Hamilelik Öncesi

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Yumurtlama dönemi; hamile kalmak isteyen kadınların hesaplamalarını çok yoğun bir şekilde yaptığı periyoda verilen isimdir. Genellikle adet dönemlerine göre hesaplanan ve kadınlarda cinsel ilişki ile hamileliğin çok yüksek olduğu dönem olarak kabul edilen yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır sorusu oldukça merak edilen bir konudur. Üstelik bu konuyu sadece hamilelik hayali olanlar değil hamile kalmak istemeyen kadınlar da zaman zaman öğrenmek ister. Peki, hamileliğin anahtarlarından bir tanesi olan bu dönemi hesaplamak nasıl mümkün olur? Buyurun inceleyelim!

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Hamile kalma konusunda doğru bir hesaplama için ilk olarak tespit edilmesi gereken yumurtlama dönemidir. Nitekim bu süreçte kadınların üreme konusunda çok aktif olduğu ve cinsel birleşme sonucunda hamileliğin bilimsel olarak çok yüksek oranlarda olduğu kanıtlanmıştır. Bu dönemi hesaplama genelde 2 şekilde olur. Hamile kalan kadınlar hamile kaldıkları günü hesaplamak için bir yöntem seçerken hamile kalmak isteyen kadınlar başka bir yöntemi takip eder.

Hamile kalan kadınlarının yumurtlama sürecini tespit etmesi için adet olması beklenen ama olunmayan günden 14 gün geriye doğru sayılır. Bu gün yumurtlama konusunda en aktif gün olduğundan hamile kadınlar hamilelik başlangıcını bu gün kabul eder.

Hamile kalmak isteyen kadınlar ise ilk adet kanamalarını gördükleri günü takip eden 14. Gün yumurtlama döneminin en aktif günü olarak bilinir. Hamile kalmak isteyen kadınların adet kanamalarını gördükleri günden 10 gün sonra cinsel ilişkiye başlamaları ve 1 hafta aralıksız sürdürmeleri durumunda hamilelik şansı çok yüksek olacaktır. Bu hesaplama adet dönemi 28 gün süren kadınlar içindir. Daha uzun bir dönem yaşayan kadınlar uzayan gün kadar günü 14. Güne eklemelidir.

Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?

Yumurtlama dönemi kaç gün sürer sorusu genellikle hamile kalma konusunda araştırmalar yapan kadınların sorduğu bir sorudur. Ancak bu soruya en doğru yanıtı vermek için öncelikle adet döngüsü ve döngünün nasıl işlediği hakkında detaylı bilgi vermek gerekir.

Sağlıklı kadınlarda adet döngüsü ortalama 28 gün sürer. Söz konusu döngü adet günü ile başlar ve diğer adet günü ile sona erer. Daha açık bir ifade ile adet döngüsü iki adet arasındaki zaman dilimidir. Kadınlarda bu döngü 23 ila 35 gün arasında değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle bir gecikme ya da erken adet olma durumu yaşandığında çok büyük panik yapmamanız gerekir.

Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?

  • Vajinal akıntı artış gösterir. Şeffaf ve yumurta akı kıvamında vajinal akıntıda artış gözlenir. Bu akıntı, yumurtlamadan birkaç gün önce başlar.
  • Cinsel istek artar.
  • Göğüslerde ağrı ve hassasiyet oluşur.
  • Vücut ısısında yarım veya 1 derece artış olur.
  • Hafif pelvik veya kasık ağrısı görülebilir.
  • Karında şişlik görülebilir.

Yumurtlama Sırasında Neler Yaşanır?

Adet döngüsünün başlangıcında, beyin vücuda yumurta üretimine başlamasını söyleyen bir hormon salgılar. Aynı zamanda vücudunuz östrojen hormonunu üretmeye başlar.

Östrojen hamile kalmanıza yardımcı olmada önemli rol oynar. Adetinizin ilk gününde en düşük seviyede seyreden bu hormon, adetinizin ilk gününde artmaya başlayarak besin maddeleri ve kanla rahim duvarının kalınlaşmasına neden olur. Bu olay, hamile kaldıysanız döllenen yumurtanın gelişmek için ihtiyaç duyacağı tüm besinleri ve desteği alabilmesi için gerçekleşir.

Yüksek östrojen seviyeleri ayrıca bir kadının yumurtlama dönemi boyunca spermin yüzerek daha uzun süre hayatta kalmasına yardımcı ‘sperm dostu’ mukus üretmesini de sağlar. Siz bunu muhtemelen ince, kaygan, çoğunlukla bulanık beyaz bir vajinal akıntı olarak fark edersiniz.

Yumurtlama Dönemi Dışında Hamilelik Mümkün mü?

Yumurtlama periyodu dışında hamilelik mümkün mü sorusu oldukça merak edilen bir durumdur. Hamilelik erkek spermleri ve kadın yumurtasının birleşmesi sonucunda meydana gelir. Cinsel ilişkiye giren kadın yumurtlama dönemi dışında da hamile kalabilir. Zira yumurtaların spermlerle buluşma ihtimali bazen değişebilir. Burada belirli bir dönemin önemsenmesinin temel amacı hamilelik şansının yüksekliğidir.

Bu konu ile ilgili olarak ovulasyon testi yazımızı da okuyabilirsiniz.

Referans:

https://ezheah.saglik.gov.tr/TR,396651/yumurtlama-tedavisi.html

https://www.ttb.org.tr/kutuphane/uretmekuremek.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago