Bebeklerde Uyku

Bebek Uyutan Müzik Nedir? Ninninin Bebeklere Faydaları

Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Bebek uyutan müzik, bebeklerini uyutmakta zorlanan ve müzikle bebeklerini uyutmak isteyen kişilerin araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Müzik ile bebekleri uyutmanın pek çok faydası olduğunu rahatlıkla ifade edebilmek mümkündür. Özellikle son zamanlarda uzman doktorların yapmış olduğu çeşitli araştırma ve açıklamalar bu bilgiyi doğrular niteliktedir. Bebekler, uzmanlar tarafından ışıldayan bir demir olarak ifade edilmektedir. Dolayısıyla bebekler ne kadar çok uyarıcı ile karşı karşıya kalırsa, ne kadar çok beslenirse o denli hızla gelişim gösterirler. Müzik ve ninniler ise bebeğin beyin hücrelerinin tanıştığı dış uyaranlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle annelerin daha anne karnındayken bebeklerine müzik dinletmeye başlaması bebeklerin bu faydalardan yararlanabilmesini sağlar.

Ninni Nedir?

Ninni; ebeveynlerin uyumakta zorluk çeken bebeklerini uyuturken söyledikleri düşük tempolu ve şarkıya benzeyen sözlerdir. Türk kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan ninniler hemen her ebeveyn tarafından bebeklerin uyutulması sırasında kullanılır. Bebeğin uykusunu getirmede oldukça başarılı olan ninniler Türk edebiyatının sözlü eserleri arasında sayılır. Genellikle sade bir dille ve belirli kurallara bağlı olarak yazılmış olan ninniler anonim eserler olarak bilinir. Dilden dile dolaşması sayesinde günümüze kadar ulaşan ninnilerin her biri kendine has beste ve ritme sahiptir. Genellikle kafiyeli dörtlükler ve nakaratlardan oluşan ninniler anneler açısından hayat kurtarıcı eserler olarak kabul edilir.

Ninniler Neden Önemlidir?

Bebek gelişimi ilerleyen yaşlarda bebeğin yaşamını etkileyen bir unsurdur. Bu nedenle bebeklerin sağlıklı ve düzenli uyuması ebeveynlerin yerine getirmesi gereken en önemli görevler arasında sayılır. Ancak çoğu bebek çeşitli nedenlerden dolayı uyku konusunda problem yaşar ve sık sık ağlayarak uyanır. Bu uyanmalar anne ve babaların canını sıksa da bebek gelişimi için bebeğin uyutulması konusunda bıkmadan – usanmadan çaba gösterilmelidir. İşte bu noktada karşımıza çıkan ninniler sürekli uyanan ve zor uyuyan bebeklerin uykuya dalmasında oldukça kilit rol oynar. Bilimsel bir açıklaması yapılmasa da bebeklerin ninniler eşliğinde uykuya dalması çok daha sık rastlanan bir durumdur. Bu nedenle anne ve babaların ninnileri öğrenmesi ve etkin bir şekilde kullanması hem bebek sağlığı hem de kendi vücutlarının dinçliği açısından önemlidir.

Bebek Uyutan Müzik Hangi Faydaları Sağlar?

Müzik ve ninnilerin bebekler üzerinde sağladığı faydaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Ninni ve müzikler bebeklerin zihinsel gelişimine katkı sağlar. Müzik ile erken yaşta tanışan bebekler matematiksel ve analitik düşünme becerilerine çok daha fazla sahip olurlar.
  • Ninni ve müzik ile erken tanışan bebekler sosyal ve duygusal zekalarında da gelişim gösterirler. Yapılan çeşitli araştırmalar doğrultusunda müzik dinleyen bebeklerin çok daha sakin bir yapıya sahip olduklarını söyleyebilmek mümkündür.
  • Müzik ile erken tanışan bebeklerin zihinsel gelişimlerinin yanı sıra fiziksel gelişimler yaşanmasını da sağlar. Anne karnındayken müzik ile tanışan bebeklerin kulak gelişimleri de olumlu etkilenmektedir.
  • Müzik ile erken tanışan bebeklerin ritim duygusunun da fazlasıyla geliştiğini söyleyebilmek mümkündür. Ninniler ve müzikler sayesinde pek çok parmak oyunu da geliştiren bebekler bir çok etkinlik deneyimi yaşayabilirler.

Ninnilerin Bebek Sağlığına Etkisi

Ninniler rastgele bir araya getirilmiş söz öbekleri olarak kabul edilse de bebek sağlığı açısından ninniler oldukça kilit bir rol oynar. Gelişimini ancak sağlıklı beslenerek ve uyuyarak gerçekleştirebilen bebeklerin uyumasını sağlayan ninnileri anneler mutlaka kullanmalıdır. Ninniler eşliğinde bebeğinizi uyuttuğunuzda bebeğinizin daha kısa sürede uykuya daldığını ve daha uzun süre uyuduğunu gözlemleyebileceksiniz. Bu noktada ninnilerin sakinleştirici temposunun önemli rol oynadığı kabul edilir. Uykusu olan bir yetişkin üzerinde dahi olumlu etki yaratabilen ninnileri kullanmayı ihmal etmeyin. Siz de bebeğim uyumuyor veya çok çabuk uyanıyor diyorsanız çareyi ninnilerden bulmanız mümkün.

Bebek Uyutan Müzik Nasıl Olmalıdır?

Bebeklere dinlettiğiniz müzik türlerinin farklı etkileri bulunabilmektedir. Örneğin klasik müzik dinletmek bebeklerin matematik algısını arttırabilmektedir. Yapılan bazı araştırmalar ve deneylere göre müziğin bebek gelişiminde fazlasıyla etkili olduğunu söyleyebiliriz. Mozart Etkisi olarak adlandırılan bu bilimsel araştırmaya göre erken yaşta müzik ile tanışan bebeklerin diğer bebeklere göre bilişsel zekalarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Yalnızca bebekler için değil ileriki yaşlardaki çocuklar için de klasik müziğin hemen hemen aynı etkiyi göstereceğini söyleyebilmek mümkündür.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago