Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Adet dönemi hesaplama gerek hamilelik belirtilerini gözlemlemek gerek adet kanamalarına hazırlıklı olmak için önemlidir. Adet döngüsü bir adetin başlamasından diğer adetin başlamasına kadar geçen süredir. Adet günü hesaplaması yapabilmek için kişinin adet döngüsü uzunluğunu bilmesi şarttır. Peki adet süresi nasıl hesaplanır?

Adet dönemi hesaplama nasıl yapılır sorusunun tek cevabı adet döngüsü uzunluğunu bilmektir. Adet periyodunun uzunluğunda ise üç temel etken rol oynar: kişinin kaç günde bir adet olduğu, adet dönemi uzunluğu ve son adet döneminin başlangıç tarihi. Her kadının adet döneminin farklı tarihlerde başladığını zaten biliyoruz. Ancak adet kaç günde bir olur ve ne kadar sürer sorularının cevabı da kadından kadına farklılık gösterir. Bu yüzden adet günü hesaplama nasıl yapılır sorusunun cevabını bulabilmek için kadınlar önce adetlerinin ve adet döngülerinin yaklaşık olarak ne kadar sürdüğünü gözlemlemesi gerekir.

Ortalama adet döngüsü uzunluğu değerlerine göre sizler için bir regl hesaplama örneği yapalım. Kadından kadına farklılık göstermekle beraber bir adet döneminin başlangıcından diğer adet döneminin başlangıcına kadar geçen süre ortalama 28 gündür. 21 ile 35 gün arası da adet döngüsü uzunluğu için normal kabul edilir. Ortalama adet hesaplama verilerinde adet döneminde geçirilen gün sayısı 5 olarak kabul edilir. Bu sürenin de 2 ile 7 gün arasında değişmesi normal olarak kabul edilir. Ortalama değerlere göre adet döngüsü uzunluğu hesaplaması yaptığımızda, örneğin son adet döneminin ilk günü 1 Nisan olan bir kadın adet günü hesaplaması yaptığında bir sonraki adetinin ilk gününün 28 Nisan olacağını görecektir.

Yumurtalıklarda kist görülmesi ya da bazı hormon problemleri gibi durumlar düzensiz adet görülmesine neden olabilir. Bu kişiler için regl dönemi uzunluğu nasıl hesaplanır gibi bir soruyu cevaplamak olanaksızdır. Böyle bir duruma doktor tavsiyesiyle uygun tedavi uygulandığında adet döngüsü de düzene girecektir. Peki adet hesaplama neden önemlidir?

Adet Dönemi Hesaplamanın Önemi

Adet dönemi hesaplamanın en büyük avantajı kişilerin adet kanamasına hazırlıksız yakalanmasını engellemektir. Regl tarihi hesaplamanın bir diğer bir avantajı ise kişilerin adet döngüsü düzenlerini takip edebilmeleridir. Adet gecikmesi yaşanması ya da erken adet kanaması çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bunun önceden bilinmesi ve gerektiği durumda doktora başvurulması oldukça önemlidir. Adet gecikmesi aynı zamanda erken hamilelik belirtilerinden biri olduğu için adet günü hesaplama özellikle hamile kalmayı deneyen kadınlar için oldukça önemlidir. Yumurtlama dönemi adet döngüsünün yaklaşık olarak tam ortasında yer aldığı için, adet döngü uzunluğu hesaplamanın bir avantajı da kişiyi yumurtlama döneminden haberdar kılmasıdır. Peki, yumurtlama dönemi nedir ve nasıl hesaplanır?

Adet Dönemi Hesaplama Yolları Nelerdir?

Adet dönemi hesaplama için, son adetinizin başladığı ve bittiği günü önceden not almalısınız. Bu işlemi birkaç ay boyunca üst üste yapmak, size bir adet döneminizin yaklaşık kaç gün sürdüğü konusunda fikir verecektir. Birçok kadın her 28 – 30 günde bir regl olur. Ancak hormon düzeyleriniz, beslenme şekliniz, sağlık durumunuz, yaşınız, uyku düzeniniz ya da yaşam koşullarınız gibi birçok unsur; adet döngünüzün kaç gün süreceğini değiştirebilir. Bu nedenle hesaplama yapabilmek adına, öncelikle bir adet döneminin kaç gün sürdüğünü tespit etmeniz önem taşır. 

Adet döneminizin kaç gün sürdüğünü yaklaşık olarak belirledikten sonra, adetinizin başlangıç gününün üstüne gün sayısını ekleyerek bir sonraki regl tarihinizi saptayabilirsiniz. Örneğin adet döngünüzün her 28 günde bir tekrarladığını belirlediyseniz; 1 Ocak tarihinde başlayan regliniz büyük olasılıkla 28 – 29 Ocak tarihlerinde yeniden başlar. Bu noktada, her zaman adetinizin başladığı günü baz almanız gerektiğini unutmamalısınız. 

Eğer her ay adet döngünüzü hesaplamak istemiyorsanız, bu işlem için hazırlanan mobil uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Akıllı cihazlarınızda kullanabileceğiniz bu uygulamalara adet döngünüzün kaç günde bir tekrarladığını girerek bir sonraki döngü öncesinde bildirim alabilir ve uygulama üzerindeki takvim aracılığıyla her ay adet günlerinizi işaretleyebilirsiniz. Özellikle gebe kalmak ve yumurtlama gününüzü hesaplamak istiyorsanız, söz konusu uygulamalar size pratiklik kazandırabilir. 

Adet Gecikmesinin Sebepleri Nelerdir?

Adet düzensizliği yaşayan kadınların sayısı azımsanamayacak kadar fazladır. Eğer siz de adet düzensizliği yaşıyorsanız, adet döngülerinizi hesaplamak da daha güç bir hale gelir. Adet düzensizliği birçok farklı nedenden kaynaklı olarak gerçekleşebilir. Bu nedenlerden bazıları;

  • Stres
  • Yeme bozuklukları
  • Aşırı egzersiz
  • Yumurtalık kistleri
  • Miyomlar
  • Hormon ilaçları kullanımı
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Yumurtlamaya ilişkin sorunlar
  • Polipler
  • Hormonal bozukluklar şeklinde sıralanabilir.

Adet düzensizliği yaşadığınız takdirde en kısa sürede doktorunuzla iletişime geçmeniz tavsiye edilir. Bu sayede düzensizliğe yol açan nedenler saptanabilir ve olası hastalıklar ya da riskler erken teşhis edilebilir. Adet düzensizliği çoğunlukla tek başına bir hastalık olarak değil, başka rahatsızlıkların bulgusu olarak değerlendirilir. Bu nedenle adet düzensizliği sorununu hafife almamalı, doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. 

Yumurtlama Dönemi Hesaplama

Ovülasyon olarak da adlandırılan yumurtlama dönemi bebek sahibi olmayan isteyen bireyler için oldukça önemli bir dönemdir. Pek çok kadın bu yumurtlama dönemini hesaplayarak hamile kalmaya çalışmaktadır.  Ancak yumurtlama dönemini hesaplarken fazlasıyla dikkatli olmak gerekmektedir. Aksi takdirde hayal kırıklığı ile karşılaşabilmek mümkündür. Adet dönemi ile doğrudan orantılı olan yumurtlama dönemi pek çok kadında adet kanamasından yaklaşık 14 gün önce gerçekleşmektedir. Adet döneminden 14 gün öncesi hesaplanarak yumurtlama dönemi hesaplanabilmektedir. Bu hesaplama yumurtlama dönemi hesaplamanın en kolay ve pratik yöntemidir. Bu yöntem sayesinde kolaylıkla yumurtlama döneminizi hesaplayabilir ve hamilelik şansınızı arttırabilirsiniz.

Adet Döngüsüne Göre Yumurtlama Dönemi Hesaplama

Gebe kalmak isteyen kadınların büyük çoğunluğu, ovülasyon olarak da adlandırılan yumurtlama dönemini saptamayı tercih eder. Bu sayede gebe kalma olasılığı artırılabilir. Yumurtlama dönemi, adet döngüsü düzenli olarak ilerleyen kadınlarda yaklaşık olarak hesaplanabilir. Yumurtlama dönemi genellikle, bir sonraki adet başlangıç tarihinden 12 – 14 gün öncedir. Başka bir deyişle, adet döngüsü 28 günde bir tekrarlayan bir kadının yumurtlama dönemi 14. günde, 35 günde bir adet gören bir kadında ise 21. günde gerçekleşebilir. Ancak yumurtlama döneminin takvim üzerinde hesaplanması, hiçbir zaman kesin sonuçlar doğurmaz. Yumurtlama dönemi dışında korumasız cinsel ilişkiye girmek gebelikle sonuçlanabileceği gibi, yumurtlama döneminde korumasız cinsel ilişki gebe kalmayı kesin olarak sağlamaz.

Referans:

https://www.webmd.com/baby/healthtool-ovulation-calculator

https://www.momjunction.com/period-calculator/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago