Beslenme

6 Aylık Bebek Beslenmesi Hakkında Tüm Merak Edilenler

Sağlıklı beslenmenin temel adımları erken çocukluk döneminde atılır. Bebeklerin beslenme düzeni ve şekli, onların sağlıklı gelişimi açısından hayati öneme sahiptir. Bebek beslenmesinde 6. ay ve sonrasındaki süreç, ebeveynler tarafından doğru ve dikkatli şekillendirilmelidir. Çünkü 6. ayda, bebeklerin sağlık durumu izin verdiği müddetçe, ek gıdaya geçilmesi tavsiye edilir. Anneler, özellikle bu süreçte bebeklerinin yeterli ve düzenli beslenip beslenmediğine dair endişeler taşıyabilir. Ancak uzmanlar tarafından belirlenen tavsiyeler çerçevesinde hareket edildiği ve sağlıklı beslenme kurallarına uyulduğu sürece, ek gıdaya geçiş süreci sorunsuz ve keyifli bir şekilde atlatılabilir. Siz de bebeğinizin 6. ayında ve sonrasında nasıl beslenmesi gerektiği hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız, okumaya devam etmeniz yeterli! İşte ipuçları ve püf noktalarıyla 6 aylık bebek beslenmesi…

6 Aylık Bebeklerin İdeal Fiziksel Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

6 aylık bebek beslenmesi konusunda annelerin en çok endişe duyduğu konuların başında, bebeklerin gelişim süreçleri gelir. İlk 6 ay boyunca anne sütüyle beslenen bebekler, oldukça hızlı bir şekilde büyür ve gelişir. 6. aya gelindiğindeyse, büyüme hızı göreceli olarak yavaşlamaya başlar. Elbette, olası risklere ve rahatsızlıklara karşı önlem alabilmek adına, bebeklerin gelişim hızı takip edilmelidir. Ancak bu süreçte bebeğinizin büyüme hızındaki olağan yavaşlama sizi korkutmasın. 6 aylık kız bebeklerde ideal boy ortalama 65,5 cm, ideal kilo ise 7,2’dir. Erkek bebeklerde ideal kilo 7,7 iken, ideal boy 67 cm olarak belirlenmiştir. 6 aylık bebekler genellikle doğum kilolarının yaklaşık 2 katına erişir. 1 yaşına gelindiğinde, doğum kilolarının 3 katında olmaları beklenir. 

6 Aylık Bebekler Ne Sıklıkla Beslenmelidir?

6 aylık bebeklerin mide kapasitesi ortalama 180 ml – 210 ml arasında değişiklik gösterir. 6. aya dek yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerin, 6. ayda toplam 6 öğün beslenmesi tavsiye edilir. Bu öğünlerin üçünün anne sütüyle, üçünün ek gıdalarla yapılması önerilir. 6. aya kadar tamamen anne sütüyle beslenmeyen bebeklerde ise, 2 ya da 3 öğünde formül mama tercih edilmesi, takviye olarak da üç öğün ek gıda verilmesi uygun olabilir. Her iki ihtimalde de bebekler günde 5 ya da 6 öğün besleneceği için, söz konusu öğünler 2,5 – 3 saatte bir yapılmalıdır. 

6 Aylık Bebek Beslenmesi ve Ek Gıdaya Geçiş

Ek gıdaya geçiş süreci, bebeklerin büyük çoğunluğunda sorunsuz ve keyifli bir şekilde ilerler. Bebekler 6. aylarına geldiklerinde fiziksel gelişimleri hızlanırken hareket kabiliyetleri de artar. Artık anne sütünün içeriğinde yer almayan vitamin ve lif benzeri besinlere de ihtiyaç duydukları bir dönemin içine girmişlerdir. Ayrıca, yine bu dönemde, farklı besinlere olan ilgileri de artar ve gördükleri besinlere erişip onları almaya çalışırlar. Bu süreçte bebeklerin sağlıklı gelişimlerini sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları besin takviyesini sağlamak adına, ek gıdalardan yardım alınır. 

Ek gıdaya geçilmesi için ideal zaman dilimi, her bebekte farklılık gösterebilir. Bebeğinizin sağlık durumunda hiçbir problem yoksa ve 6. ayına dek anne sütüyle beslendiyse, doktorunuz ek gıdaya geçilmesini tavsiye etmek için 6. aya dek bekler. Ancak yeterince kilo alamayan, çok sık acıkan ya da demir eksikliği bulunan bebeklerde, ek gıdaya daha erken geçilmesi gerekebilir. Ek gıdaya başlanması gereken ideal zaman diliminde harekete geçilmezse, bebeklerde çeşitli gelişimsel bozukluklara rastlanabilir. 

6 Aylık Bebek Beslenmesi Hangi Gıdaları İçerir?

6 aylık bebeklerin ısırma ve çiğneme refleksleri henüz gelişmemiştir. Bu nedenle onlara verilmesi gereken tüm ek gıdaların, yumuşak ve püre kıvamında olması büyük önem taşır. İlerleyen süreçlerde çiğneme reflekslerinin gelişebilmesi için daha katı kıvamlı gıdalara geçiş yapılabilir. Ayrıca, bebeğin bünyesinde alerjik reaksiyonlara neden olabilecek gıdalardan da kaçınılması gerekir. 

Ek gıdaya geçiş sürecinde annelerin çoğunlukla ilk tercihi, meyve ve sebze pürelerinden yana olur. Patates, kabak, havuç, bezelye, bal kabağı ve yer elması gibi sebzeler, püre ve çorbalara katılmak üzere kullanılabilir. Çünkü bu sebzelerin bebeklerde alerjiye neden olma olasılığı, nispeten daha düşüktür. Ancak patatesin ölçülü kullanılması gerekir. Aksi takdirde bebeklerde kabızlığa neden olabilir. Bezelye ise, bebeklerde gaz yapabileceği için, tel süzgeçte ezilerek ve seyrek kullanılmalıdır. 

Bu süreçte anneler tarafından sıklıkla tercih edilen meyvelerin başında ise elma, şeftali, muz, armut ve avokado gelir. Elma ve armudun hazmı kolaylaştırıcı etkileri, ek gıdaya geçiş sürecinde hayatınızı kolaylaştırabilir. Muz, tıpkı patates gibi, kabızlık yapma riskine karşı ölçülü miktarda kullanılmalıdır. Avokadonun ise, ağır tadı nedeniyle farklı meyvelerle karıştırılarak pürelerde kullanılması tavsiye edilir. 

Meyve ve sebze pürelerinde yalnızca bu seçeneklere başvurulabilir. Ayrıca, pürelerin içine pirinç ve yulaf da eklenebilir. Yulaf ezmesi suda pişirildiğinde kendiliğinden püre kıvamını alan bir gıdadır. Pirinç ise, içeriğindeki nişasta nedeniyle bebek çorbalarında ve pürelerinde kıvamı artırıcı etkiye sahiptir. 

6 Aylık Bebekler Ne Yememelidir?

Az önce de sözünü ettiğimiz gibi, ek gıdaya geçiş sürecini kapsayan 6. ay, bebeklerin katı kıvamlı yiyeceklerle tanışması için uygun bir zaman dilimi değildir. Yumurta ve süt ürünlerinin 8. aya dek tercih edilmemesi tavsiye edilir. Çünkü bu gılç.çdalar da bebeklerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Turunçgiller, bebeklerde gaz sorununa ya da reflüye neden olabilir. Bal, domates, kivi, çilek, tuz, baharatlar, inek sütü ve salça; 6 aylık bebek beslenmesi için uygun tercihler değildir. Pırasa, karnabahar, taze fasulye, ıspanak, bamya ve börülce gibi sebzelerin tercih edilmesi için bebeklerin 1. yaşlarını doldurmalarını beklemeniz tavsiye edilir. Ayrıca, şarküteri ürünlerinin, konserve gıdaların, katkı maddesi barındıran tüm ürünlerin ve bitki çaylarının büyük çoğunluğunun bu dönemde tercih edilmemesi gerekir. 

6 Aylık Bebekler İçin Ek Gıda Önerileri

Bebeklerin ek gıdaya geçiş sürecinde, ebeveynlerin oldukça sabırlı ve anlayışlı olmaları gerekir. Bebekler için yepyeni bir dünyanın kapısının aralandığı bu dönem, onlar için oldukça farklı ve heyecanlı tecrübelerle doludur. Elbette her bebek, her gıdadan hoşlanmayabilir. Bebekler bir ek gıdayı reddettiğinde onları zorlamaktan ya da onlarla inatlaşmaktan kaçınmak gerekir. Özellikle geçiş sürecinde her gün farklı bir ek gıda seçeneği denenerek, bebeklerin bu dönemdeki damak zevki belirlenebilir. Ne var ki, bebeklerin sevdiği ek gıdaları sürekli olarak tercih etmek de yanlış bir seçimdir. Örneğin bebeğiniz meyve pürelerinden hoşlandığı için ek gıda öğünlerini yalnızca meyveleri kullanarak oluşturmak yerine, onu daha çeşitli öğünlere yönlendirmeniz daha doğru olacaktır. 

6 aylık bebeklerin beslenme düzeninde ek gıdaların günde 3 öğün verilmesi tavsiye edilir. Bu süreçte bir öğünde 1 çay kaşığı ya da 1 tatlı kaşığı meyve veya sebze püresi verilerek başlanabilir. İlerleyen günlerde iyi pişmiş bir yumurta sarısının yarısı ya da 1 tatlı kaşığı tuzsuz lor peynirinden oluşan bir öğün yapılabilir. 2. haftaya gelindiğinde, ilk haftadaki ek gıdaların miktarı kademeli olarak artırılabilir. Artık bir öğünde yarım ya da bir çay bardağı miktarında pürelere geçebilirsiniz. Üçüncü haftada ise kıyma eklenmiş sebze çorbalarından, 1 çay kaşığı pekmezden ya da tuzsuz bebek ekmeklerinden yardım alınabilir. Dördüncü haftada bebeğinizin sevdiği ek gıda çeşitlerini kolaylıkla belirleyebileceğiniz için, öğün miktarlarını ve seçeneklerini onun tercihlerine göre oluşturabilirsiniz. 

Referans:

https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/A%208.pdf

https://www.who.int/publications-detail-redirect/9241593431

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago