Çocuk Sağlığı

İndigo sendromu nedir? Bebeğinizde bu özellikler var mı?

Çocuklar, duygu dolu dünyaları ve parlak zekâlarıyla dünyanın en özel varlıkları arasında ilk sıralarda yer alır. Kimi çocuklar ise özel yetenekleriyle ve kural tanımaz karakterleriyle erken dönemlerden itibaren dikkat çeker. Kristal çocuk ya da indigo sendromu olarak bilinen bu durum, anne ve babaların çocuklarına dikkatle yaklaşmasını gerektirir. Kristal çocuklar, yüksek zekâ seviyeleri ve erken dönemde ortaya çıkan yetenekleriyle sizi büyüleyebilir, ancak bu zekâyı doğru şekilde yönlendirmek ve çocuğunuzu sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için pek çok detaya dikkat etmeniz gerekir. Eğer siz de kristal çocuk ve indigo sendromu nedir, özellikleri nelerdir sorularına yanıt arıyorsanız, aşağıdaki detaylara göz atabilirsiniz.

İndigo sendromu

Kristal Çocuk ve İndigo Sendromu Nedir?

İndigo sendromu ifadesi, olumsuz bir çağrışım yapsa da esasen son derece özel bir durumdur. Yaşıtlarından daha etkileyici bir zekâya ve daha özgün bir karaktere sahip olan çocuklar için kullanılan bu ifade, aynı zamanda sıradışı bir ebeveynlik süreci yaşayacağınızın da habercisidir. İndigo sendromu ya da kristal çocuk ifadeleri, çoğunlukla üstün zekâyla karıştırılır. Kristal çocukların bir bölümü, gerçekten de üstün zekâya sahiptir ancak bu durum, indigo sendromlu tüm çocuklar için geçerli değildir. Kristal çocukları farklı yapan asıl nokta, zekâlarını kullanma ve kendilerini ifade etme şekilleridir.

İlk olarak 1982 yılında, metafizikçi Nancy Ann Tappe tarafından ortaya atılan “indigo” kavramı, bugün psikoloji biliminde farkındalığı yüksek, zekâsını farklı şekillerde kullanabilen, belirgin yeteneklere sahip ve kendi karakterini sergileme konusunda ısrarcı davranan çocukları tanımlamak için kullanılır. İndigo sendromlu olduğu tespit edilen çocukların ortak özellikleri ise şunlardır:

  • İndigo çocuklar yüksek bir zekâya ve bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiye sahiptir.
  • Bebeklikten itibaren otorite karşısında zorlanır ve kendi kararlarını alıp uygulama konusunda ısrarcı davranırlar.
  • Kendilerini değerli ve farklı görür ve bu farkı her ortamda hissettirmeye çabalarlar.
  • Genellikle sevgi dolu ve dost canlısı bir tavır takınırlar.
  • Hayvanlara ve doğaya özel bir ilgileri vardır ve küçük yaştan itibaren evcil hayvan bakmak isteyebilirler.
  • Yaratıcı ve lider ruhludurlar, diğer çocuklara oyunlarda öncülük edebilir ve kendi oyunlarını uydurabilirler.

Kristal Çocuk Tipleri (İndigo Sendromu) Nelerdir?

İndigo sendromu, ağırlıklı olarak dört farklı grupta incelenir. Bu gruplar ve özellikleri ise şu şekildedir:

  • İnsancıl: İnsancıl grubunda yer alan indigo çocuklar, sosyal becerileri ve yüksek iletişim yetenekleriyle öne çıkar. Çok sayıda kelimeyle konuşabilen ve farklı yaş gruplarındaki yetişkinlerle uzun süre sohbet edebilen insancıl kristal çocukların ilerleyen yıllarda avukat, tüccar, öğretmen, siyasetçi gibi yüksek iletişim becerisi gerektiren mesleklere yönelmesi çok olasıdır.
  • Sanatçı: Kristal çocukların erken yaşlardan itibaren gösterdiği özel yeteneklerin başında, sanat eğilimi gelir. Pek çok kristal çocuk, müziğe karşı yüksek bir yeteneğe sahiptir ve bebeklik çağından itibaren bunu belli eder. İndigo sendromlu bebeklerin bir bölümü, henüz konuşmayı bile öğrenmeden melodi mırıldanmaya başlayabilir. İndigo çocukların küçük yaşlardan itibaren yöneldiği sanat türleri arasında resim ve tiyatro da bulunur.
  • Kavramcı: Kavramcı indigo çocuklar, insanlarla iletişim kurmaktan çok kavramları algılamaya ve kendi kavramlarını oluşturmaya vakit harcar. Kavramcı çocuklar, kendi oyunlarını yaratma konusunda büyük ustalık sergiler ve bu uğurda evde koyacağınız hiçbir kuralı dinlemeyebilirler. Evdeki eşyalarla kendi detaylı labirentlerini ve kalelerini yapan, iş dosyalarınızı kendi oyun malzemeleri hâline getiren ve bu oyunları genellikle tek başına ya da az sayıdaki arkadaşıyla birlikte oynamayı seçen çocukların kavramcı kristal çocuk olma ihtimali yüksektir.
  • Boyutlar Arası: Boyutlar arası indigo çocuklar, yaşıtlarına göre daha güçlü bir fiziğe ve daha yüksek bir özgüvene sahiptir. Her şeyi bildiklerini düşünen boyutlar arası kristal çocuklar, kendilerine bir şey anlatılmasından ve öğretilmesinden hoşlanmaz. Boyutlar arası çocuklar için gözlem ve araştırma büyük önem taşır.

Anne ve Babaların Ne Yapması Gerekir?

İndigo sendromlu bir çocuğu yetiştirmek, kimi zaman son derece zor olabilir. Çocuğunuzu doğru anlamanız, onunla sağlıklı bir iletişim kurmanız açısından son derece önemlidir. Bu sebeple de çocuğuna kristal ya da indigo sendromu çocuk tanısı konan anne ve babaların aşağıdaki noktalara dikkat etmesinde yarar bulunur.

  • İndigo çocuklarla ebeveynlerinin yaşadığı en büyük problem, otorite tanımazlıktır. Kristal çocukların önemli bir bölümü; evin genel işleyişi, yatma saatleri, oyun alanları ve beslenme içerikleri gibi konularda kuralları zorlama ve kendi istedikleri gibi davranma eğilimi gösterir. Bu noktada çocuğunuza kızmanız ve ceza uygulamanız, iletişiminizin kopmasına yol açabilir. Çocuğunuzla sakince konuşmanız ve kuralların açıklamasını yapmanız önerilir.
  • Çocuğunuza kendisini özgür hissedebileceği zamanlar ve mekânlar vererek yaratıcı zekâsını kullanmasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin yaşam alanınızın bir odasını çocuğunuzun kullanımına tahsis ederek bu odada istediği gibi oyun oynamasına ve ortalığı özgürce dağıtmasına izin verebilirsiniz. Oyun sonrasında ortalığı toplama etkinliği düzenleyerek çocuğunuzun genel kurallara uyum göstermesini de kolaylaştırabilirsiniz.
  • İndigo çocuklar, yaratıcı ve farklı zekâları sebebiyle kimi zaman derslerine yeterince odaklanamayabilir ve bu durum da ders notlarının düşmesine yol açabilir. Bu gibi durumlarda uzman bir pedagog yardımı almanız önerilir.
  • Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamaktan kaçınmanız ve çocuğunuzun kendisini farklı ya da problemli hissetmesini önlemeniz, kişisel gelişim açısından büyük önem taşır. Çocukluk döneminde oluşan “bende bir sorun var” hissi, ilerleyen yaşlarda da devam edebilir ve çocuğun tüm sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu sebeple de çocuğunuza kendisini asla farklı hissettirmemeniz tavsiye edilir.
  • Kristal çocuklar, kendilerine saygı duyulup duyulmadığını çok net anlayabilir ve küçümsendikleri zaman çeşitli travmalar yaşayabilir. Çocuğunuzla daima saygılı ve hoşgörülü bir şekilde konuşmanız ve asla öfke göstermemeniz, çocuğunuzu psikolojik travmalardan korumanıza yardımcı olur.

Hamilelik, kadın sağlığı, bebek bakımı ve çocuk gelişimi hakkında daha fazla bilgi almak için CiciÇocuk’u takip etmeyi unutmayın!

Kaynakça:

https://npistanbul.com/indigo-cocuk-ya-da-kristal-cocuk-nedir
https://docplayer.biz.tr/3867223-Yeni-dunyanin-cocuklari-indigo-ve-kristal-cocuklar.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago