Bebek Ürünleri

Bebek Arabası Nasıl Seçilmeli, Çeşitleri ve Markaları Nelerdir?

Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Bebek bakımını kolaylaştıran zamane icatlarından belki de en hayat kurtarıcısıdır bebek arabası. Düşünsenize, yazın sıcağı kışın soğuğunda, her türlü zor koşul ve ortamda, bebeğinizi oradan oraya kucağınızda taşımak zorunda olduğunuzu. Bebek arabaları sayesinde evin dışına yapılan her türlü yolculuk her türlü ortam ve iklime rağmen normalden daha kolay bir hale geliyor. Bebek arabaları yalnızca sizi daha mobil bir anne haline getirmiyor, aynı zamanda düzgün seçildikleri takdirde hayatınızı başka birçok kolaylıkla da tanıştırıyor. Eğer sizler de yeni doğmuş bebeklerinize bir bebek arabası arayışındaysanız tam doğru adrese geldiniz, çünkü bu yazımızda sizlerle bebek arabası almanın püf noktalarına değineceğiz. 

İçindekiler

Bebek Arabası Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Alacağınız bebek arabasının belki de en önemli özelliği güvenli olup olmamasıdır. Ürünlerin güvenliği için en önemli göstergelerden bir tanesi ise şüphesiz ki onların sahip olduğu sertifikalardır. İşte bu yüzden alacağınız bebek arabasının Avrupa Birliği standartlarında üretildiğinden emin olmak adına onun TS EN 1888 belgesi olmasına özen gösterin. Aracınızda bu belge bulunmadığı takdirde hayatınızı kolaylaştırmak için aldığınız bu araç onu kısa sürede bir kabusa çevirebilir. Unutmayın, bir bebek arabasının en önemli özelliği her zaman için içindeki bebeğinizi güvenle bir yerden başka bir yere taşımak olmalıdır.

Boyut

Bebek arabalarının boyutları da onları satın alırken düşünmeniz gereken en önemli ayrıntılardan bir tanesidir. Hatta buna ayrıntı demek biraz yanlış olabilir. Her ne kadar önemli olan en başta bebeğinizin içinde rahat edebileceği genişlikte kocaman bir bebek arabası almak gibi gözükse de işin aslı pek de böyle değildir. Günümüzde evlerin küçülmesi ile o kocaman bebek arabalarını düzgün katlanamadığı takdirde eve sığdırmak bir hayalden öteye gidemez. Aynı zamanda açık hali büyük olan arabaların yönlendirmesinin daha zor olacağını ve uzun mesafede sizi daha çok yoracağını da unutmayın. Bebeğiniz için sağlıklı ve nefes alabileceği bir boşluk yaratıldığı müddetçe daha minik boyutlarda ve mobil bir bebek arabası almaya özen gösterin.

Kumaş

Bebeğiniz nefes almasından bahsetmişken onun konforunu sağlayan bazı olmazsa olmazlardan bahsetmeyi de es geçmemek gerek. Yeni doğan bebeklerin ciltleri epey hassas olduğu için onların giyim kuşamına nasıl ayrıca dikkat etmek gerekiyorsa, mesela olabildiğince pamuklu giydirmek gibi, belki de saatlerce temas edecekleri bu bebek arabalarını da dikkatli seçmek gerekiyor. Bazı bebek arabaları bebeklerin cildini tahriş edebilen materyallerden üretilebiliyor, her zaman için en iyisi bir miktar bütçe ayırıp bebeklerin cildinin nefes almasını sağlayan pamuk kaplamalara sahip iyi bir bebek arabası olmak olacaktır.

Manevra Kabiliyeti

Maalesef günümüzdeki pek çok ürün gibi bebek arabaları da belki de olmaları gerektiğinden bir miktar daha fazla komplikeleşti. Bu yüzden en basit görünen bebek arabasını bile alırken bunun düzgün bir teknik servis ağı olduğu ve garantisinin cidden sizi koruduğundan emin olduktan sonra alımı gerçekleştirin. Ayaklardan tutun da son model ürünlerde bulunan bir takım elektronik parçalara kadar bir bebek arabasında bulunan her şey zaman içinde sorun çıkarabilir. Bu tarz durumların önüne geçmek ve harcadığınız paranın hakkını uzun bir süre çıkarmak için kesinlikle ama kesinlikle garantisi ve servis imkanları geniş ürünleri tercih edin.

Bebek arabaları alırken dikkat edilmesi gereken bir başka özellik ise elbette onların manevra kabiliyetleri. Daha önce alınan bebek arabalarının boyutundan bahsederken de belirttiğimiz gibi bir bebek arabasının en önemli özelliklerinden bir tanesi onun kıvraklığı. Eğer aldığınız araç 360 derece dönen tekerleklere sahip değilse onu almayı bile düşünmeyin. Özellikle şehrin dar sokaklarında bu kıvraklık size çok lazım olacaktır. Aynı şekilde bazı araçların sadece iki teker üzerinde de gidebildiğini belirtmekte fayda var, eğer ciddi dar sokaklarla mücadele ediyorsanız eminiz ki bu özellik de sizin epey işinize yarayacaktır. 

Güvenlik

Bebek arabasının emniyet kemeri olduğundan lütfen emin olun. Her ne kadar çok basit gibi gözükse de bu devirde bile halen bazı bebek arabaları bu inanılmaz önemli parçayı içermeyebiliyor. Aynı şekilde bazı bebek arabaları maalesef hala düzgün bir fren sistemine sahip değil ki bu hem bebeğiniz hem de çarpabileceğiniz insanların sağlığı için oldukça önemli bir sistem. Her ne olursa olsun bebek arabanızın bir fren sistemi ve emniyet kemeri olduğundan emin olun.

Aldığınız bebek arabasının metal iskeletinin sağlam olduğundan emin olun. Bazen daha konforlu ya da mobil olmaları gerekçesiyle geneli tekstilden yapılan bebek arabalara kulağa çekici gelse de bebeğinizin sağlığı için bir çarpma anında pek de iyi olmayacaktır. 

Ekstra Özellikler

Bebek arabası alırken belki de bebeğinizden çok sizi ilgilendiren bir nokta ise bebek arabasının sahip olduğu ekstra özelliklerdir, mesela düzgün bir ekstra sepete sahip olmak gibi. Alışverişe çıkmanız durumunda, ya da mesela sahile inerken, bebek arabanızın bu ekstra bölgesini kullanıp gerekli eşyalarınızı rahatlıkla her yere taşıyabilirsiniz. Bu sepetler günümüzde o kadar çeşitli biçimlerde üretilmeye başlandı ki neredeyse herkes için bir bebek arabası var desek yalan olmaz. Mesela siz de termos işlevi gören keselere sahip bir bebek arabası isterseniz artık bir sürü bulabilirsiniz. 

Her ne kadar bütün bu diğer önemli uyarılardan sonra pek de önemli gelmeyecek olsa da elbette bir bebek arabası alırken onun yaşam tarzınıza ve moda anlayışınıza da uyduğundan emin olun. Emin olun ki şu an piyasada oldukça fazla ürün seçeneği var o yüzden konforlu ve güvenli bir bebek arabası alırken takım elbisenizin yanında çok sırıtacak parlak pembe renkte bir bebek arabası almak zorunda olmadığınızı bilin. Eğer yeterli araştırmayı yapıp bütçenizi iyi ayarlarsanız bu bahsettiğimiz her püf noktayı isabetli bir biçimde sağlayan harika bir bebek arabasını siz de bulabilirsiniz!

Annelerin kafasını karıştıran bir diğer konu da Travel sistem bebek arabası mı yoksa baston puset mi alınmalı konusudur. Her ikisinin de birbirine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Gelin bunları detaylı bir şekilde inceleyelim.

Bebek Arabası Çeşitleri

Bebek arabası seçerken dikkat etmeniz gereken püf noktaları öğrendikten sonra geriye en uygun bebek arabasını almak kalıyor. Unutmayın, puset ve bebek arabası sadece bebek için değil ebeveyn için de kullanışlı olmalıdır. Gelin en iyi bebek arabasını birlikte bulalım. En iyi bebek arabasını almak için tıklayın.

Travel Sistem Bebek Arabaları

Öncelikle ilk yıl için hem ana-kucağı, hem bebek arabası hem de portbebe kullanılabilmesi açısından travel sistem bebek arabaları konforlu ve güvenlidir. Eğer açık havada çok vakit geçiriyorsanız çift yönlü kullanılabilmesi de yine işinizi kolaylaştıracak bir özellik. İlk 6 ayda bebeğinizin size dönük olması avantaj sağlıyor. En doğru seçimi yapmak için bebeğinizin ve sizin yaşam koşullarınıza odaklanmanız faydalı olacaktır.

Travel sistem bebek arabaları, bu olumlu yönlerinin yanında ağır olmaları açısından (11-13 kg) tercih edilmeyebiliyor. Çünkü ilk 1 yılın sonunda bu ağırlığa bir de bebek ağırlığı eklenince anne-babalar için zor dönem başlayabiliyor. 1.yılın sonunda bazı anneler daha hafif olan baston pusete geçebiliyorlar. Her seferinde bu ağırlığı indirip kaldırmak biraz zorlayıcı olabiliyor. Travel sistem bebek arabaları tek elle katlanamamaktadır. Bu da yine zorlayıcı bir durum olabilmektedir. Bazı Travel sistem bebek arabaları büyüklüklerinden dolayı bagajı küçük bir arabaya zor sığmaktadırlar.

Travel sistem bebek arabası seçerken manevra kabiliyetinin iyi olmasına özen gösterin, genelde hepsi aşağı yukarı aynı kiloda olsa da en hafif olanı seçmek de sizin işinizi kolaylaştıracak etkenlerden biri olacaktır.

Baston Pusetler

Travel sistem bebek arabalarına göre baston pusetler çok daha hafif ve ufak yapıdadırlar. Tek bir el hareketi ile katlanıp az yer kaplayan baston pusetleri özellikle arabanın bagajına yerleştirmek ve yanınızda taşımak daha kolay. Çocuklarınızla beraber çıktığınız seyahatlerde de kolaylık sağlar.   Ancak hem alçak oluşu, hem tek yönlü olmaları, hem de kiminin yatış pozisyonu olmaması sebebi ile ilk yıl tam bir performans gösteremeyebilirler . Her marka ve modelde emniyet kemeri bulunan bu tarz pusetlerde güvenlik açısından dikkat edilmesi gereken diğer konular, aracın manevra kabiliyeti ve iskeletin sağlamlığıdır. 

Pek çok yönden avantaj sağlayan baston pusetler, genellikle uzun süreli kullanımlar için yeterli gelmeyebilir. Bebek için hemen her detayın düşünüldüğü bebek arabalarına kıyasla temel ihtiyaçlara yönelik olan baston pusetler, bebeğinize yemek yedirmek ya da sepetinde alışveriş torbalarını taşımak için çok ideal değillerdir.

Baston Puset mi Travel Sistem mi karar verdikten sonra bu sefer anne-babalar marka arayışına girmektedirler. Piyasada çok çeşitli marka olması insanın kafasını karıştırabiliyor. Sizlere bazı markaların özelliklerinden burada bahsedeceğiz ancak sizin için en iyi bebek arabasının hangisi olduğuna yine sizin kullanım alanınız ve ihtiyaçlarınız belirleyecektir. Bu sebeple çevrenizdeki kişilerden tavsiye alabilir ve kullanım durumunuza göre markanızı seçebilirsiniz.

Bebek Arabası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tek elle kolay çıkarılabilir olması

Beşiği çıkarırken iki elinizi de kullanmanızı gerektiren ve hatta kilitlenmesi birkaç adımdan oluşan bebek arabaları çoğu durumda sinir bozucu olabiliyor. Aslında ideal olan tek elinizle güvenle çıkarabileceğiniz bir bebek arabası. (Diğer elinizde bebeğinizi tutuyorsunuz.) Hatta daha da iyisi kendiliğinden durabilen ve rahatça çıkan beşikli bir bebek arabası. Aslında bebek arabasını tek elle çıkarabilmenin birçok yolu var, ancak bizim favorimiz bebek koltuğunun hemen altında bulunan kayışı bir kez çekip bebek arabasının katlanmasını sağlamak.

Chicco Duo Kwik One tek yönlü bebek arabası:

Chicco Duo Kwik One tek yönlü bebek arabası, son derece hafif ve kompakt bir bebek arabasıdır. Yeni doğan ( 0 + araba koltuğu eşliğinde) 15 kg’a kadar onaylanmıştır. Otomatik kilitleme ile bir elinizle kolay, hızlı ve sezgisel kilitleme mekanizması. Kapatıldığında koltuk yerleştirildiğinde bile kompakttır. Çok pozisyonlu oturma yeri, tamamen yatar pozisyondadır. Arka tekerleklerin genişliği sadece 50 cm’dir. Yumuşak malzemeden koruyucu barı bulunur.

Yıkanabilir oturak kumaşı

Bebeklerimiz genelde bulundukları yerleri pisletebiliyorlar. Bu pislikleri her zaman ıslak mendil gibi şeylerle silmektense direkt oturak kumaşı çıkarıp yıkayabileceğiniz bebek arabası modelleri sizi daha mutlu ve rahat ettirecektir.

Wellgro Q3 Travel Sistem Bebek Arabası

Çıkartılabilir ve yıkanabilir özel kumaşıyla kullanışlı bir bebek arabası modeli olan Wellgro Q3 Travel Sistem Bebek Arabası 3 farklı pozisyonda ayarlanabilen alüminyum taşıma sapı ile 13 kilograma kadar olan bebekleri taşıyabilir. Hafif ve kompakt tasarımı ile kolay ayarlanabilir.

Genişleyebilen sepet

Alışveriş yaptığınız ve ellerinizin dolu olduğu bir günü düşünün. Elinizdekileri bebek arabasının altındaki sepete koyabilmeyi istersiniz, ama küçük sepetler olunca sizin poşetleriniz mi veya bebeğin eşyaları mı sığsın? Bu nedenle yeni nesil genişleyebilen sepetli bebek arabası modellerinden veya normal geniş sepetli bebek arabası modellerinden almak daha mantıklı. Bu yeni nesil genişleyebilen sepetler dikkat çekmeyen ve ihtiyacınız olmadığında da sizi engellemeyecek bir sistem.

Baby Home BH-760 Gold Çift Yönlü Bebek Arabası

Yüksek ve geniş sepet imkanı sunan Baby Home BH-760 Gold Çift Yönlü Bebek Arabası bebeğinizi gövde ve bacaklarından sabitleyen 5 noktalı emniyet kemeriyle maksimum güvenlik sağlar. Ekstra dayanıklı ve çok hafif özel alaşımlı dayanıklı çift kat metal kasası vardır.

Düz katlanabilmesi

Bazı bebekli aileler bebek arabaları için garaj veya bahçeye sahipler. Ancak çoğumuz bebek arabasını eve koyuyoruz ve evde de bebek arabasına minimum yeri vermek istiyoruz. Bu nedenle mümkün olduğunca katlandığında düz bir yüzeye yaklaşan yani çok daha az yer kaplayan bebek arabası modellerini tercih etmekte fayda var.

Mamas&Papas Ocarro Bebek Arabası

Kafa yastığı ve omuz pedlerine sahip olan Mamas&Papas Ocarro Bebek Arabası her iki yönde 3 saniyede kompakt katlanabilir Mıknatıslı bebek izleme penceresi ayarlanabilir ayak desteği ile bebeğinize konforlu bir yolculuk imkanı sunar.

Gömülü beşik

Çoğu bebek arabası modeli beşik ayrılamaz şekilde satılıyor. Ancak ebeveynler başka bir parçayla daha uğraşmaktansa tek parçayı tercih ediyor. Çünkü çoğu bebek, bebek arabasında daha hızlı uykuya daha hızlı dalıyor. Bu nedenle içinde direkt beşik olan bebek arabası modellerini almak daha bebeğinizi daha rahat uyutabilmek adına daha yararlı olacaktır.

Tripper Explora Plus Travel Sistem Bebek Arabası

Doğumdan itibaren 36 aya kadar kullanılabilir Tripper  Explora Plus Travel Sistem Bebek Arabası çift yönlü ve portbebe olarak da kullanılabilen oturma ünitesine sahiptir.

Sızdırmayan bardak tutacağı

Bebekler sık sık susayabiliyor ve maalesef ki su içmeye çalıştıkları kap genelde su sızdırabiliyor. Bu nedenle bebeğinizin ıslanmaması ve daha rahat su içebilmesi amacıyla bebeğin rahatça ulaşabileceği bir yere su sızdırmaz bardak ve bardak tutacağı koymak  güzel sonuçlara yol açacaktır.

Bebek Arabası Markaları

Travel Sistem Bebek Arabaları Markaları

Kraft Surf

Kraft’ın Surf modelinin özellikleri şu şekilde sıralanmaktadır: Alüminyum gövde, iki yönlü ve portbebe olarak kullanılabilen oturma ünitesi , 3 farklı pozisyona ayarlanabilen oturma ünitesi ve çok pozisyona ayarlanabilen tam yatar sırt dayanağı, ekstra dolgulu iç destek pedi, tentede mini pencere, güneşlik ve rüzgarlık, çok pozisyona ayarlanabilen deri itme sapı, ayarlanabilir ayak dayanağı, oturma ünitesiyle katlanabilme, ,katlandığında otomatik kilitlenebilme, ayaktan kumandalı tek tuşla fren sistemi , 360 derece dönebilen ve sabitlenebilen ön tekerler.


Kraft’ın Surf modelinde; ayaktan kumandalı tek tuşla fren sistemi , 360 derece dönebilen ve sabitlenebilen ön tekerler vardır.


Chicco Duo Kwik One 

Chicco Duo Kwik One tek yönlü bebek arabası, son derece hafif ve kompakt bir bebek arabasıdır. Yeni doğan ( 0 + araba koltuğu eşliğinde) 15 kg’a kadar onaylanmıştır. Otomatik kilitleme ile bir elinizle kolay, hızlı ve sezgisel kilitleme mekanizması. Kapatıldığında koltuk yerleştirildiğinde bile kompakttır. Çok pozisyonlu oturma yeri, tamamen yatar pozisyondadır. Arka tekerleklerin genişliği sadece 50 cm’dir. Yumuşak malzemeden koruyucu barı bulunur.


Chicco Duo Kwik One, tek yönlü bebek arabası, son derece hafif ve kompakt bir bebek arabasıdır. Yeni doğan ( 0 + araba koltuğu eşliğinde) 15 kg’a kadar onaylanmıştır.


Casual Cadillac Air Trona

Anodolize edilmiş % 100 Alüminyum şase, geniş ve konforlu iç hacim , portbebe olarak kullanılabilen oturma ünitesi, çift yönlü kullanılabilen oturma ünitesi, çok kademeli ayarlanabilen itme kolu, itme kolunda fermuarlı koruyucu deri kılıf, yeni dizayn edilmiş tentede yer alan fermuarlı pencere sayesinde bebeği görebilme imkanı, 3 pozisyona ayarlanabilen ve tam yatabilen sırt dayanağı, çıkarılıp takılabilen koruma kılıflı ön bar, 360° dönebilen ve sabitlenen ön tekerler, oturma ünitesi ile birlikte katlanabilme.


Casual Cadillac Air Trona, yeni dizayn edilmiş tentede yer alan fermuarlı pencere sayesinde bebeği görebilme imkanı sağlar.


Baston Puset Markaları

Maclaren Techno Xt Spitfire

Doğumdan itibaren kullanım, ebeveyn penceresi, tek elle ayarlanabilen 4 konum, sökülebilir koltuk, istenilen konuma ayarlanabilen ayak desteği , yağmurluk, kafa ve omuz desteği, ayak örtüsü, tek elle katlama , çıkarılabilir ve yıkanabilir kumaş ,5 noktalı emniyet kemeri , yüksekliği ayarlanabilir omuz kemeri, kilitlenebilir ön tekerlekler , ayak kumandalı bağlantılı park frenleri , ergonomik optimize kolları.


Maclaren Techno Xt Spitfire, kafa ve omuz desteği, ayak örtüsü, tek elle katlama, 5 noktalı emniyet kemeri , yüksekliği ayarlanabilir omuz kemeri ve kilitlenebilir ön tekerleklere sahiptir.


Peg Perego Pliko Mini

Doğumdan itibaren kullanılabilme (0 – 36 ay), yüksekliği ayarlanabilen ergonomik tutma sapları, çok pozisyonlu sırt ünitesi ve ayarlanabilir ayak desteği, hafif alüminyum gövde, tek elle katlanabilme ve katlandığında desteksiz ayakta durabilme, tentesinde ekstra ebeveyn penceresi, tentede oyuncak askılığı, 360° dönebilen ön tekerlek ve fren sabitleme, tekerleklerde süspansiyon sistemi ,tek tuşla fren sistemi, geniş hacimli alt sepet, çanta asma aparatı, ayarlanabilir ayak desteği.


Peg Perego Pliko Mini, Doğumdan itibaren kullanılabilme (0 – 36 ay), yüksekliği ayarlanabilen ergonomik tutma sapları, çok pozisyonlu sırt ünitesi ve ayarlanabilir ayak desteğine sahiptir.


Chicco Ohlala

Katlanabilir tutma sapı mekanizması, ayrı ayrı küçük sepetler yerine kullanışlı büyük sepet, tek elle katlama sistemi, Tek elle kavranabilir tutma kolu sayesinde sürüş kolaylığı, kısmen ve tamamen açılabilir ön bar, kolay taşınabilme özelliği, çıkarılabilir ve yıkanabilir kılıf, doğumdan itibaren kullanım, 9 kg.


Chicco Ohlala, tek elle kavranabilir tutma kolu sayesinde sürüş kolaylığı sağlar. Kısmen ve tamamen açılabilir ön bar, kolay taşınabilme özelliğine sahiptir.


Bu yazı ilginizi çekebilir:

Referans:

https://www.whattoexpect.com/baby-products/strollers/#:~:text=If%20you’re%20planning%20to,seat%20attaches%20to%20the%20stroller.

https://www.hepsiburada.com/bebek-arabalari-c-60002064

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago