Kategoriler: Genel

Yalancı Gebelik: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Hamile kalma sürecinde pek çok farklı faktörü göz önünde bulundurmanız ve farklı problemlere karşı tedbir almanız son derece önemlidir. Bu evrede karşılaşabileceğiniz sorunlardan biri de yalancı gebeliktir. Bir diğer adıyla psikolojik gebelik olarak da bilinmektedir. Gerçek bir döllenme ve gebelik olmamasına rağmen vücudun hamilelikle aynı belirtileri göstermesine yol açan yalancı gebelik, fiziksel açıdan herhangi bir soruna yol açmasa dahi psikolojik açıdan yıkıcı etkilere sebep olabilir. Özellikle hamile kalmayı çok isteyen ya da tam tersine hamile kalmaktan çok korkan kadınlarda gözlemlenen psikolojik gebelik, psikolojik bozuklukların vücut üzerinde etki etmesiyle ortaya çıkabilir. Bu sebeple de yalancı hamilelik sendromunda, fiziksel tedavilerden çok psikolojik tedavi yöntemlerine ağırlık verilir.

Siz de yalancı gebelik hakkında bilgi almak istiyorsanız, sizin için özel olarak hazırladığımız bu yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yalancı Gebelik Nedir, Neden Olur?

Yalancı gebelik, geçmişte pek çok kadında rastlanan ancak günümüzde gelişen tetkik imkanları nedeniyle daha nadir olarak gözlenen bir sorundur. Yalancı gebelik durumunda döllenmiş herhangi bir embriyo bulunmasa bile vücut, tıpkı hamileymiş gibi belirtiler gösterir. Bu durumda karşılaşılabilecek belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Adet döngüsü, gerçek gebelikte olduğu gibi durabilir.
  • Karın bölgesinde, hamileliğin ilk evresinde yaşanan şişkinliğe benzer bir şişme yaşanabilir.
  • Vücut genelinde şişme, göğüslerde hassasiyet gibi gebelik belirtileri psikolojik hamilelikte de ortaya çıkabilir.
  • Göğüs kanalları gelişebilir ve hatta kimi durumlarda göğüslerden süt dahi gelebilir.
  • İleri seviyede gözlemlenen nadir yalancı hamilelik olgularında, vücuttaki “Beta HCG” hormonunun seviyesi artabilir ve bu durumda evde yapılan hamilelik testleri yanlış şekilde pozitif sonuç verebilir.

Yalancı hamileliğin temel sebebi, sendromu yaşayan kadının psikolojisinde ciddi bir baskı oluşmasıdır. Denemelerine rağmen hamile kalamayan kadınlar, kimi zamanlarda bu durumdan çok etkilenir ve hamile kalma istekleri çok artar. Aile ve çevre baskısının yükselmesi de kadının kendisini başarısız ya da yetersiz hissetmesine yol açarak gerilimi büyütür. Bu gibi durumlarda, kadının bir an önce hamile kalma isteği yüzünden vücuttaki hormon düzeyleri değişebilir ve vücut, yalancı hamilelik belirtileri göstermeye başlayabilir.

Hamile kalmaktan çok korkmak veya cinsel istismar gibi travma durumları da psikolojik gebeliğin sebepleri arasında yer alabilir. Hamile kalmayı kesinlikle istemeyen ve anneliğe hazır olmayan kadınların yaşadıkları ciddi korku ve gerilim, vücuttaki hormon seviyesinin bozulması ile sonuçlanabilir. Çözülmemiş cinsel problemler de üremeyle ilgili organlarda fonksiyon bozukluğu oluşmasına yol açarak yalancı gebelik sendromunu ortaya çıkarabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Yalancı Gebelik ve Gerçek Hamilelik Arasındaki Farklar

Yalancı gebelik, vücudun gerçek hamileliği taklit etmesiyle ortaya çıkan bir durumdur ve bu sebeple de hamileliğe çok benzer belirtiler gösterir. İki durum arasındaki fark ise oldukça açıktır: gerçek gebelikte döllenmiş ve her geçen gün büyüyen bir embriyo bulunurken yalancı gebelikte ise böyle bir durumdan söz edilemez. Bu sebeple yaşanan durumun yalancı gebelik mi yoksa gerçek hamilelik mi olduğunu anlamak için, ilk olarak tıbbi kontrollerin yapılması önerilir.

Uzman hekimler, önce olumsuz ihtimalleri eleme prensibiyle hareket ettikleri için hamilelik belirtilerinin ortaya çıktığı ilk dönemde yalancı hamilelik riskini de göz önünde tutar ve bu durumun tetkiki için çeşitli yöntemlere başvurur.

Gerçek gebelikle yalancı gebelik arasındaki temel fark, Beta HCG hormonlarının düzenli olarak artması ve rahim içinde doğum kesesinin büyümesidir. Yalancı hamilelik, kimi kadınlarda Beta HCG hormonunu yükseltse de gerçek bir hamilelikte yaşanan yükselmeye yetişebilmesi çok zordur. Beta HCG hormonu, gerçek hamileliklerde 2-3 günde bir yaklaşık olarak ikiye katlanarak artar. Bu sebeple de bu hormonun değişiminin takip edilmesi, durumun anlaşılması açısından büyük önem taşır. Hamileliğin 4. ila 6. haftaları arasında doğum kesesi ultrason cihazında görüntülenebilir hâle gelir ve yine aynı dönemde bebeğin kalp atışlarının doppler aracılığıyla duyulması beklenir. Bu tarihlerde kese ve kalp atışının gözlemlenmemesi de yalancı gebelik lehine bulgulardır.

Yalancı gebelik problemi yaşayan ve hamilelik süreci boyunca herhangi bir şekilde doktor kontrolüne gitmeyen kadınların gerçekten hamile olmadıklarını anlamaları uzun sürebilir. Yalancı gebelik, uzun süre boyunca devam edebilir ve gerçek hamileliğin pek çok evresini yaşatabilir.

Mide bulantısı, sabah kusmaları, karın büyümesi gibi belirtiler, durumun gerçek bir hamilelik olmadığını anlayamamanıza yol açabilir. Bu durumu yaşayan kadınlar, bağırsak hareketlerini bebeğin hareketleri zannedebilir ve hatta sindirim sorunları sebebiyle yaşanan karın ağrılarını doğum sancılarıyla karıştırabilir. Bu sebeple, hamilelik ihtimali bulunan tüm kadınların sürecin en başında uzman bir hekime başvurmaları büyük önem taşır.

Psikolojik Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?

Yalancı gebelik, fizyolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilmediği için doğrudan bu soruna yönelik bir tıbbi tedavi yöntemi bulunmaz. Ancak psikolojik gebeliğin yol açtığı yan sorunlar için ayrı tedavi yöntemleri tercih edilir. Bu noktada probleminin hangi sebepten kaynaklandığı büyük önem taşır. Eğer yaşanan psikolojik sorun ve travmalar hormon seviyesini bozmuşsa, hormonları düzenleyecek ilaçlara başvurulabilir. Yaşanan sorun adet döngüsünde ciddi bozulmalar oluşturmuşsa, adet düzenleyici tedavi yöntemleri de tercih edilebilir.

Yalancı Gebelik Nedir

Yalancı hamilelikte mutlaka uygulanması gereken bir diğer tedavi ise psikolojik terapidir. Sorunun tekrar etmemesi ve yaşanan korku ya da baskının kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilememesi için, yalancı hamilelik yaşayan kadınların terapi görmesinde ve sorunun temeliyle yüzleşmesinde yarar bulunur. Psikolojik gebeliğe yol açan stres ve korku faktörleri, zamanla anksiyete bozukluğu, kanser, obezite, tansiyon, kalp ve damar bozukluğu veya felç gibi başka sağlık sorunlarını da tetikleyebilir. Bu yüzden kendisini hamile hissedecek kadar baskı ya da gerilim altında hisseden kadınların bu duyguları erkenden tedavi edecek terapiler alması, genel iyilik halinin korunması açısından da son derece önemlidir.

Kaynakça:

1- https://www.irfantarhan.com/yalanci-gebelik-nedir/

2- https://www.okanhastanesi.com.tr/yalanci-gebelik-nasil-anlasilir

3- https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/yalanci-gebelik/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago