Bebeğim Büyüyor

Sünnet Sonrası Bakım Hakkında Her Şey! Sünnet Nedir?

Erkek çocuğu olan aileler için en özel konulardan biridir. Sünnet sonrası bakım ailelerin en merak ettiği konulardandır. Dini, toplumsal ve medikal açılardan son derece büyük önem taşır. Öncesinde ve sonrasında pek çok noktaya dikkat etmeniz gerekir. Sünnet yaptırırken doğru adımları atmanız ve sonrasında çocuğunuzun bakımını doğru şekilde yapmanız, sağlık açısından büyük önem taşır. Eğer oğlunuzun sünnet sürecini kusursuz bir şekilde yürütebilmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini merak ediyorsanız, bu yazının devamındaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.

Sünnet Nedir? Sünnet Sonrası Bakım

Sünnet, erkek çocuklarının cinsel organlarının ucundaki zar kısmının cerrahi müdahaleyle alınması işlemine verilen isimdir. Dini açıdan manevi bir anlama sahip olmasıyla birlikte sağlık açısından da faydalı bulunur. Sünnetin bilinen faydaları şöyledir:

  • Sünnet olan erkekler, yaşamları boyunca genital enfeksiyon riskinden sünnet olmayan erkeklere göre daha fazla korunur.
  • Penis ucundaki deri kısmının alınması, cinsel organda bakteri ve mikrop tutunmasını azaltır ve böylece hem erkekleri hem de birlikte oldukları kadınları cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korur.
  • Cinsel organ anomalilerinin giderilmesine de yardımcı olur. Penisinde anomali bulunan erkekler, sünnet sonrasında tuvalet ihtiyaçlarını daha sağlıklı bir şekilde giderebilir.
  • Kişinin penis kanseri ve kısır olma riskini düşürür. Penis kanseri, ağırlıklı olarak sünnetle alınan deri bölgesinde başlayıp geliştiği için sünnetli erkeklerin kansere yakalanma riski azalır. Sünnetle birlikte kesilen deri parçası, kısırlığa yol açan faktörler arasındadır ve meninin rahme ulaşımını önleyerek hamilelik şansını azaltır.

Nasıl Yapılır? Sünnet Sonrası Bakım Hakkında

Her ne kadar kısa sürede tamamlanan ve hızla iyileşen bir operasyonla gerçekleşse de son derece ciddi bir cerrahi müdahaledir ve bu sebeple de uzman cerrahlar tarafından yapılması gerekir. Sünnet öncesinde çocuğa ağırlıklı olarak lokal anestezi uygulanır ve penis ucundaki deri kısmı cerrahi gereçlerle kesilerek alınır. Operasyonun tıp hekimi olmayan kişilerce yapılması, çocuğun ilerleyen zamanlarda tuvalet ihtiyacını giderirken zorluklarla karşılaşmasına ya da ileri yaşlarda cinsel bozukluklar yaşamasına yol açacak problemler doğurabilir. Tıp hekimi olmayan kişilerin yaptığı sünnet işlemlerinde anestezi konusunda da problemler yaşanabilir. Yanlış anestezi uygulamaları, çocuğun genel sağlık durumuna zarar verebilir. Cerrah olmayan kişilerin yaptığı sünnet işlemleri, hijyen açısından da sakıncalar doğurabilir. İşlem esnasında ve sonrasında enfeksiyonlar oluşmasına yol açabilen hijyen problemleri, çocukta kalıcı sağlık sorunları oluşturabilir. Bu nedenle tüm sünnet işlemlerinin uzman tıp hekimi cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesinde büyük yarar bulunur.

Ortalama Sünnet Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Ortalama sünnet fiyatları; yapılan işleme, sonrasında hastanın nekâhat sürecini hastanede geçirip geçirmediğine ve sünnet sırasında herhangi bir komplikasyon oluşup oluşmadığına göre farklılık gösterebilir. Basit cerrahi operasyonlar sınıfında kabul edilir ve kısa süreli ameliyatlarla aynı şekilde fiyatlandırılır. İşlemin fiyatı belirlenirken, operasyonu gerçekleştirecek hastanenin genel fiyat politikası da etkili olur. Cerrahi operasyonlar ve tıbbi işlemler, farklı hastanelerde farklı şekillerde fiyatlandırılabilir. Enflasyon oranı, hasta yoğunluğu, işlemi gerçekleştirecek uzman hekimin akademik unvanı gibi faktörler de fiyatın belirlenmesinde etkili olan parametreler arasında kabul edilir.

Sünnet Kıyafeti Nasıl Olmalıdır?

Sünnet kıyafetleri, ağırlıklı olarak sünnet olacak çocuğun ailesinin genel kültürüne ve tercihlerine göre farklılık gösterir. Dini ya da sosyolojik açılardan belirli standartları yoktur. Bu konu tamamen ailenin zevkine kalmış durumdadır. Eğer geleneksel bir sünnet töreni yapmak istiyorsanız, Anadolu folklöründe sıklıkla kullanılan özel tören kıyafetlerini tercih edebilirsiniz. Daha farklı bir konsept arayışındaysanız, çocuklar için özel olarak üretilen takım elbiseleri ya da  smokin ve frak modellerini tercih edebilirsiniz. Osmanlı temalı bir tören için kaftan modellerine, manevi yönü yüksek bir tören için ise asker kostümlerine yönelebilirsiniz. Çocuğunuz için sünnet kıyafeti seçerken, kıyafetin konforunu da göz önünde bulundurmanız önerilir.

Sünnet törenleri ve düğünleri, ağırlıklı olarak operasyon gerçekleştirildikten sonra düzenlenir. Bu sebeple çocuklar ciddi sayılabilecek bir cerrahi operasyondan yeni çıkmış durumda olur. Kıyafetlerin de bu duruma uygun olarak ameliyat yerini baskılamayacak şekilde tasarlanması önerilir. Dar kıyafetler, dikişleri henüz kaynamamış olan çocukların acı çekmesine, kanama yaşamasına yol açabilir. Dar yapıdaki kostümler, aynı zamanda sünnetli bölgenin mikrop kapması ve enfeksiyon tehlikesi yaşaması sonuçlarını da beraberinde getirebilir. Bu sebeple, sünnetli bölgeye mümkün olduğunca temas etmeyecek, dikişleri havasız bırakmayacak ve enfeksiyon riski oluşturmayacak bol kıyafet seçeneklerini tercih etmeniz önerilir.

Operasyon Sonrası Bakım Nasıl Yapılır?

Son derece yaygın bir işlem olması sebebiyle kimi zaman hafife alınsa da esasen sünnet sonrası ciddi bir nekâhat süreci gerektirir. Sünnet sonrasında yapılan doğru bakım işlemleri; dikişlerin güvenli bir şekilde kaynamasına, deri dokusunun kendisini sağlıklı bir şekilde onarmasına ve operasyon sebebiyle hissizleşen penisin yeniden hassasiyet kazanmasına yardımcı olur. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken noktalar ise aşağıdaki gibidir.

  • Sünnet sonrasında ortalama bir hafta ile 10 gün boyunca sünnetli bölgeye pansuman yapılması önerilir. Pamuk ya da gazlı beze bir parmak tentürdiyot dökerek bölgeyi yavaşça silerek pansuman işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İşlem esnasında çocuğunuzun canını yakacak kadar bastırmamanız ve dikişli kısma hassasiyet göstermeniz çok önemlidir. Pansuman, sünnetli bölgenin dezenfekte olmasını sağlayarak çocuğunuzun enfeksiyon yaşamasının önüne geçer. Ayrıca sünnetli bölgenin kendisini onarma sürecini de hızlandırır. Tentürdiyot, koyu kırmızı rengi sebebiyle görsel açıdan kanla karıştırılabilir. Bu sebeple işlem öncesinde ve esnasında dikişlerde açılma ve kanama olup olmadığını dikkatle gözlemlemenizde ve kanama varsa sünnet işlemini gerçekleştiren hekime danışmanızda yarar bulunur.
  • Operasyon bölgesinin dikişler iyileşinceye kadar düzenli olarak hava almasını sağlamanız, çocuğunuzun sağlığı açısından büyük önem taşır. Havasız kalan dikiş yerleri, ter oluşumunun da etkisiyle çocuğunuzun canının yanmasına yol açabilir ve çeşitli sağlık sorunları doğurabilir. Bu bölgeyi havalandırmak için iyileşme sürecinde külot kullanmamanız ise enfeksiyon riskini artırabilir. Bu sebeple, hem çocuğunuzun sağlığını korumak hem de dikişli alanın hava almasını sağlamak için özel tasarımlı sünnet külotlarından yararlanabilirsiniz.
  • Bölgede morluk, kızarıklık, kabarıklık gibi durumlar gözlemlemeniz hâlinde hemen en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizde yarar bulunur. Morluk ve kızarıklık gibi lezyonlar, iç kanama ya da mikrop kapma gibi durumlara işaret ediyor olabilir. Bu tarz sağlık sorunlarına erken müdahale ederek çocuğunuzu daha ciddi sağlık sorunlarından koruyabilirsiniz.
  • Operasyondan sonraki on gün boyunca çocuğunuzun duş alması önerilmez. Özellikle sıcak su teması, sünnetli bölgenin zarar görmesine yol açabilir. Bu süreçteki temizliği hafif ılık suyla ıslattığınız yumuşak bezlerle gerçekleştirebilirsiniz. Temizlik esnasında hassas dokuya zarar vermemeye özen göstererek ve temizlik sonrasında vakit kaybetmeden yeni bir pansuman yaparak çocuğunuzun sağlığını koruyabilirsiniz.
  • İşlem sonrasında çocukların sağlıklı bir şekilde dinlenmesi önerilir. Çocuğunuzun ağırlıklı olarak sırt üstü uzanmasını sağlayarak ve çocuğunuzu günde birkaç kez birkaç dakikalık yürüyüşler yapmaya yönlendirerek iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Referans:

https://www.acog.org/womens-health/faqs/newborn-male-circumcision#:~:text=Who%20performs%20circumcisions%3F,for%20religious%20or%20cultural%20reasons.

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/circumcision/about/pac-20393550

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago