Genel

Doğum Sonrası Mutlaka Bilmeniz Gereken 8 Şey

Hamilelik annelerin vücudunda pek çok değişime neden olur. Bununla birlikte bebek doğduktan sonra da fiziksel ve duygusal değişimler görülmeye devam eder. Yeni doğan bebeğinizle ilgilenmenin yanı sıra doğum sonrası yaşanabilecek durumlar hakkında bilgi sahibi olmanız ve buna uygun olarak hareket etmeniz oldukça önemlidir. Hamilelik sonrası bakımda ortaya çıkabilecek gelişmeleri bilmeniz bu süreci daha rahat bir şekilde atlatmanıza yardımcı olur.

Doğum Sonrası

Doğum Sonrası Mutlaka Bilmeniz Gereken 8 Şey

Doğumdan sonraki haftalarda annelerin yaşaması muhtemel olan çok sayıda durum mevcuttur. Doğum sonrası bilmeniz gereken bu durumlar hamilelik sonrası bakımının önemli bir bölümünü oluşturur. İşte bilmeniz gereken şeylerden bazıları:

1 – Duygusal Değişimler

Hamilelik dönemlerinde başlayan ve hormonların etkisiyle gerçekleşen duygusal değişimler doğum sonrasında da devam eder. Dengesizlik, endişe, üzüntü gibi duygular yeni annelerin doğum sonrası depresyona girmelerine neden olabilir. Bu tarz bir durumla karşılaşmamak için olumlu his uyandıran aktivitelerle vakit geçirmek ve stresten uzak kalmayı sağlayan ortamlarda bulunmak gerekir. Doğum sonrasında duygu değişimleri sizi de olumsuz yönde etkiliyorsa, eşinizden ve sevdiklerinizden destek isteyebilir veya doktorunuza danışabilirsiniz.

2 – Doğum Sonrası Göğüs Ağrısı

Doğumdan sonraki ilk haftalarda göğüsler daha ağır, hassas ve şişkin bir yapıya bürünür. Bu durum göğüslerinizin ağrımasına neden olabilir. Bebek emzirmek veya pompa yardımıyla sütü çıkarmak rahat hissetmenize yardımcı olur. Aynı zamanda göğüslerinize soğuk havlu ve buz uygulaması da yapabilirsiniz. Emzirme sırasında bebeğinizin göğüs ucunu doğru bir şekilde kavramasına da özen gösterebilirsiniz. Aksi takdirde emzirirken ya da sonrasında göğüs ucunda ağrı ile karşılaşabilirsiniz.

3- Doğum Sonrası Kasılmaları

Doğum sonrasında görülebilen durumlardan bir diğeri de yeni annelerde kasılmalar görülmesidir. Doğumdan sonra birkaç gün devam edebilen bu kasılmalar adet sancısına benzer şekilde ortaya çıkar. Vücudunuz doğum sonrasında oluşabilecek büyük kanamaların önüne geçmek için rahim bölgesindeki kan damarları sıkıştırır. Kasılmaların şiddetine bağlı olarak doktorunuzla görüşebilir ve rahatlamak için önerilen ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Bununla birlikte krampların yanı sıra yüksek ateş ve karın bölgesinde dokunmaya karşı hassaslık hissediyorsanız, kısa süre içerisinde doktorunuza danışarak herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

4 – Doğum Sonrası Vajinal Sızı

Normal doğum gerçekleştiren annelerde doğum sırasında yırtıklar oluşabilir. Bu yırtıkların iyileşmesi yaranın derinliğine bağlı olarak değişiklik gösterse de genel olarak birkaç hafta içerisinde düzelir. Bu süreçte iyileştirmeyi hızlandırmak için acı hissettiğiniz bölgelere buz uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda oturup kalkarken dikkatli bir şekilde hareket etmeniz ve yara olan bölgeyi temiz tutmanız daha hızlı bir şekilde yırtıkların kapanmasına yardımcı olur.

5 – Saç ve Deride Yaşanan Değişimler

Doğum sonrası hamilelik dönemindeki hormon seviyeleri nedeniyle ortaya çıkan fazla saçların dökülmesi oldukça normaldir. Saç dökülmesi yaklaşık altı ay boyunca devam edebilen bir süreçtir. Bu dönemde elinizden geldiğince saç maşası ve kimyasal kullanmamaya özen gösterebilirsiniz. Saçların yanı sıra hamilelik döneminde meydana gelen cilt kararmaları da doğum sonrasında eski haline dönmeye başlar.

6 – Kilo Kaybı

Doğum yapmak hamilelik süreci ile birlikte vücudu yoran bir durumdur. Bu nedenle doğum sonrasında güçsüz hissetmeniz normaldir. Hamilelik döneminde alınan kiloların önemli bir bölümünü bebeğin ağırlığı, amniotik sıvı ve plasenta oluşturduğundan doğumda 4-5 kilo vermekle sonuçlanabilir. Doğum sonrası günlerde vücutta kalan sıvıların atılmaya devam etmesi kilo kaybının devam etmesine neden olur. Bu aşamada gebelik öncesi kilonuza kavuşmak ve fit bir vücuda sahip olmak için sağlıklı bir diyet uygulayabilir ve düzenli olarak egzersiz yapabilirsiniz.

7 – Doğru Beslenme

Doğum sonrası dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi beslenmedir. Bu süreçte tükettiğiniz gıdalar kadar uzak durmanız gerekenlere de özen göstermelisiniz. Doğum sonrasında yeni anneler için protein değeri yüksek olan besinler önerilir. Ayrıca bol sıvı tüketilmesi hem süt oluşumunu destekler hem de vücudun yenilenmesini hızlandırır. Bu süreçte çay ve kahve tüketimini olabildiğince azaltmak da önemli olan bir diğer noktadır. Bununla birlikte gaz yapıcı gıdalardan uzak durulması gerekir. Aynı zamanda doğum sonrası dönemde sigara ve alkol tüketilmemelidir.

8 – Doğum Sonrası Kontrolleri

Doğum sonrası döneminin önemli bir diğer konusu düzenli olarak kontrollerin gerçekleştirilmesidir. Doğumdan 1,5 ay sonra yeni annelerin iyileşme sürecini incelemek doktorlar vücudun çeşitli bölgelerini muayene eder. Bu muayenede fiziksel durumun yanı sıra bebeğin gelişimi, emzirme ve duygusal sağlığınız gibi aklınıza takılan soruları doktorunuza danışabilirsiniz.

Aynı zamanda doğum sonrasıyla alakalı merak ettiğiniz diğer tüm konular için CiciÇocuk’u dilediğiniz an ziyaret edebilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/after-the-birth/your-body/
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/mums-first-few-days-after-giving-birth

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago