Doğum Sonrası

Doğum Sonrası Kabızlık ve Hemoroit

Kabızlık ve hemoroit, anne adaylarının ve yeni annelerin en çok şikayet ettiği sağlık problemleri arasında yer alır. Gebeliğin yol açtığı metabolizma değişimlerinden kaynaklanan sindirim sistemi problemleri, doğumdan sonra da devam edebilir. Peki doğum sonrası kabızlık ve hemoroit hakkında siz neler biliyorsunuz? İşte dikkat etmeniz gereken tüm detaylar…

Doğum Sonrası Kabızlık Neden Olur?

Kabızlık, hamilelik sürecinden itibaren pek çok kadının yaşadığı sorunlardan biridir. Vücudun salgıladığı yüksek seviyedeki hormonlardan ve anne karnındaki bebeğin bağırsaklara basınç uygulamasından kaynaklanan kabızlık, doğumu takip eden birkaç aylık süre boyunca devam edebilir. Bunun temel sebebi, hamilelikte salgılanan progesteron ve östrojen hormonlarının doğumdan sonra vücudu hemen terk etmemesidir. Hamilelik sırasında bağırsaklarda yaşanan deformasyonun düzelmesi de zaman aldığı için sindirim sistemi sorunları doğumdan sonraki 3 ila 6 aylık süre boyunca devam edebilir.

Özellikle sezaryen doğum yapan kadınların doğum sonrasında kabızlık yaşama riski daha fazladır. Cerrahi bir operasyon olan sezaryen ameliyattan sonra geçen hareketsiz dinlenme süreci, bağırsak fonksiyonlarını daha da düşürür ve bu durumda sindirim güçlüğü problemleri ortaya çıkabilir.

Doğum Sonrası Kabızlık Problemine İyi Gelecek Öneriler

Doğum sonrasında yaşanan sindirim problemlerini küçük tedbirlerle kısa sürede çözüme kavuşturabilirsiniz. Sindirim sisteminizi canlandırmanın en etkili yolu, stresten ve kaygıdan uzak durmak olarak ifade edilir. Stres, endişe, korku, kaygı gibi olumsuz duygular, doğrudan bağırsak fonksiyonlarını etkiler ve sindiriminizi daha da zorlaştırır. Kendinizi ne denli huzurlu ve rahat hissederseniz, sindirim yapmanız da o kadar kolaylaşır.

Doğumdan sonra tercih edeceğiniz beslenme programının da kabızlık sorununun çözümü üzerinde doğrudan etkisi bulunur. Bu süreçte öğünlerinize mutlaka lifli gıda eklemeniz tavsiye edilir. Lifli gıdalar, sindirimi hızlandırır ve bağırsak fonksiyonlarını artırır. Kabızlık sorununun bir diğer çözümü ise sıvı tüketimini artırmaktır. Kabızlığın en önemli sebeplerinden biri yetersiz seviyede sıvı tüketmektir. Doğumdan sonra günde 10 bardak su içmeniz, bağırsaklarınızın daha aktif bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Gün içindeki hareketliliğinizi artırmanız da sindirim sisteminize fayda sağlar. Doktorunuzla danışarak günlük 15 ila 20 dakikalık kısa yürüyüşlere çıkabilir, sağlığınıza zarar vermeyecek küçük egzersizler yapabilirsiniz. Tüm bu tedbirlere rağmen sindirim probleminiz çözülmüyorsa bir dahiliye uzmanına başvurabilirsiniz.

Dikkat: Doğum Sonrası Hemoroit

Doğumu takip eden haftalarda yeni annelerin yaşadığı sağlık sorunları arasında hemoroit de bulunur. Basur ismiyle de bilinen hemoroit, makattaki damarların varisleşmesiyle oluşur. Varisleşen damarlarda doku hassasiyeti, kanama, şişme gibi sorunlar oluşabilir. Doğumdan sonra ortaya çıkan hemoroit probleminin en yaygın sebebi, kabızlık nedeniyle fazla ıkınmaktır. Yeni doğum yapmış annelerin vücudu, normale göre son derece hassastır ve bu sebeple de makatınızı biraz zorlamanız dahi basur oluşumunu tetikleyebilir.

Hemoroit, bazı kadınlarda gebeliğin son 3 ayında ortaya çıkarken bazı kadınlarda ise doğum sonrasında kendisini belli eder. Vücudunuzda basur oluşumunu fark ettiğinizde ilk yapmanız gereken, doktorunuza danışmak ve uzman görüşü almaktır. Hemoroit türlerinin bazıları, doğal yöntemlerle tedavi edilebilir, bazı basur çeşitleri için ise cerrahi müdahale gerekir. Eğer doktorunuz sorununuzu doğal yöntemlerle çözebileceğinizi söylerse kabızlık için önerilen doğal beslenme yöntemlerini hemoroit tedavisinde de uygulayabilirsiniz.

Ayrıca hemoroit olan bölgeyi soğuk ya da sıcak suya oturma yöntemiyle kontrol altına alabilirsiniz. Bir leğene dayanabileceğiniz kadar sıcak ya da soğuk su doldurup 20 dakika boyunca oturmanız, acınızın hafiflemesine ve sorunlu damarların iyileşmesine yardımcı olur. Hemoroit problemini ağırlaştırmamaya dikkat etmeniz de son derece önemlidir. Uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan kaçınmanız ve gerekirse simit şeklindeki yastıklardan yararlanmanız, sorunu çözmenizi kolaylaştırabilir.

Referans:

http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/lohusalik_rehber.pdf

https://www.healthline.com/health/hemorrhoids-after-pregnancy

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago