Aktiviteler

Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri ve Çocuklarınıza Yararı

Okul öncesi sanat etkinlikleri, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel açıdan büyük gelişim göstermesine yardımcı olur. Çocukların motor gelişimlerini hızlandıran, el becerilerini artıran ve yaratıcılıklarını geliştiren okul öncesi sanat etkinlikleri, evde son derece basit malzemelerle kolayca uygulanabilir. Çocukların hayal gücünü zenginleştiren ve başarı duygusuyla tanışmasını sağlayan okul öncesi sanat etkinlikleri, bu sayede çocukların karakterlerini ve özgüvenlerini de güçlendirir.

Eğer siz de çocuğunuzun daha yaratıcı, başarılı ve özgüvenli olmasını istiyorsanız, okul öncesi dönemde uygulanabilecek sanat etkinliklerini tercih edebilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte uygulayabileceğiniz birbirinden keyifli 3 sanat etkinliğini ise aşağıda bulabilirsiniz.

Okul Öncesi Sanat Etkinleri için Örnekler

Okul öncesi sanat etkinlikleri, ağırlıklı olarak 3 ila 6 yaşları arasında uygulanan aktivitelerdir. 3 yaş öncesindeki çocuklar, henüz ince motor yetenekleri ve el becerileri yeterince gelişmediği için sanatsal aktivitelere ilgi duymayabilir. 3 yaş üzerindeki çocukların gelişimini hızlandırmak için ise mutlaka el becerisine ve zihinsel faaliyete dayalı etkinliklere yönlendirilmesi önerilir. Okul öncesi sanat etkinlikleri, çocuklar tarafından oyun olarak algılanacağı için hem eğitici hem de eğlendirici aktiviteler sınıfında kabul edilir. Siz de çocuğunuzla keyifli bir şekilde zaman geçirmek ve aynı zamanda çocuğunuzun gelişim sürecini hızlandırmak isterseniz, aşağıdaki etkinlikleri uygulayabilirsiniz.

El İşi Kâğıdından Sevimli Hayvanlar Yapımı

Çocuk demek, her şeyden önce zengin bir hayal gücü ve renkli bir dünya görüşü demektir. Bu yüzden de el işi kâğıdından sevimli hayvanlar yapma aktivitesi, okul öncesi çocuklarla birlikte yapılacak sanat etkinlikleri sıralamasında ilk sırada yer alır. Çocuğunuzla birlikte eğlenceli bir şekilde vakit geçirebilmenizi sağlayan bu etkinliği uygulamak için ihtiyaç duyacağınız malzemeler ise renkli el işi kâğıtları, fon kartonu, çocuk makası, yapıştırıcı ve süsleme unsurlarıdır. Süsleme unsurlarını seçerken çocuğunuzun hayal gücünü zenginleştirecek birbirinden farklı tercihlerde bulunabilirsiniz. Sim, kurdele, plastik göz, krapon kâğıdı gibi süsleme unsurlarını bir arada alabilir ve böylece çocuğunuza hayallerini gerçeğe dönüştürme fırsatı tanıyabilirsin

Sevimli hayvan figürleri oluştururken, ilk olarak el işi kâğıdına makasla şekil verebilir ve çocuğunuzun istediği hayvanın figürünü oluşturabilirsiniz. Daha sonra bu hayvan figürünü fon kartonuna yapıştırıcı aracılığıyla sabitleyebilir ve eserinizin bozulmasını önleyebilirsiniz. Çocuğunuzun seçeceği süsleme malzemeleriyle sevimli hayvan figürlerinin dış görünümünü zenginleştirebilir, eseriniz tamamlandıktan sonra ise fon kartonunu evinizin istediğiniz yerine asabilirsiniz. Tebrikler!

Çoraptan Kukla Yapımı

Çocuğunuzun hayal gücünü uzun vadeli bir şekilde geliştirmeye ne dersiniz? O zaman çoraptan parmak kuklası yapımı seçeneğini tercih edebilirsiniz. Çoraptan kukla yapmak için ihtiyaç duyacağınız malzemeler kullanılmayan ancak herhangi bir deformasyonu bulunmayan temiz çoraplar, süsleme malzemeleri, yapıştırıcı ve makastır. Çorabı çocuğunuzun eline ya da parmağına geçirerek makas ve yapıştırıcı aracılığıyla şekillendirebilir, böylece kuklanızın gövdesini oluşturabilirsiniz. Kuklanızın surat bölümünü ise önceden satın aldığınız plastik göz, kurdele, krapon kâğıdı gibi malzemelerle zenginleştirebilir ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan kuklalara imza atabilirsiniz.

Çocuğunuzla birlikte yapacağınız çorap kuklalarını uzun vadeli olarak da kullanabilirsiniz. Hazırlayacağınız parmak kuklaları için çocuğunuzla birlikte keyifli senaryolar oluşturabilir ve bu senaryoları kuklaları karşılıklı oynatarak canlandırabilirsiniz. Dilerseniz çocuğunuzun katılacağı doğaçlama kukla tiyatroları da düzenleyebilir ve böylece çocuğunuzun farklı koşullarda farklı tepkiler vermeyi öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Gökkuşağı Temalı Süs Yapımı

Çocuğunuza renkleri ve doğa unsurlarını öğretmek ister misiniz? O zaman gökkuşağı temalı süsler hazırlayabilirsiniz. Gökkuşağı süslemeleri için yedi renk yansıtan kumaş parçaları ya da el işi kâğıtları, ipler, çocuk makası, yapıştırıcı, bir parça karton ve boya kalemleri edinmeniz yeterlidir. İlk olarak kartonunuzu bulut şeklinde kesebilir ve üzerini boya kalemleriyle süsleyebilirsiniz. Daha sonra da yedi renk yansıtan kumaş ya da kartonları eşit en ve boylarda keserek kartonunuzun alt bölümüne yapıştırabilirsiniz. Son adım olarak da hazırlayacağınız bir parça ipi kartonun üst kısmına askı şeklinde yapıştırabilir ve gökkuşağı temalı süslemeleri evinizin istediğiniz bölgesine asabilirsiniz.

Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri Faydaları (Motor Gelişimi, Yaratıcılık…)

Okul öncesi dönemde uygulanan sanatsal etkinlikler, çocukların son derece farklı açılardan gelişim göstermesine yardımcı olur. Bu aktiviteler aracılığıyla çocuğunuza sağlayabileceğiniz yararlar ise şunlardır:

  • Okul öncesi sanat etkinlikleri, çocuklarınızın farklı dokulardaki malzemelerle ve farklı özelliklere sahip basit aletlerle tanışmasına ve genel bilgi birikimini artırmasına yardımcı olur.
  • Sanatsal etkinlikler, çocuklarınızın ince el becerilerini geliştirir ve alet kullanma yeteneğine önemli ölçüde katkıda bulunur. Bu etkinlikler, aynı zamanda çocuğunuzu anaokuluna ve ilköğretim çağına da etkili bir şekilde hazırlar.
  • Okul öncesi dönemde gerçekleştirilen sanatsal etkinlikler, çocukların kendilerini daha iyi bir şekilde ifade etmelerine ve daha zengin bir hayal gücüne sahip olmalarına olanak tanır.
  • Sanat etkinlikleri, çocuklara sabretme, çabalama ve başarıya ulaşma gibi soyut kavramların öğretilmesinde de son derece etkilidir. Çocukların sanat etkinliği aracılığıyla öğreneceği bu kavramları diğer durumlara da uyarlayabilir ve çocuğunuzun karakter gelişimini hızlandırabilirsiniz.
  • Okul öncesi süreçte uygulanacak sanat etkinlikleri, çocukların renk, sayı, hayvan, bitki gibi kavramlar hakkında detaylı bilgi sahibi olmasını kolaylaştırır ve böylece sonraki yıllarda başlayacak okul eğitiminin daha yararlı olmasına katkıda bulunur.
  • 6 yaş altındaki çocuklara yönelik sanat etkinlikleri, çocukların somut dünyayla daha yakın ilişkiler kurmasını sağlar. Bu sayede son dönemde yaşanan dijitalleşmenin çocuğunuzun zihinsel ve fiziksel gelişimine zarar vermesinin de önüne geçer.
  • Sanatsal etkinlikler, çocukların ebeveynleriyle olan ilişkilerine de önemli katkılarda bulunur. Çocukların anneleri, babaları ya da anneanne, babaanne, dede, hala, teyze gibi yakınlarıyla birlikte sanat etkinliği düzenlemesi, ikili ilişkilerin yeni bir zemin kazanmasına ve taraflar arasındaki paylaşımın artmasına olanak tanır. Aile içi ilişkilerin gelişmesi ise çocuğun aile dışındaki sosyal ilişkilerinde daha özgüvenli ve başarılı olmasını kolaylaştırır.

Kaynakça:

1- http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Sanat%20Etkinlikleri.pdf

2- https://itunesu-assets.itunes.apple.com/itunes-assets/CobaltPublic30/v4/b9/e4/bf/b9e4bfae-776a-41e2-40ec-ab93e6b6f491/316-7036616793723047402-unite12__OCUK_GEL___M__UYGULAMALARI.pdf

3- https://www.researchgate.net/publication/283184029_OKUL_ONCESI_OGRETMENLERININ_GORSEL_SANAT_ETKINLIGI_UYGULAMALARINI_DEGERLENDIRMESI

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago