Nasıl Hamile Kalınır

Ovulasyon Testi Nedir, Nasıl Kullanılır, Fiyatı Nedir?

Ovulasyon Nedir ?

Ovulasyon yani yumurtlama, adet döngüsünün bir parçasıdır. Bir yumurta yumurtalıktan salındığında meydana gelir. Yumurta serbest bırakıldığında, sperm tarafından döllenir veya döllenmez. Döllenirse, yumurta hamileliği geliştirmek için rahim ve implanta gidebilir. Döllenmemiş bırakılırsa, yumurta parçalanır ve regl süreniz boyunca dökülür.Yumurtlamanın nasıl gerçekleştiğini ve ne zaman gerçekleştiğini anlamak hamileliği başarmanıza veya önlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca, belirli tıbbi durumları teşhis etmenize yardımcı olabilir.

Ovulasyon Testi

Evli çiftler hamile kalma ihtimallerini yükseltebilmek için doğru zamanlarda cinsel ilişkiye girmek isterler. Bu doğrultuda hamilelik ihtimalinin en yüksek olduğu doğru zaman dilimi kadınların yumurtlama dönemleridir. Eğer yumurtlama döneminizi bilir ve bu dönemde ilişkiye girerseniz yüksek ihtimalle hamile kalabilirsiniz. Yumurtlama dönemi ise adet dönemi ile doğru orantılı oluşmaktadır. Fakat her kadının yumurtlama dönemi farklılık gösterebilir. Bu nedenle yumurtlama dönemi hakkında kesin bir zaman dilimi vermek mümkün değildir. Ancak yumurtlama döneminizi bilmek için ise yumurtlama testi yapabilirsiniz. Böylelikle yumurtlama döneminde olup olmadığınızı anlayabilir ve hamilelik ihtimalinizi artırabilirsiniz.  Yumurtlama testi LH değerlerinin artışını tespit eder. LH-piki olarak da adlandırılan bu hızlı LH artışının devamında 24 saat ve 36 saat içerisinde yumurtlama gerçekleşir. Ovülasyondan bir gün önce ya da ovülasyon gününden sonraki 24 ve 36 saat içerisinde cinsel birleşme gerçekleşmesi durumunda hamilelik ihtimali yükselir. Peki, hamilelik ihtimali için oldukça önemli olan bu yumurtlama dönemi testi yani ovülasyon testi nasıl yapılır?

Ovulasyon Testi Nasıl Yapılır?

Ovulasyon testi tıpkı evde yapılan hamilelik testleri gibidir. Temiz bir kaba idrar yapılır ve ovulasyon testi çubuğuna idrar pipeti ile 5 damla konur. 5 dakika içerisinde sonucu görebilmek mümkündür. Sonuçta çıkan çizgi test çizgi kontrol çizgisi ile aynı ya da kontrol çizgisinden daha belirgin ise yumurtlama döneminde olduğunuzu anlayabilirsiniz. Ancak test çizgisi görünmüyor ise yumurtlama döneminde olmadığınızı ve hamilelik ihtimalinin düşük olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Peki, ovulasyon testi ne zaman yapılmalıdır?

Ovulasyon Testi Yapmak İçin Talimatlar

  • İdrarınız, sabahın erken saatlerinde konsantre halde olduğundan ve yanlış sonuç verebileceğinden sabahki ilk idrarınızı kullanmayın
  • Ovulasyon testini kullanmadan önce içtiğiniz sıvı miktarını yaklaşık 2 saat azaltmaya çalışın. Aşırı sıvı idrarınızı sulandırır, bu da LH dalgalanmanızı tespit etmenizi zorlaştırır
  • Steril bir kaba idrar yapın
  • Test kartını kutudan çıkarın
  • Test şeridini dikey konumda tutun ve okların aşağıya dönük olduğundan emin olun
  • Şeridi yaklaşık olarak 1/4 oranında idrarın içine batırın ve en az beş saniye orada tutun (şeridi daha uzun süre batırmak yanlış sonuç vermeyecektir)
  • Durma çizgisini geçmeyin
  • Şeridi çıkarın ve düz bir şekilde koyun
  • Test kartındaki sonuçları on dakika içinde okuyun. Olumlu bir sonuç kaybolmayacak. Ancak bir süre sonra bazı olumsuz sonuçlar soluk ikinci renk bandını gösterebilir
  • Bir kontrol çizgisi görünmüyorsa, test geçersiz demektir
  • Test çizgisi kontrol çizgisine benziyorsa veya kontrol çizgisine kıyasla daha koyu renkliyse, LH’niz gelişti. Yumurtlama gelecek 34 ila 36 saat içinde başlayacak!
  • LH yükseldiğinde, teste devam etmeye gerek kalmaz
  • İki çizgi görülebilir ancak test çizgisi kontrol çizgisi kadar karanlık değilse, LH seviyeniz yükselmedi anlamına gelmektedir
  • Sonucu okuduktan sonra test çubuğunu atın. Yeniden kullanım için tasarlanmamıştır

Ovulasyon Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Genelde hem hamilelik testi hem de ovülasyon testi için en doğru zaman aralığının sabah ilk idrara çıkıldığı zaman olduğu söylenmektedir. Ancak bu doğru değildir. Bu testlerde en iyi sonucu alabilmek için sabah 10 ve akşam 8 saatleri arası çok daha uygundur. Test sonucunda pozitifi görene kadar her gün aynı saatte testi yapabilirsiniz. Ovülasyon testinde bir sınırlama yoktur. Yumurtlama döneminizi buluna kadar bu testi rahatlıkla kullanabilir ve hamilelik ihtimalinizi arttırabilirsiniz.

Ovulasyon Testi

Ovulasyon Testi Nasıl Çalışır ?

Ovülasyon (Yumurtlama) kitleri nasıl çalışır? Bu bir bebek için planlama yapan ve doğurganlık sorunları olan kadınlarla ilgili en yaygın sorulardan biridir. İşte cevap.

Bir yumurtlama kiti, LH seviyelerinde bir dalgalanma tespit etmek için idrar numunenizi test eder. LH her zaman idrarınızda bulunurken, yumurtlamadan 34 – 36 saat önce artar. Bu testler, hamile kalmanız için paha biçilmez bir araç olarak hareket eden günleri bulmanıza yardımcı olur. Yumurtlamadan bir veya iki gün önce LH’niz normal miktarın beş katına kadar yükselebilir. LH dalgalanması yumurtlamadan 34 – 36 saat önce gerçekleşir. Bu senin en verimli dönemin!. Belirli günlerde ilişkiye girmek, başarılı bir şekilde hamile kalma şansını arttırır.

Ovulasyon Testleri Nekadar Güvenilir ?

Doğru şekilde kullanılırsa, ovulasyon testleri yumurtlamadan önce LH artışınızın% 99 doğru tahminini sağlar. Ancak bu testler yumurtlamanın gerçekten bir veya iki gün sonra gerçekleşip gerçekleşmediğini doğrulayamamaktadır. Bazı kadınlar Luteinize Unruptured Follicle Sendromu (LUFS) olarak bilinen bir yumurta salmadan LH dalgalanması yaşarlar. Tüm döngüleriniz boyunca düzenli birliktelik, hamile kalma şansınızı arttırmanın en iyi yoludur.

Ovulasyon Testi Nerede Satılır

Ovülasyon testinizi en yakın eczaneden rahatlıkla tedarik edebilirsiniz. Eczacınız sizin için en uygun ürünü önerecektir.

Ovulasyon Testi Fiyat

Türkiye’de standart idrar bazlı testler tekli veya paketler halinde satılmaktadır. 10 çubuk için yaklaşık 30-70 TL civarında fiyatlandırılır. Markaların çoğu aynı güvenilirliği sunar, bu yüzden en az miktarda parayla daha fazla test yapmanıza izin veren markalardan birini seçin.

Ovulasyon Testi Markaları

Ovülasyon testleri hamile kalmak isteyenlerin en büyük desteğidir. Kadınlar için ovulasyon tarihlerini bilmemeleri hamile kalmayı zorlaştıran etmenlerden biridir. Piyasada çeşitli marka ve fiyatlarda ovulasyon testleri mevcuttur. Sizler için bir kaçını sıraladık.

Clearblue Dijital Ovülasyon Testi

Kutu içeriğinde 10 Adet test çubuğu, 1 adet dijital ovülasyon cihazı bulunuyor. Terst %99’un üzerinde kesin sonuç verdiğini iddia ediyor.

Laboquick Ovulasyon Testi

Piyasada en yaygın kullanılan ovulasyon testidir. İdrarda 25mIU/ml LH değerini saptayabilir.

Paketin içerisinde – LH gebelik test cihazı,- tek kullanımlık plastik damlalık,- kullanım klavuzu,- nem alıcı olarak silika jel keseciği bulacaksınız.

Referans:

https://ezheah.saglik.gov.tr/TR,396651/yumurtlama-tedavisi.html

https://medlineplus.gov/ency/article/007062.htm#:~:text=An%20ovulation%20home%20test%20is,ovary%20to%20release%20the%20egg.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago