Bebeklerde Eğitim

En Etkili 5 Emzik Bıraktırma Yöntemi

Bebekliğin ilk 6 ayında emzik kullanımı ebeveynler ve bebek için hayli rahatlatıcı olabiliyor. Emzik kullanımı özellikle yeni doğanlarda emme dürtüsünü tatmin etme ve stresi azaltma açısından çok etkili. Altıncı aydan sonra emzik kullanımında hiçbir fayda görülmemesine rağmen bebekleri bu alışkanlıktan vazgeçirmek hiç kolay değil. Bu süreçte sabırlı olmak ve emzik bırakmayı bir oyun haline getirmek bebeğinizi ikna etmekte yardımcı olacaktır.

1) 9 aylık olmadan emzik kullanımını kesin

Emzik kullanımını kesmek için 6-7 ay arası en kolay dönemdir. Bu dönemden sonra emzik kullanımı bebeğe herhangi bir fayda ya da sakinlik vermez. Bebeklerde herhangi bir objeyle duygusal bağ kurma güdüsü dokuzuncu aya kadar gelişmez. Bu sebeple dokuzuncu aya kadar her emzik bırakma konusunda yaşanan her problem yalnızca alışkanlık kaynaklıdır. Emzik kullanımını azaltarak sonlandırın. Önce sadece uyurken ya da ağladığında kullanmaya, daha sonra bu zamanlarda da emzik vermemeye başlayın. Bebeğiniz kolaylıkla uyum sağlayıp bu alışkanlıktan vazgeçecektir.

2) Emzikle Vedalaşması İçin Çocuğa Zaman Verin

Eğer bebeğiniz 2-2.5 yaşlarında olduğu halde hala emzik kullanıyorsa artık vedalaşma vakti gelmiş demektir. Ona büyüdüğünü ve sadece küçük bebeklerin emzik kullandığını, üç gün içerisinde emzik kullanmayı bırakacağını söyleyin. İkinci güne gelindiğinde yarından sonra emziğinin artık olmayacağını ona hatırlatın. Bu hatırlatma işlemini sert bir şekilde değil, yalnızca bir hatırlatma mesajı olarak söyleyin. Bu 30 saniyelik kısa hatırlatmaları günde 2 ya da 3 kez tekrarlayabilirsiniz. Emziğini onun önünde başka bir bebeğe vermeyin. Bu bebeğinize duygusal zarar verip karşıdaki bebekten nefret etmesine yol açabilir.

3) Masalsı Hikayelerden Yardım Alın

Her çocuk büyüdüğünü kabullenip emziği bırakmayı kolayca kabul etmeyecektir. Bu süreci daha eğlenceli hale getirmeye çalışın. Emzik perisinin geceleri 2 yaşında olan çocukların evine gelip emziklerini aldığını, her emzik yerine bir hediye koyduğunu söyleyin. Emzik perisinin ona ne hediye getireceği konusunda bebeğinizi heyecanlandırmaya çalışın. Bu yolu kullandığınızda karşınızda bir anda emziği bırakmak için can atan bir çocuk görebilirsiniz.

4) Emziğin Yerine Başka Bir Oyuncak Koymayı Deneyin

Emziği bırakma sürecinde bebeğiniz özellikle uykuya dalarken ve ağlarken büyük sıkıntı çekecektir. Bu emzikle kurduğu duygusal bağ ve alışkanlıktan vazgeçemediği anlamına gelir. Emzik yerine başka bir oyuncak koymayı deneyin. Uyurken ya da ağladığında sarılabilecek bir oyuncak bebeğinize bu durumlarla baş etmesinde yardımcı olabilir.

5) Emziği kesin

Bebeğiniz yerine yeni emzik almayı akıl edecek yaşta değilse kullandığı emziği kullanışsız hale getirmek işe yarayabilir. Bunu sağlamak için emziği makasla kesmeyi deneyin. Kullandığı zamanlarda zevk almadığı deneyimler yaşarsa kendi kendine bu alışkanlıktan vazgeçme ihtimali yüksektir.

Referans:

https://www.verywellfamily.com/helping-your-toddlers-give-up-the-bottle-289808

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago