Bebek Emzirme

Pandemi Sürecinde Emziren Anneler Nelere Dikkat Etmeli?

Koronavirüs pandemisi, hayatın tüm alanlarında olduğu gibi bebek bakımında da dikkatli olma zorunluluğunu beraberinde getiriyor. Bebeklerin büyük kısmının Covid-19 hastalığından etkilenmediğine yönelik araştırmalar yapılsa da virüs sebebiyle ciddi enfeksiyonlar yaşayan bebeklere de rastlanabiliyor. Bu sebeple pandemi sürecinde emziren anneler özel tedbirler almak istiyor.

Pandemi sürecinde emziren anneler için önerilen tedbirler arasında dezenfektan kullanımı, bol duş alma, kıyafetleri düzenli olarak yıkama ve maske kullanımına özen gösterme gibi adımlar öne çıkıyor. Özellikle çalışan ya da gün içinde dışarıda vakit geçirmek zorunda kalan annelerin vaktini evde geçiren annelere kıyasla daha fazla tedbir almasında yarar bulunuyor. Eğer siz de pandemi sürecinde emziren annelerden biriyseniz, aşağıdaki püf noktalarına dikkat ederek bebeğinizi koronavirüs enfeksiyonuna karşı koruyabilirsiniz.

Pandemi Sürecinde Emziren Anneler Nelere Dikkat Etmeli?

Koronavirüs pandemi sürecinde emziren anneler her şeyden önce maske, mesafe ve temizlik kurallarına özen göstermelidir. Evinizin dışında vakit geçirirken tek ya da çift kat maske ve siperlik kullanabilir, diğer insanlarla aranızda en az 1,5 metre mesafe bulunmasına özen gösterebilirsiniz. Bu süreçte çevrenizde gördüğünüz herkesi potansiyel virüs taşıyıcısı olarak kabul etmeniz ve mesafenizi buna göre belirlemeniz, virüsten korunmanızı ve bebeğinizi güvende tutmanızı kolaylaştıracak faktörler arasında yer alıyor.

Koronavirüsün bulaşıcılık oranı, kapalı ortamlarda daha da artıyor. Bu sebeple iş yerinde, marketlerde ya da postane, kargo şubesi, banka gibi mekânlarda diğer insanlarla aranızdaki mesafeyi 2 metreye kadar çıkarmanızda fayda bulunuyor. Zorunlu olarak girdiğiniz kapalı alanlarda hızlıca hareket edebilir ve 4 dakikadan daha uzun kalmamaya dikkat edebilirsiniz. Bu sayede virüsün size bulaşma riskini en düşük seviyeye indirebilir ve bebeğinizin enfekte olmasını da engelleyebilirsiniz.

Zorunlu hâller dışında evden çıkmama şansınız varsa, vaktinizi evde çocuğunuzla geçirirken de çeşitli tedbirler alabilirsiniz. Siparişle evinize gelen paket ve poşetleri kullanmadan önce dezenfekte edebilir, ellerinizi gün içinde sık sık yıkayabilir, kolonya ve dezenfektanla temizleyebilirsiniz. Çocuğunuzun kıyafetlerini çamaşır makinenizde, 60 ila 90 derecelik programlarda yıkayabilir; biberon, mama kabı, mama kaşığı ve emzikleri sık sık kaynar suda bekletebilirsiniz.

Bebeği Sütten Kesmek Gerekir mi?

Anne sütü, bebekler için en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Bebeklik çağında yeterli seviyede anne sütüyle beslenen kişiler, ilerleyen yıllarda güçlü bir bağışıklık sistemi geliştiriyor ve pek çok hastalığa karşı daha dirençli hâle geliyor. Anne sütü aynı zamanda bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından da sonsuz fayda sağlıyor. Bu sebeple de bebeğinizi sütten kesmeniz, çok zorunlu hâller dışında önerilmiyor.

Eğer koronavirüsün size bulaştığı konusunda şüpheleriniz varsa hemen PCR testi yaptırmak için en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Testinizin sonucu pozitif gelirse, doktorunuzdan da onay alarak karantina süresi boyunca, yani 10 ila 14 günlüğüne bebeğinizi doğrudan emzirmeyi bırakabilirsiniz. Bebeğiniz 6 aylıktan küçükse, bu süreçte sütünüzü pompayla sağabilir ve eşinizin ya da yakınlarınızın bebeğinizi biberonla beslemesini sağlayabilirsiniz.

Bebeğin doğrudan anne göğsünü emmesi, anne ve bebek arasındaki duygusal bağı güçlendiriyor ve bebeğin kendisini daha huzurlu ve güvende hissetmesine yardımcı oluyor. Bu sebeple koronavirüs taşıdığınıza dair şüphenizin bulunmadığı günlerde bebeğinizi doğrudan beslemeye devam etmenizde yarar bulunuyor.

Pandemi Sürecinde Emziren Anneler Emzirirken Maske Takmalı mı?

Maske kullanımı, koronavirüs bulaşma riskini en aza indiren faktörler arasında başı çekiyor. Bu sebeple mümkün olan her ortam ve durumda maske takmanın faydaları bulunuyor. Koronavirüs sebebiyle ortaya çıkan Covid-19 hastalığının ne şiddette seyredeceği, kişiye bulaşan virüs yüküne göre değişebiliyor. Çok sayıda virüsle temas eden kişilerin büyük bir bölümü, hastalığı ağır ve ciddi şekilde yaşarken az sayıda virüs bulaşan kişiler ise hastalığı hafif semptomlarla geçirebiliyor. Çok az sayıda virüs bulaşması durumunda ise asemptomatik şekilde seyreden ve herhangi bir sağlık problemi oluşturmayan vakalar da gözlemlenebiliyor. Bu vaka çeşitleri arasındaki fark ise büyük oranda maske kullanımından kaynaklanıyor. Ağız ve burun bölgesini doğru şekilde kapatan üç katlı cerrahi maskeler, virüslü kişilerle temas etmeniz durumunda dahi etkili bir filtre görevi üstleniyor ve vücudunuza bulaşan virüs sayısını azaltıyor.

Son dönemde yapılan araştırmalara göre, her iki tarafın da maske kullanması durumunda hasta kişilerle temas etmeniz durumunda virüsün size bulaşma oranı %1,5’a kadar düşüyor. Bu sebeple maske kullanmak, hayat kurtarıcı bir etkide bulunuyor. Bebeğinizi emzirirken de maske takabilir, bu sayede taşıyıcı olmanız durumunda virüsün bebeğinize bulaşmasını engelleyebilirsiniz. Emzirme için paketten yeni çıkarılmış, hiç kullanılmamış maskeleri tercih edebilir, bebeğinize de çocuklar için özel olarak üretilen maskelerden takabilirsiniz.

Emziren Annelerin Alabileceği Tedbirler Nelerdir?

Emzirmek, bebeğinizle son derece yakın temas kurmanızı gerektiren eylemler arasında yer alıyor. Bu sebeple pandemi sürecinde emziren anneler haklı olarak bebeğine virüs bulaştırmaktan korkuyor. Emzirme işlemleri esnasında bebeğinize virüs bulaşmasını engellemeniz için ellerinize, vücudunuza, kıyafetlerinize ve göğüs uçlarınıza düzenli olarak temizlik işlemi uygulamanız öneriliyor. Bu temizlik işlemleri esnasında, yetişkinler için üretilen kolonya ve dezenfektan gibi ürünlerin bebeğinizin hassas cildine temas etmesini önelemeniz de büyük önem taşıyor. Aşağıdaki adımları takip ederek kişisel hijyeninizi zirveye çıkarabilir ve bebeğinizi güvenle emzirebilirsiniz.

  • Göğüs uçlarınızı düzenli olarak temizleyerek bebeğinizin ağız yoluyla virüs almasının önüne geçebilirsiniz. Göğüsleriniz, bebeğinizin doğrudan ağzıyla temas ettiği noktalar olduğu için bu bölgeleri silerken bebeğiniz için zararlı olabilecek ürünlerden kaçınmanızda da yarar bulunuyor. Bebeğinizi yıkadığınız ve alerjik reaksiyona sebep olmadığından emin olduğunuz bebek şampuanlarını tercih edebilir ve böylece göğüslerinizi güvenli bir şekilde temizleyebilirsiniz.
  • Dışarı çıkarken giydiğiniz kıyafetleri eve gelir gelmez çıkarmanızda ve hemen çamaşır makinesine atmanızda büyük yarar bulunuyor. Bu sayede dışarıdan eve getirebileceğiniz virüslerin emzirme süresinde bebeğinize bulaşmasını engelleyebilir ve bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
  • Dışarıdan eve gelir gelmez duş almak da uygulayabileceğiniz en etkili tedbirler arasında kabul ediliyor. Sıcak suyla duş alarak dışarıda temas etmiş olabileceğiniz virüslerin üzerinize tutunmasını engelleyebilir ve bebeğinize güvenle yaklaşabilirsiniz.
  • Bebeğinizi emzirirken hapşırmamaya ve öksürmemeye dikkat etmeniz de büyük önem taşıyor. Emzirme işlemi esnasında maske kullanıyor olsanız dahi virüs taşımanız durumunda hapşırma ve öksürme esnasında bebeğinize bulaştırma riski bulunuyor. Bu yüzden hapşırma ya da öksürme ihtiyacı duyduğunuzda bebeğinizin odasından çıkmanız tavsiye ediliyor.
  • Emzirme sürecinde bebeğinizin kişisel hijyenini de düzenli olarak sağlamanız tavsiye ediliyor. Bebeğinizin uyku rutinine duş almayı da ekleyebilir ve böylece bebeğinizi her gün düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Bebeğinizin odasını da düzenli olarak temizleyebilir ve olası virüslerin ona temas etmesinin önüne geçebilirsiniz. Özellikle emekleyen ve sıralayan bebekler yüzeylerle çok fazla temas edeceği için yüzey temizliği tedbirlerini artırarak koronavirüs riskini en düşük seviyeye indirebilirsiniz.
  • Yaşam alanınızın temizliğine dikkat etmeniz de bebeğinizi koronavirüsten korumanıza yardımcı oluyor. Evinizin farklı alanlarında virüs bulunması durumunda o noktalara temas ettikten sonra bebeğinizi emzirmeye gitmeniz, virüsü bebeğinize bulaştırmanıza yol açabiliyor. Bu yüzden evinizi her gün detaylı bir şekilde temizlemeniz, bebeğinizi güvende tutmanıza olanak tanıyor.

Referans:

https://internationalbreastfeedingjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13006-020-00319-3#:~:text=Breastfeeding%20is%20the%20best%20protective,contact%20should%20not%20be%20discontinued.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago