Gebelik süreci, bebekleri ile buluşmayı bekleyen anne ve baba adayları için heyecan verici ve aynı zamanda da keyifli bir süreçtir. Bu yazımızda 30 haftalık gebelik sürecini ve bebeğin anne karnındaki gelişimini göreceğiz. Anne vücudunda meydana gelen değişimler ve bebeğin gelişimindeki farklılıkları izlemek keyif verse de ebeveynler bu süreçte her zaman endişe içindedir. Süreci kontrol altına alabilmek ve endişeleri en aza indirmek için hafta hafta gebelik takibi yapılır ve hem anne hem bebeğin değişimleri yakından izlenebilir.

30 Haftalık Gebelik

Normal bir gebelik süresi yaklaşık 40 hafta sürer. 30 haftalık gebelik sürecinde karnınız iyice belirginleşir ve hemen herkes ilk görüşte hamile olduğunuzu rahatça fark edebilir. Anne adayının rahat bir uyku pozisyonu bulmakta zorlandığı bu haftada bebeğinizin beyni gelişmeye başlar ve siz de sık idrara çıkma, karın bölgesinde basınç, halsizlik, ruh halinde ani değişimler gibi gebeliğin ilk dönemlerinde ortaya çıkan erken hamilelik belirtilerini yeniden yaşayabilirsiniz. Bu dönemi dinlenerek zihinsel ve fiziksel sağlığınıza dikkat ederek atlatabilirsiniz.

30 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?

30 haftalık gebelik içinde bebek neredeyse orta boy bir kabak büyüklüğündedir. Otuz haftalık hamileyseniz yaklaşık 7 aylık gebelik dilimindesinizdir. Göbek bölgeniz sertleşmeye ve gerginleşmeye başlar. Vücudunuz doğuma hazırlanmak için Braxton Hicks kasılmalarını yaşar. Bu kasılmalar doğum kasılmalarıdır. Özellikle susuz kaldığınızda, cinsel ilişki ya da yorgunluk sonrasında daha da belirginleşir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda yan yatabilir ve rahatlamaya çalışabilirsiniz.

30 haftalık gebelikte anne adayının ortalama 9-12 kilogram arasında kilo alması beklenir. Eğer ikizlere hamile iseniz bu sayı 12-20 kilograma kadar yükselebilir. Anne adayının fundus yüksekliği yani kasık kemiğinden rahim tepesine kadar olan yüksekliği ise 28-32 santimetre arasındadır. Gebelik döneminde aldığınız kilolar bebek doğduktan sonra onu beslemenize yardımcı olacak stokları doldurur. Ancak bu dönemde hızlı ve fazla kilo alımı ile karşı karşıya iseniz preeklempsi denilen ciddi bir gebelik komplikasyonu yaşıyor olabilirsiniz. Hafta hafta kilonuzu tartarak ani gelişmelerden doktorunuzu haberdar etmeniz hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız açısından oldukça önemlidir.

30 Haftalık Gebelik Belirtileri

Gebeliğin 30. haftasında bebeğinizin hareketlerini bazen bir yumruk ya da tekme şeklinde rahatlıkla hissetmeye başlarsınız. Özellikle yemek yedikten sonra hissedilen bu fetal değişiklikler anne ve baba adayını mutlu eder. Bunun dışında 30 haftalık gebelik belirtileri arasında aşağıdakiler yer alır:

Mide Ekşimesi ya da Yanması

Göbek bölgesinin büyümesi mideye baskı yaptığı için yemekten sonra ya da gece yattığınızda mide içeriği mide kapakçığına baskı yaparak açılmasına ve mide asidinin boğaza doğru çıkmasına neden olabilir. Mide ekşimesi ve yanması göğüs bölgesinde ağrılı bir yanma hissi meydana getirir.

Uyku Problemleri

3 haftalık gebelikte hormonların etkisi ve rahat bir uyku pozisyonu bulamamanız nedeniyle uyku problemleri yaşayabilirsiniz. Yeterli uyku uyuyamadığınız için kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz.

Sırt Ağrısı

Göbek bölgesinin hamilelik nedeniyle büyümesi vücut ağırlık merkezinin de yer değiştirmesine neden olur. Başta sırtınız olmak üzere; bel, bacak ve omuz ağrıları yaşayabilirsiniz.

Kramplar

Bebeğiniz vücudunuzun büyük bir kısmını işgal ettiği için vücudunuz baskı altındadır. Tüm kaslarınız, kemikleriniz, hormonlarınız ve kan damarları iki kişi için çalışır. Bütün bunlar kramplara neden olabilir. Yeterince sıvı tüketip dinlenerek krampları azaltabilirsiniz.

Ruh Halinde Dalgalanmalar

Gebeliğin 30. haftasında tıpkı gebeliğin ilk dönemlerinde olduğu gibi ruh hali değişimleri yaşamanız tamamen normaldir. Kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz. Ayrıca uykuya dalmada problem yaşayabilir ve günlük aktivitelerinizde zorlanabilirsiniz.

Ödem

30 haftalık gebelikte hormonlar, kilo alma gibi durumlar dolaşım sistemini etkileyebilir ve vücutta fazla su depolanarak ödem meydana gelebilir. Özellikle ayak ve el bileklerinde şişme gözlenebilir.

Nefes Darlığı

Bebek hamileliğin 30. haftasında göğüs kafesinin yakınında yukarıdadır, bu durumda nefes almanızı zorlaştırarak nefes darlığına neden olabilir.

30 Haftalık Gebelik ve Bebeğin Özellikleri

Gebeliğinizin 30. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık 35-40 santimetre civarındadır. Yaklaşık 1200-1500 gram ağırlığına sahip olan bebeğin hareketleri anne adayı tarafından net bir şekilde hissedilebilir. Artık bebeğin ayak tırnakları çıkmaya başlar ve akciğer, beyin gibi önemli organlar gelişimine devam eder. Bebeğinizin beyin yüzeyinde çukurlar ve olukların da oluşmaya başladığı bu haftada bebeğinizin vücut yüzeyini kaplayan yumuşak tüyler de ortadan kalkar. Kemik iliğinden alyuvar hücrelerinin üretimi başlar ve bu haftada bebeğinizin kaşları ve göz kapakları gelişimini tamamlamıştır. Gözlerini açıp kapamaya başlayan bebeğiniz gözyaşı üretebilir hale gelmiştir. Bebeğinizin cinsiyeti erkek ise 30 haftalık gebelik içinde testisler torbaya inme sürecini tamamlamak üzeredir.

30 Haftalık Gebelik ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

30 haftalık gebelik sürecinde artık doğuma geri sayım başlamıştır denebilir. Anne adayı hem kendi hem de bebeğin sağlığı ve konforu için aşağıdaki noktalara dikkat etmelidir:

  • Gebelik sürecinde sıklıkla görülen uyku problemlerini en aza indirmek için anne adayının sol tarafına dönerek uyuması önerilir. Kanı kalbe taşıyan ana damarlar sağ taraftadır ve sola doğru yatıldığında bu damarlardaki basıncın düşmesi desteklenebilir. Özellikle tansiyon yüksekliğinden şikâyetçi anne adayları sol tarafa yatması ve karnın altına yastık koyması tavsiye edilir.
  • Mide yanmasını önlemek için yemek sonrası hemen uzanmaktan kaçınmalısınız. Yatış pozisyonu aldığınızda vücudunuzun üst kısmının yukarıda olmasına dikkat ederek mide asidinin yemek borusuna geçmesini önleyebilirsiniz.
  • Hamilelik sırasında nefes darlığını tamamen giremezsiniz, ancak dik durmak ciğerlerinize nefes almayı kolaylaştırmak için daha fazla alan sağlayabilir. Geceleri, sizi destekleyen yastıklarla sol tarafınızda yarı oturur pozisyonda uyumayı deneyerek nefes darlığının önüne geçebilirsiniz.
  • Gebeliğinizin 30. haftasında beslenmenize dikkat etmeli; aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durmalısınız. Yeterli ve dengeli bir beslenme programına uymalı ve su tüketimini de artırmalısınız.

Ciciçocuk ile gebeliğiniz süresince faydalı bilgilere ve önerilere ulaşabilir, hafta hafta gebelik bilgilerine sahip olabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://flo.health/pregnancy/week-by-week/30-weeks-pregnant
https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/30/
https://www.verywellfamily.com/30-weeks-pregnant-4159146
https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/3rd-trimester/week-30/
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/30-weeks-pregnant

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago