Bebek

Bebekler Ne Zaman Oturur? Bebekler Kaç Aylıkken Oturur?

Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

Bebeklerinin dünyaya gelmesi ile birlikte anne ve babadan daha mutlu birisinin olmadığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucağına alan anne ve babalar bebeklerinin gelişim süreçleri ile ilgili araştırma yapmaya başlar. Bu araştırmaların en başında ise bebekler kaç aylıkken oturur, bebekler ne zaman konuşmaya başlar, bebekler ne zaman diş çıkarır, bebekler ne zaman yürür gibi bebeklerin gelişimleri ile ilgili sorular yer almaktadır. Peki, bebeğiniz oturmaya çalıştığını belli eden hareketler yapmaya başladığında ne yapmalısınız? Bebeğinizin oturması için uygun zaman dilimi hangisi? Onun hazır olduğuna nasıl emin olabilirsiniz? Gelin, “Bebekler ne zaman oturur?” sorusunun yanıtını birlikte bulalım ve aklınıza takılan soru işaretlerini ortadan kaldıralım.

Bebekler Kaç Aylıkken Oturur Pozisyonda Durabilir?

Bebeklerin ne zaman oturur pozisyonda durabilir sorusunun cevabı her bebek için farklılık gösterir. Bebeklerin büyük çoğunluğu, 4. aydan itibaren oturma girişimlerine başlar. Ancak eğer bebeğiniz dördüncü ayını doldurduğu halde henüz oturmaya çalışmıyorsa, endişelenmenize gerek yok. Çünkü söz konusu süre, 9. aya kadar ilerleyebilir. Bebeklerin oturmaya çalışması için, boyunlarını doğrultabilecek ve dengelerini kurabilecek kadar gelişmiş gövde kaslarına sahip olmaları gerekir. Bu süreçte sizin de ona destek olmanız ve doğru zaman dilimini beklemeniz büyük önem taşır. Yaklaşık 8. ya da 9. ayda, bebekler kendi başlarına ve desteksiz şekilde oturabilir. Peki, bu sürece kadar neler yapmalı ve bebeğinizi gözlemlerken nelere dikkat etmelisiniz?

Bebekler Nasıl ve Ne Zaman Oturmaya Alıştırılmalıdır?

Bebeklerin sırt, boyun ve karın kasları; doğdukları ilk günden itibaren güçlenmeye başlar. Keza, bebeğinizin yatarken boynunu hafifçe kaldırarak size bakması ya da ayaklarıyla havaya minik tekmeler atması da, kaslarının güçlendiğini gösterir. Siz de bebeğinizin dördüncü ayına kadar, kaslarının ve motor becerilerinin gelişmesini sağlamak için ona destek olabilirsiniz. Bebeğiniz uyanık şekilde yatarken onun pozisyonunu arada bir değiştirebilir, size uzanmasını ya da kollarını kaldırmasını sağlayabilirsiniz. Bebeklerin boyunlarını ve başlarını desteğe ihtiyaç duymadan tutması, 3. ya da 4. ayda gerçekleşir. Boynunu tutabildikten sonra, oturması için en önemli aşamayı geçmiş demektir. Özetle bebekler kaç aylıkken oturur sorusunun cevabı aslında bebeğin boynunu taşıyabildiği zaman dilimidir.

Bebekleri Oturmak İçin Zorlamayın!

Bebeğinizi kesinlikle oturmak için zorlamamalısınız. Bu bebeğinizin kendine olan güveninin kırılmasına neden olmaktadır. Uzmanlara göre bebekler genellikle 6.aydan itibaren oturmaya başlarlar. Ancak bebekler kesinlikle oturmaya kendisi karar verir. Bu doğrultuda bebekler 6.aydan itibaren oturmak için çeşitli eğilimlerde bulunmaya başlar. Çünkü bebeklerin 6.aydan sonra bel kontrolü gelişmektedir. Kendisini öne iterek dik durmaya çalışan bebekler, dengede durup durmadıklarını deneme yanılma yolu ile öğrenmeye çalışırlar. Öne etrafında çeşitli destekler ile oturabilen bebekler, kısa bir süre içerisinde desteksiz bir şekilde oturmaya başlayabilir. Özellikle mama sandalyesine oturan bebekler 6. ve 7. aydan sonra oldukça rahat ederler.

Bebekler Ne Zaman Oturur?

Bebeğiniz boynunu destek almadan tutabilmeye başladıktan sonra, onu kucağınıza nazikçe oturtarak ve ellerinizle destek olarak birkaç saniye boyunca boynunu kontrol etmesini sağlayabilirsiniz. Bu alıştırmalar, yavaş yavaş bebeğinizin oturması için zemin hazırlamanıza yardımcı olur. Bir sonraki adımda, bebeğinizi bir koltuğa oturtabilir ve çevresine yastıklar dizerek destek almasını sağlayabilirsiniz. Elbette bu esnada onun yakınında olmalı ve gözlerinizi ondan hiç ayırmamalısınız. İlk denemelerde, bebeğiniz kısa sürede yan tarafa doğru devrilebilir. Ancak her alıştırmayı yeterince uyguladığınız, doğru zaman dilimini tercih ettiğiniz ve bebeğinize zaman tanıdığınız sürece; bebeğiniz birkaç ay içinde sorunsuz şekilde oturmaya başlayabilir.

Bebekler Ne Zaman Desteksiz Oturur?

Artık 7. ya da 8. aya geldiyseniz ve bebeğinizle yaptığınız alıştırmalar sonucu onun dengesini kurmakta giderek geliştiğini gözlemliyorsanız, doktorunuzla fikir alışverişinde bulunarak bebeğinizin desteksiz oturması için harekete geçebilirsiniz. Bebeğinizi koltuğa oturtup yanına yastıklar dizdiğinizde boynunu tutabiliyor ve dengesini kurabiliyorsa, yanındaki yastıkları adım adım azaltmayı deneyebilirsiniz. Bir süre sonra herhangi bir yastık desteğine ihtiyacı kalmadığında, onu güvenli ve yumuşak bir yere oturtup ellerinizle sırtını hafifçe desteklemelisiniz. Ellerinizi nazikçe çektiğinizde bebeğiniz oturmaya devam edebiliyorsa, artık desteksiz ve kendi başına oturmaya çok yaklaşmış demektir. Elbette bu süreçte yine onu sürekli gözlemlemeniz ve dengesini kuramaması ihtimaline karşılık hemen yanı başında olmanız gerekir. Alıştırmalarınızı tekrarladıkça, bebeğiniz kendi başına oturmayı kısa sürede öğrenecektir.

Bebeklerin Oturabilmesinin Önemi

Bebeğinizin oturmaya başlaması onun büyüdüğünün en önemli göstergelerinden bir tanesidir. Bebekler büyüdükçe ve gelişim gösterdikçe boyun ve sırt kasları da gelişme gösterir. Bu durumda bebekler çok rahat bir şeklide oturmaya başlar. Bebeklerin kendi başlarına rahat bir şekilde oturabiliyor olması gelişimlerinde herhangi bir sorunun olmadığının da göstergesidir. Ancak bebeğiniz tek başına oturmaya başladıktan sonra eğer kanepe ve koltuk gibi yüksek yerlerde oturuyorsa kesinlikle yalnız bırakmamalısınız. Hızlı bir şekilde büyüyen bebeğiniz hareketlenmeye başlayacağı için koltuktan düşme olasılığı çok yüksektir. Bu noktalara dikkat ederek ve bebeğinizin gelişimini gözlemleyerek bebeğinizin 6.  ve 7. aydan sonra oturmaya başladığını görebilirsiniz.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Her bebeğin gelişim süreci bir diğerinden farklı olabilir. Bu nedenle bebeğiniz dördüncü ayında henüz destekle oturmaya başlamadıysa ya da oturmaya çalışmıyorsa, paniğe kapılmanıza gerek yok. Ancak dördüncü ayda henüz başını dik tutmakta sorun yaşıyorsa ya da dokuzuncu ayın sonuna gelindiğinde otururken canının yandığını veya rahatsız olduğunu belli ediyorsa, doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir. Böylelikle bebeğinizin gelişim sürecini takip edebilir ve aklınıza takılan soruları doktorunuza yöneltebilirsiniz.

Referans:

https://kalite.saglik.gov.tr/Eklenti/6406/0/bebek-ve-cocuk-izlem-protokolleripdf.pdf

https://www.unicef.org/serbia/sites/unicef.org.serbia/files/2018-08/Smart_Book_for_mum_and_dad.pdf

https://www.unicef.org/parenting/child-development/your-babys-developmental-milestones-6-months#movement

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago