Taşıyıcı annelik, dünya genelinde doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin en çok merak ettiği yöntemlerden biridir. Taşıyıcı annelik, ağırlıklı olarak anneye ait yumurtanın ve babaya ait spermin laboratuvar ortamında döllenmesi ve gebelik süreci boyunca anne harici bir kadın tarafından taşınması şeklinde gerçekleşir. Kimi durumlarda ise anne ve baba yerine donörlere ait DNA’lar kullanılabilir. Tüp bebek benzeri bir uygulama olan taşıyıcı anneliğe dair tüm detayları sizin için bir araya getirdik.

Taşıyıcı Anne Nedir?

Taşıyıcı anne, isminden de anlaşılacağı üzere hamilelik süreci boyunca bebeği karnında taşıyan kişiye verilen isimdir. Doğal yöntemlerle hamile kalamayan kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilen taşıyıcı anne yöntemi, alanında uzman tüp bebek merkezlerinde ve laboratuvarlarda uygulanır. Anne ve babaya ait üreme hücreleri, hekimler tarafından alınarak laboratuvarda döllenir. Annenin ya da babanın üremeye engel bir sağlık probleminin bulunması durumlarında, donör yardımına da başvurulabilir. Doğacak olan çocuk, döllenme işlemi esnasında yumurtası ve spermi kullanılan kişilerin DNA’larını taşır. Bir diğer deyişle kendi yumurta ve sperminizi kullanarak taşıyıcı annelik yöntemine başvurmanız durumunda doğacak olan bebek, kimin karnında büyüdüğünden bağımsız olarak sizin çocuğunuz kabul edilir. 

Taşıyıcı Anne Nasıl Olur?

Taşıyıcı annelik, hukuken tartışmalı bir konu olduğu için her ülkede yasal bir işlem değildir. Bu sebeple taşıyıcı annelik işlemine başvurmak için önce bu yöntemin yasal olarak kabul edildiği ülkelerden birini seçmeniz gerekir. Taşıyıcı annelik, bazı ülkelerde profesyonel bir meslek olarak görülür. İşlemleri bu ülkelerden birinde yaptırırsanız profesyonel bir taşıyıcı anneye çocuğunuzu rahatlıkla taşıtabilirsiniz. Taşıyıcı anneliğe talip olan kadınlar, uzmanlar tarafından fiziksel ve psikolojik muayenelere tabi tutulur ve işlem için yeterli derecede sağlıklı olup olmadıkları kontrol edilir. Yasal işlemler ve sözleşmeler gerçekleştirildikten sonra dölleme prosedürüne geçirilir. Döllenen embriyo, taşıyıcı annenin karnına enjekte edilir ve hamilelik süreci başlar. Taşıyıcı anne, gebelik süreci boyunca çocuğu karnında taşır ve doğumdan sonra çocuğu gerçek ailesine teslim eder.

Taşıyıcı Anne DNA Testi Nasıl Sonuçlanır?

Taşıyıcı annenin çocuğun DNA’larında herhangi bir etkisi yoktur. Çocuğa DNA testi yapılması sonucunda döllenme esnasında yumurtası kullanılan annenin ve spermi kullanılan babanın genlerine rastlanır. Bu sebeple de taşıyıcı annelerin doğacak çocuk üzerinde herhangi bir biyolojik etkileri bulunmaz. Taşıyıcı anne uygulaması sonucunda dünyaya gelen bebeğin biyolojik anne ve babası, yumurtası kullanılan kadın ve spermi kullanılan erkektir. Döllenme sırasında donör yardımına başvurulması durumunda ise kanuni haklar gözetilir ve bebeğin yasal anne ve babası, taşıyıcı annelik hizmetinden yararlanan çift olarak kabul edilir.

Taşıyıcı Anneliğe Hangi Durumlarda Başvurulabilir? 

Taşıyıcı annelik yöntemi, Türkiye’de yasal bir zemine sahip değildir. Türkiye’de geçerli kanunlara göre her bebek, doğumu gerçekleştiren kadına ait kabul edilir. Bu nedenle taşıyıcı annelik işlemlerini bu yöntemin yasal olduğu ülkelerde yaptırmanız ve doğumun da aynı ülkede gerçekleşmesini sağlamanız gerekir. Taşıyıcı anneliğe başvurmanız için anne ve baba adayının en az birinde gebeliğe engel oluşturan bir sağlık problemi bulunması önemlidir. Annenin tüplerinde tıkanıklık bulunması, babanın sperm kalitesinin doğal döllenmeye yetmeyecek kadar düşük olması, annenin daha önce kürtaj ya da rahim ameliyatı geçirmiş olması sebebiyle fetüsün tutunamaması ya da babanın sperm üretememesi gibi durumlarda taşıyıcı annelik yöntemine başvurulabilir. Kimi ülkelerde ise taşıyıcı anne yöntemine başvurmak için herhangi bir yasal sınırlama bulunmaz. Bu serbestliğe sahip olan ülkelerde herhangi bir sağlık sorunu olmadan taşıyıcı annelik yöntemine başvurabilir ve profesyonel kurumlardan ilgili hizmeti alabilirsiniz.

Referans:

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/274359

https://www.circlesurrogacy.com/about/what-is-surrogacy

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago