Bebeklerin en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri pişiktir. Kalçada, genital bölgede, kasıklarda ya da boyun kısmında oluşabilecek pişik problemi, bebeğinizin canını yakabilir ve yaşam kalitesini düşürebilir. Bu nedenle de her anne ve babanın pişiğe karşı gerekli tedbirleri alması tavsiye edilir. Peki siz tüm bebeklerin her an karşılaşabileceği bu problem hakkında neler biliyorsunuz? İşte pişik hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…

Bebekler Neden Pişik Olur?

Bebek cildi, son derece hassas bir yapıya sahiptir ve bu sebeple en küçük olumsuz etkenlerden bile hızlı bir şekilde tahriş olabilir. Bebeklerde pişiğe en çok sebep olan unsurların başında, idrar ve gaitanın tene teması yer alır. Bu sebeple de bebeğinizin altını sık sık açmanız önerilir. Alkol, parfüm ve paraben içeren hijyen malzemeleri de bebeğinizin pişik sorunu yaşamasına neden olabilir. Bebeklerde görülen pişiğin bir diğer önemli sebebi ise gıda alerjisidir. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışmanız ve bebeğinize alerji testi yaptırmanız önerilir.

Pişik Nasıl Anlaşılır?

Pişik, bir deri rahatsızlığı olması sebebiyle kolaylıkla tespit edilebilir. Bebeğinizin kalçasında, genital bölgesinde ya da boyun kısmında kızarıklık, tahriş ve kabarma gözlemliyorsanız, bu belirtilerin pişikten kaynaklandığı söylenebilir. Pişik, bebeğin katlanabilen tüm bölgelerinde oluşabilir. Bu nedenle diz içlerinde, dirsek içlerinde, koltuk altlarında da pişik oluşumu gözlemleyebilirsiniz. Pişik, genel olarak yüksek ateşe ya da halsizlik, ishal, kusma gibi sorunlara yol açan bir rahatsızlık değildir. Eğer bebeğinizde kızarma ve kabarıklığın yanı sıra bu belirtileri de gözlemliyorsanız derhal doktorunuza başvurmanızda yarar bulunur.

Bebeklerde Pişiğe Ne İyi Gelir?

Pişik olan bebekleri rahatlatmanın en iyi yolu, pişiğe sebep olan unsurla bebeğin temasını derhal kesmektir. Pişik kalçalarda ya da genital bölgede oluşuyorsa, bebeğinizin altını bir süre açık bırakabilirsiniz. Pişik olan bölgeyi ılık suyla temizlemeniz ve sonrasında derhal kurulamanız da pişiği giderecek yöntemlerden biridir. Eğer pişik yoğunsa, pişik giderici kremlerden ve pudralardan da yararlanabilir ve bebeğinizi kısa sürede eski sağlığına kavuşturabilirsiniz.

Bebeklerde Pişik Tedavisi İçin Doktora Gitmek Gerekir mi?

Dış temastan kaynaklanan pişik problemleri, son derece basit bir şekilde çözülebilir ve bu nedenle de çiş, kaka, parfümlü temizlik malzemesi gibi unsurların temasıyla oluşan pişikler için doktora gitmeniz gerekmez. Bu sorunları basit yöntemlerle kendi imkanlarınızla çözebilirsiniz. Tüm tedbirleri almanıza rağmen pişik sorunu geçmiyor ya da sık sık tekrarlıyorsa, pişiğe yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi başka sağlık sorunları da eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilir.

Pişik Kremi Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Pişik kremi seçerken dikkat etmeniz gereken unsurların başında, kremin içindeki etken maddeler gelir. Gerekli testleri yaptırarak bebeğinizin hangi etken maddelere alerjisi olduğunu öğrenebilir ve o maddeyi içeren kremlerden uzak durarak bebeğinizi koruyabilirsiniz. Ayrıca paraben, parfüm, SLS, alkol gibi cilde zarar veren maddeler içeren kremlerden de uzak durmanız tavsiye edilir. Bebeğinizin poposunu sileceğiniz ıslak mendilleri doğru seçmeniz de en az krem tercihi kadar önemlidir. Yetişkinler için üretilen ıslak mendiller, bebeğinizin cildi için zararlı olabilir. Bu nedenle temizlik esnasında bebekler için özel olarak üretilen ıslak mendil modellerinden kullanmanız önerilir.

Bebeklerde Pişik Önlenebilir mi?

Pişik, tamamen önlenebilen bir rahatsızlık değildir. Tüm bebekler, ciltlerinin yüksek hassasiyeti sebebiyle bir noktada pişik sorunuyla karşılaşabilir. Bu problemin oluşum sıklığını azaltmanız ise mümkündür. Bebeğinizin altını sık sık açıp havalandırarak, her açışınızda hijyen işlemlerini eksiksiz şekilde yerine getirerek ve bebeğiniz için kullanacağınız malzemelerin içinde zararlı madde bulunup bulunmadığını kontrol ederek pişik oluşumunu büyük oranda azaltabilirsiniz.

Referans:

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0901/diaper.pdf

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0201/11.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago