeğin güvenli biçimde yemek yemeyi öğrenmesine de katkı sağlar. Hatta bu yöntem sayesinde şekil, ağırlık, doku, yapı ve boyut gibi kavramlar; çok sayıda oyuncaktan çok daha iyi bir biçimde öğretilebilir. Bebeğin el ve göz koordinasyonunu geliştirdiği için ileride kullanacağı motor becerilerine de katkıda bulunur. BLW yöntemi ile yemek yemeyi öğrenen bebekler; kendine güvenen, sosyal becerilere sahip ve iştahını kontrol edebilen bebekler olur. Uzun dönemdeki sağlığına da olumlu yönde etki eden bu yöntemle bebeklerin daha iyi beslenmesinin önü açılır.

BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Genellikle 6. ay itibarıyla katı gıdaya geçilir. Ancak bebeğin BLW yöntemiyle katı gıdaya geçebilmesi için öncesinde bazı sinyalleri verip vermediğine bakılmalıdır. Bu doğrultuda bebeğin; desteksiz veya az destekle bir yere oturabilmesi beklenir. Aynı zamanda bebekler; bir şey almak için uzanıyorlarsa, oyuncaklarını ağızlarına götürüyorlarsa ve çiğneme hareketi yapabiliyorlarsa BLW için hazır oldukları anlaşılabilir. 9. ay itibarıyla bu beceriler hemen hemen her bebekte gelişmiş olur. BLW yöntemi uygulanırken bebek; mutlaka dik ve güvenli bir biçimde oturmalıdır. Özellikle ilk birkaç ayda bebeğin yalnızca ellerini kullanması beklenir. Aynı zamanda uygulamanın amacı; bebeğin kendi kendine yemek yemeyi öğrenmesi olduğu için ebeveynler kesinlikle baskıcı olmamalıdır. 

Genellikle uzun olarak kesilmiş olan besinler, kavrama kolaylığı sağladığı için doğru tercih olur. Ortalama 5 cm uzunluğundaki gıdalarla başlanabilir. Aynı zamanda bu gıdaların fazla yumuşak veya sert olmamasına dikkat edilmelidir. Gıdalar; bebeğin eline verilmemeli, önündeki tabağa konulmalıdır. Bebeğin süreci taklit edebilmesi için ebeveynler de bir şeyler atıştırarak yemeğe eşlik edebilir. BLW yöntemi uygulanacağı zamanda başlangıçta tercih edilebilecek yemekler arasında; buharda pişen havuç, brokoli, tatlı patates, armut ve elma gibi gıdalar bulunur. Ayrıca muz da kesilerek verilebilir. Bu süreçte mümkün olduğunca kabuklu yemişlerden uzak durulmalıdır. Üzüm benzeri meyveler ve cherry domates ise ikiye bölünerek verilebilir. İçinde çekirdek olan kiraz gibi meyvelerin mutlaka çekirdekleri çıkarılarak bebeklere verilmelidir. Bu süreçte; örneğin bebeğe çorba ya da püre yedirilirken bebeğin önüne birkaç dilim haşlanmış havuç konulabilir. Böylece bebek çorbasını ya da püresini yerken aynı zamanda kendi kendine havucunu da tüketebilir.

Referans:

https://www.montessoriinreallife.com/home/2020/4/19/baby-led-weaning-montessori-style

https://www.whattoexpect.com/first-year/feeding-baby/baby-led-weaning/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago