Bebek Ürünleri

Bebeklerde Emzik Kullanımı

Bebeklerde emzik kullanımının detayları, bebeği için her şeyin en iyisini isteyen anne ve babaların en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Bebeklere ne zaman ve ne şekilde emzik verilebileceği sorusunun yanıtı, çocuğunuzun sağlığını da yakından ilgilendirir. Emzik kullanımında yapılacak hatalar, bebeğinizin çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşmasına yol açabilir. 

Emzik Kullanımı Zararlı mı?

Halk arasında emzik kullanımının bebeklerin ağız ve diş yapısına zarar verdiğine yönelik yaygın bir görüş bulunur. Bu görüş, esasen tamamen yanlış sayılmasa da eksiktir. Emzik kullanımının diş yapısına zarar vermesi, ilerleyen yaşlarda gerçekleşebilen bir durumdur. Yeni doğmuş bebekleri emziğe alıştırmak ise herhangi bir zarara yol açmadığı gibi bebeğinizi rahatlatır. Bebekler, doğuştan emme refleksine sahiptir ve emzik verilmediği zaman kendi parmaklarını emerek bu ihtiyaçlarını gidermeye çalışır. Anne sütü emme simülasyonu olarak kabul edilen emzikler, bebeğinizi psikolojik açıdan rahatlatır. Pek çok uzman, erken dönemde emzik kullandırılan bebeklerin yaşıtlarına göre daha sakin ve mutlu bir ruh hali sergilediğini ve uykuya daha kolay daldığını öne sürer. Uzmanların bir bölümüne göre emzik kullanımı el ve vücut koordinasyonunun gelişmesine de katkı sağlar.

Emzik Kullanmak Bebeğin Diş Gelişimine Zarar Verir mi?

Henüz diş çıkarmamış bebeklerin emzik kullanmasında bilinen herhangi bir sakınca yoktur. Bebeğinizin diş ve damak yapısı daha gelişmemiş olduğu için bu çağdaki bebeklere rahatlıkla emzik verilebilir. Bebeğinizin dişleri çıkmaya başladıktan sonra ise emzik kullanımına kısıtlama getirmeniz tavsiye edilir. Bebekler, emziklerini emerken ön dişlerini dilleri ile öne doğru itebilir ve bu durum da zaman içinde dişlerde yapısal bozukluğa neden olabilir. Eğer bebeğinizi memeden 2 yaş civarında keserseniz, emziğin dişlerde oluşturduğu deformasyon düzeltilebilir. Bebeğiniz 3 yaşına geldiğinde emzik kullanmayı sürdürüyorsa dişlerinde kalıcı bozulmalar oluşabilir.

Bebeklerde Emzik Kullanımı için Hangi Yaş Aralığı Uygundur?

Bebeğinizi yaşamının ilk evrelerinden itibaren emziğe alıştırabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken detay, önce bebeğinizi anne göğsüne alıştırmaktır. Emziğe çok erken alışan bebekler, anne memesi emmeyi reddedebilir ve bu durumda kalan süre boyunca bebeğinizi biberonla beslemeniz gerekebilir. Bebeğinizi memeye yeterince alıştırdıktan sonra emzik kullanımına geçebilirsiniz. Bebeğiniz 1,5 yaşına geldiğinde emzik kullanımını azaltmanız ve 2 yaş civarında da emziği tamamen kesmeye çalışmanız önerilir. Bu sayede hem bebeğinizin emme refleksini giderebilir hem de dişlerinde problem oluşmasını önleyebilirsiniz.

Uyurken Emzik Kullanmak Zararlı mıdır?

Emzik, bebeklerin uykuya dalmasına yardımcı olur ve pek çok anne, bebeğini ağzında emzikle uyutmayı tercih eder. Bebeğiniz derin uykuya dalıncaya kadar emziği ağzında tutmasında herhangi bir sakınca bulunmaz, ancak bebeğiniz uykuya daldıktan yaklaşık 10 dakika sonra emziği ağzından yavaşça almanız önerilir. Bebeğin ağzında emzikle uyuması, nefes almasını zorlaştırabilir. Özellikle diş çıkarma çağındaki bebekler çok fazla salya salgıladıkları için ağızlarının emzikle kapalı olması geniz tıkanıklıklarına ve hayati tehlike yaratacak sorunlara yol açabilir.

Emzik Nasıl Temizlenir?

Emzik temizlerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, emziği kendi ağzınıza sokmamaktır. Pek çok anne, yere düşen ya da kirlenen emzikleri kendi ağzında ıslattıktan sonra bebeklerine geri vermeyi tercih eder. Bu durum, bebeğiniz için ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Sizin bağışıklık kazandığınız virüsler ya da sizi etkilemeyecek mikroplar, tükürüğünüz aracılığıyla bebeğinizin vücuduna geçebilir ve çocuğunuzu hasta edebilir. Emzik temizlemenin en iyi yolu, emziği kaynar su dolu bir tabakta 5 dakika boyunca bekletmektir. Bu sayede emziğin üzerindeki mikroorganizmalar dezenfekte olur ve emzik güvenli bir hale gelir. 

Emzik Hangi Sıklıkla Değiştirilmeli?

Emziklerin ortalama kullanım ömrü 3 aydır. Emzikte herhangi bir deformasyon oluşmasa dahi 3 ayda bir yeni emziğe geçmeniz önerilir. Eğer bebeğinizin emziğinde yırtılma, sönme, incelme gibi bozulmalar oluşuyorsa 3 ay geçmesini beklemeden yeni emzik edinmeniz tavsiye edilir. Emzik üzerindeki bozulmalar, bakteri oluşumunu artırabilir ve bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilir. Bu nedenle küçük deformasyonlarda dahi emzik değişikliğine gitmeniz önemlidir.

Referans:

https://www.saglik.org.tr/makale-haber/bebeklerde-emzik-kullanimi

https://www.nct.org.uk/baby-toddler/feeding/practical-tips/what-bottles-and-teats-do-you-need-for-babies

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago