Sağlıklı Hamilelik

Propolis Nasıl Kullanılır? Propolis Faydaları

Oldukça eski zamanlardan bu yana antibiyotik amaçlı kullanılan propolis, günümüzde de bağışıklık güçlendirici olarak tercih edilen ürünlerden biridir. Propolis kelimesi Yunan kökenlidir. “Pro” ve “polis” kelimelerinin birleşiminden oluşur ve şehri koruyan anlamını taşır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın öneminin çok daha iyi anlaşıldığı bugünlerde propolisin sağlık üzerindeki etkisini ve özelliklerini bilmek büyük fayda sağlar. Düzenli ve doğru kullanım ile kısa sürede etkilerini gösteren propolis, özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve hastalık riskinin arttığı kış aylarında bağışıklık seviyesini güçlendirmeye yardımcı olur. Sıklıkla karşılaşılan “Propolis nasıl kullanılır?” sorusunu yanıtlamadan önce propolisin ne olduğunu öğrenmek gerekir.

Propolis Nasıl Kullanılır?

Propolis Nedir?

Propolis, zengin içeriğe ve genel olarak koyu kahverengi renge sahip olan, arıların ürettiği reçine tarzı bir maddedir. Enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra pek çok ağrının giderilmesinde de etkili olan propolis, arı poleninden oldukça farklı bir yapıya sahiptir. Arıların salgı bezlerinden salgıladıkları enzimlerle oluşturduğu propolis, zararlı mikroorganizmalara karşı bağışıklığın artmasına yardımcıdır. Propolisin bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra metabolizmaya da olumlu etkileri mevcuttur. Propolisin içeriğinin son derece zengin ve tamamen doğal olması ürünü, vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin karşılanması veya bağışıklık seviyesini artırma amaçlı kullanım için ideal bir seçenek yapar. Bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve birçok içeriği barındıran propolisin, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri de bulunur. Doğada bulunan propolisin kolay sindirilmesi ve faydalarını göstermesi için içeriğinde yer alan balmumu benzeri maddelerden doğru bir şekilde ayrıştırılması gerekir. Yetişkinlerin ve çocukların kullanımı için ideal olan ürünün birçok açıdan faydalı olması çeşitli takviye ürünlerinin oluşturulmasına neden olur.

Emziren Anneler ve Hamileler Güvenle Kullanabilir

Propolis doğal bir arı ürünüdür. Bu nedenle anne adayları ve emziren anneler rahatlıkla kullanabilir. Sağlıklı hamilelik içinn propolis tüketebilir.

Propolis Faydaları ve Propolis Nasıl Kullanılır?

Arıların çok amaçlı kullanım için hazırladığı propolisin insan sağlığı üzerinde de pek çok olumlu etkisi mevcuttur. İçeriğinin yanı sıra fayda bakımından da oldukça zengin olan ürünün sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden bazıları şu şekilde sıralanır:

  • Yapılan araştırmalarda propolisin birçok rahatsızlık için önleyici ve iyileştirmeye yardımcı özelliklere sahip olduğu ortaya konulmuştur.
  • Propolisin içerdiği yararlı mikro besinler bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini destekler. Propolis aynı zamanda iltihap önleyici özelliğini de içerisinde barındırır.
  • Propolisin antimikrobiyal etkisi üst solunum yolu sağlığının korunmasına ve güçlü kalmasına fayda sağlar.
  • Ürünün içeriğinde yer alan kafeik asit fenetil ester ve clerodane diterpenoidin, kansere neden olan hücrelerin gelişme ve sağlıklı hücrelerin dönüşme ihtimalini azalttığı düşünülür.
  • Propolisin içeriğinde bulunan flavonoid grubu bileşikler influenza virüsüne karşı bağışıklığın artmasına yardımcı olur.
  • Virüslere karşı faydalı bir ürün olduğu düşünülen propolis, uçuk oluşumuna karşı da rahatsızlığın olduğu bölgede kullanım için ideal bir seçenektir.

Propolis Nasıl Kullanılır?

Arıların peteklerini korumak ve onarmak için oluşturdukları propolisin, direkt olarak kovandaki hali kullanıma uygun değildir. İçeriğinde balmumu bulunması nedeniyle zor sindirilen ve çeşitli parazitler bulunabilen propolise, özütleme işlemi uygulanır. Farklı çözücüler ile özütleme işlemi uygulanılan propolisin eczanelerde tablet, damla, krem ve toz hali bulunabilir. Bu ürünlerin kullanımı için bir uzmanla görüşülmesi ve kişinin kullanım amacına uygun olan bir yöntem belirlenmesi önerilir. Propolisin çözülme işleminde kullanılan ürünlerin olumsuz etki yaratma ihtimali bulunması nedeniyle ürünlerin tüketiminde belirli detayları göz önünde bulundurmak gerekir. Bununla birlikte propolis kullanımında sıklık ve süre de oldukça önemlidir. Propolis kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise etken maddesi yüksek olan ve toksik kalıntılar içermeyen güvenilir ürün seçimi yapılmasıdır.

Propolis ile alakalı aklınıza takılan tüm sorulara, uzmanların yorum ve görüşlerini inceleyerek kolayca yanıt bulabilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/
https://www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-390/propolis

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago