Bebek Ürünleri

Bebek Deterjanı Tavsiye: Bebek Deterjanı Nasıl Seçilir?

Yaşamın ilk aylarında ve ilerleyen dönemlerinde bebeklerin ciltleri oldukça hassas olur. Giysilerin üretim materyalleri, dikiş bölümleri, etiketleri, kalınlıkları ve diğer etkenler bebeklerin ciltlerini olumsuz yönde etkileyebilir ve bunun sonucunda çeşitli alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Bebeklerin ciltlerini etkileyen bir diğer etken ise giysilerin yıkandığı deterjanlardır. Deterjanlar pek çok kimyasalı aynı anda içerebilir ve bebeklerin ciltlerinde rahatsız edici alerjik etkilere yol açabilir. Alerji dışında pişik, tahriş, kaşıntı, kızarıklık, cilt döküntüsü, egzama, kurdeşen, nefes darlığı gibi önemli problemler de oluşturabilir. Tüm bu problemlerin önlenmesi için kullanılan deterjanların özenle seçilmesi ve özel bebek deterjanı tercih edilmesi büyük önem taşır. Bebeğinizin giysilerini yıkarken aşağıda bahsi geçen kriterleri uygulayabilir, bebeğinizin daha sağlıklı ve huzurlu bir büyüme süreci geçirmesini sağlayabilirsiniz. 

Bebek Deterjanı Neden Kullanılır? 

Bebek deterjanı, bebeklerin ihtiyaç duyduğu hassasiyete uygun olarak tasarlanan bir üründür. Bebekler için herhangi bir sağlık tehditi oluşturmayan özel içeriklerle formüle edilen bu ürünler, zararlı kimyasallar içermediği gibi bebeğinizin hassas cildi için hipoalerjenik olarak da tasarlanmıştır. Ancak bebek deterjanı satın almadan önce, öncelikle içeriklerini ve üzerinde bulunan ibareleri incelemeniz önerilir. Çünkü bazı bebek deterjanları, bebeklere özel olarak hazırlansa da zararlı kimyasallar içerebilir. Özellikle doğal içeriklere sahip olan ve organik ibaresiyle satışa sunulan ürünleri değerlendirebilir, bebeğinizin kimyasallardan uzak bir yaşam sürmesini sağlayabilirsiniz. Dilerseniz bebeğinizin giysileri için kullanacağınız deterjanı kendiniz de hazırlayabilir, tamamen sağlıklı bir kullanıcı deneyimi yaşayabilirsiniz. 

Bebek Deterjanı İçerikleri

Günlük olarak kullanılan deterjanlar; paraben, ağartıcı, fosfat gibi zararlı maddelerin yanı sıra anyonik, katyonik, noniyonik, amfoterik maddeler başta olmak üzere çok sayıda zararlı bileşen içerebilir. Yetişkinlerde bile oldukça rahatsız edici sonuçlara yol açabilen ve kaşıntı, alerji, kızarıklık, deri kuruluğu gibi etkiler oluşturabilen bu materyaller, bebek giysilerinde kullanıldığında bebeklerin henüz çok hassas olan cildine daha büyük hasarlar verebilir. Bu nedenle bebek cildine özel olarak hazırlanan ve dermatolojik testlerden geçirilmiş deterjanları tercih edebilir; sensitive, hipoalerjenik gibi ibareleri bulunan ürünleri değerlendirebilirsiniz. Dermatolojik onaylı, paraben, fosfat, parfüm gibi zararlı kimyasallar içermeyen deterjanlar, bebeğinizin cildini korumanıza yardımcı olur ve bebeğinizde alerjik bir etki de oluşturmaz. 

Bebek Deterjanı Özellikleri Nelerdir? 

Bebek deterjanı, bebeklerin ve küçük çocukların hassas ciltlerini korumak üzere hazırlandığı için çok sayıda önemli ve koruyucu özelliğe sahiptir. Üretim aşamaları, paketleri, ambalajları, formülleri ve diğer özellikleri bebeklerin narin bedenlerine herhangi bir zarar vermeyen materyallerden oluşur. Bazı bebek deterjanları, tamamen doğal içeriklerden elde edilir. Piyasada %100 bitkisel içeriğe sahip olan bebek deterjanı ürünleri bulunduğu gibi, hipoalerjenik, atopik ciltlere özel olarak hazırlanan bebek deterjanları da bulunur. Bebek deterjanlarının bazı özelliklerini inceleyerek bebeğiniz için sağlayacağı faydaları değerlendirebilirsiniz. 

Bebek Deterjanı Faydaları

  • Bebek deterjanı, dermatolojik olarak test edildiği için bebeğinizin cildinde olumsuz etkiler yaratmaz. 
  • Hassas çamaşırlar için üretilen bebek deterjanları, bebeğinizin çamaşırlarına ekstra yumuşaklık kazandırabilir.
  • Zararlı bileşenler içermeyen bebek deterjanı ürünler, bebeğinizin cildini çok sayıda kimyasal maddeden ve kanserojen maddeden korur. 
  • Kızarıklık, tahriş, döküntü, kaşıntı gibi alerji kaynaklı problemlerin önüne geçmeyi hedefleyen bebek deterjanı, doğal materyallerden elde edildiği için bebeğinizin cildi için sağlıklıdır. 
  • Hem bebeğinizin cildini hem de çevreyi korumayı hedefleyen bebek deterjanları, zararlı kimyasallar içermedikleri için doğayı korumaya da katkıda bulunur. Özellikle organik ve doğal ibaresi bulunan bu ürünler, doğa koruyucu ambalajlara da sahiptir. Üstelik ambalajlar doğada daha kısa zaman dilimlerinde çözünebilir. 
  • Çamaşırların derinlemesine temizlenmesine yardımcı olan ve toz, kir gibi en küçük lekelerin bile giderilmesini sağlayan deterjanlar, bebeğinizin cildinin her zaman hijyenik olan kumaşlara temas etmesini sağlar.
  • Doğal ve organik deterjanlar arasında ‘’vegan’’ etiketi bulunan ürünler de görülebilir. Bu ürünlerin bileşenlerinde hayvansal maddeler kullanılmaz ve ürünlerin yapım, test gibi aşamalarında hayvan deneklere yer verilmez. Bu ürünleri tercih ederek hayvanların korunmasına da katkıda bulunabilirsiniz. 
  • Granül sabun etiketi taşıyan ürünler ise sabun tozunun paketlenmiş halidir. Bu ürünler, bebek çamaşırlarında sıklıkla kullanılan polyester ve pamuk kumaşların ekstra yumuşak olmasını sağlayabilir. Ayrıca bebek kıyafetlerinin dokularının hasar almasını önleyerek bebeğinizin giysilerinin her zaman canlı renklere sahip olmasına yardımcı olur ve kıyafetlerin dokularının bozulmasını önleyerek yeni kalmasında etkili olabilir. 
  • Granül sabunlar, suda kolay çözünen ürünler oldukları için kolay yıkanma ve durulanma avantajı sunar. Hem makinede hem de elde yıkamaya uygun ürünlerdir. 
  • Bebeğinizin çamaşırlarını yıkarken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus da çamaşır yumuşatıcısı seçimidir. Yumuşatıcı seçimi yaparken, yumuşatıcıların parfümsüz olmasına özen gösterebilir, bebeğinizin hassas yapısına özel seçimler yapabilirsiniz. 
  • Çamaşır yumuşatıcılarının da hipoalerjenik özellikler taşıdığından emin olduktan sonra, parfümsüz ürünlere yönelerek bebeğinizin ağır kokular eşliğinde rahatsızlık duymasını önleyebilirsiniz. İlk aylarda kokulara daha fazla duyarlı olan bebekler, giysilerden yayılan kokulara karşı hassas olabilir. Bu nedenle yoğun parfüm içeren ürünler yerine kokusuz ürünleri değerlendirebilirsiniz. 

Bebek Çamaşırları Nasıl Yıkanır? 

Bebek çamaşırlarını yıkarken pek çok farklı noktaya dikkat etmeniz, bebeğinizin sağlığı ve konforu açısından büyük önem taşır. Dikkat etmeniz gereken en önemli detayları aşağıda bulabilirsiniz.

  • Bebekler için satın alınan tüm kıyafetlerin, ilk kullanımdan önce uygun bebek deterjanlarıyla birlikte yıkanması önerilir. Mağaza koşullarında çok sayıda aşamadan geçen giysiler, yoğun olarak toz ve kir içerebilir. Bu da bebeğinizin cildi ve sağlığı için oldukça önemlidir.
  • Bebek giysilerinin, giysi etiketinde bulunan yıkama talimatlarına uyularak yıkanması tavsiye edilir. Talimata uymadan yıkanan giysiler hasar alabilir ve kullanılmaz duruma gelebilir. 
  • Bebeğinizin giysilerini yıkadıktan sonra elinizle kumaş yüzeyini kontrol edebilir, herhangi bir kayganlık olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin giysilerinin iyice durulandığından emin olabilirsiniz. 
  • Bebeğinizin kıyafetlerini yıkarken beyaz ve renkli ayrımı yapabilir, beyaz giysilerin renk değişimine uğramasını önleyebilirsiniz. Giysileri yıkarken kumaşlarına da dikkat edebilir, pamuklular gibi aynı kumaş türlerini bir arada yıkayabilirsiniz. 
  • Bebeğinizin en hassas çamaşırlarını elde yıkamayı deneyebilir, isterseniz çamaşır makinenizin narin ya da hassas programında da yıkayabilirsiniz. 
  • Bebeğinizin giysilerini genel olarak açık havada kurutmaya özen gösterebilir, eğer uygun değilse kurutma makinesi kullanmayı erteleyebilirsiniz. 
  • Bebeğinizin çamaşırlarını mikroplardan iyice arındırdığınızdan emin olmak için, yıkama ve kurutma işleminin ardından, eğer giysi uygunsa ütüleme işlemi yapabilirsiniz. Bu işlem bebeğinizin giysilerinde hala bulunabilecek olan zararlı bakterilerin ölmesini sağlayabilir ve bebeğinizin giysilerinin her zaman yeni görünmesine yardımcı olabilir. 

Bebek Giysilerini Yıkarken Kullanabileceğiniz Doğal Materyaller Nelerdir?

Dezenfektan özelliği en yüksek malzemelerden biri olan sirke, bebeğinizin giysilerini yıkarken kullanabileceğiniz ürünlerin başında gelir. Bebeğinizin çamaşırlarının bakterilerden arınmasını sağlayan, lekelerin çözülmesine yardımcı olan ve çamaşırlara doğal bir yumuşaklık kazandıran sirke, doğrudan elde yıkama sırasında ya da çamaşır makinesinin deterjan gözüne eklenerek kullanılabilir. Çamaşırların alerjik etkiler oluşturmasını da önleyen sirke, ilk dakikalarda kötü bir koku bıraksa da bu koku geçicidir ve çamaşırları astıktan sonra birkaç dakika içerisinde kaybolur. Bebek çamaşırları için en güvenli temizlik ürünlerinden biri de doğal içerikli sabunlardır. Bu ürünler hem derinlemesine temizlik sağlar hem de zararlı bileşenler içermedikleri için, bebeğinizin cildi üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir. Özellikle yenidoğan bebeklerin tüm giysilerinin doğumdan önce yıkanıp kurutulması büyük önem taşır. Bu işlemler de doğal sabunlar aracılığıyla yapılabilir. 

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago