Doğum Sancısı

Doğum Sancısı Nasıl Olur?

Bu içeriği dinleyebilirsiniz

Doğum sancısı; hamilelik evresinin sona ereceğini ve annenin bebeğini kucağına alacağını bildiren önemli göstergelerden biridir. Ağrılı ve dayanılmaz bir süreç olan doğum sancısı bazen anneler tarafından anlaşılmayabilir. Nitekim doğuma yaklaşılan her gün anne karnında sancı ve ağrılar olur. Ancak doğumun gerçekleşeceğini bildiren sancı sıradan sancılardan çok daha şiddetli ve farklıdır.

Daha önce hiç doğum yapmamış hamile kadınlar doğum sancısı nasıl olur sorusunu sorarak doğuma hazırlık açısından bilgi sahibi olmak ister. Kadınların doğum dönemi olarak adlandırılan haftalarda hissettikleri ağrıları doğum sancısı mı değil mi diye ayırt etmeleri mühimdir. Zira sancının anlaşılması doktora başvurulmasını gerektirir.

Doğum Sancısı Nedir?

Doğum sancısı, bebeğini bir an önce sağlıklı bir şekilde kucağına almak adına dakikaları sayan anneler için son alarm zillerinin çalmasıdır. Gebeliğin son dönemlerinde başlayan doğum sancıları, doğum yaklaştıkça artar, şiddetlenir ve sıklaşır. Ancak zaman zaman doğum sancıları, yalancı kasılmalar olarak da adlandırılan Braxton Hicks kasılmalarıyla karıştırılabilir. Bu nedenle doğum sancılarının başladığı süreç hakkında bilgi sahibi olmak önem taşır. 

Doğum Sancısı Nedir?

Doğum semptomları arasında yer alan doğum sancısı, rahmin sıkılaşması, daralması ve tekrar eski formuna dönmesi nedeniyle yaşanır. Braxton Hicks kasılmalarıyla gerçek doğum sancıları arasındaki temel fark, sancıların sıklığı ve şiddetidir. Doğum sancıları uzun süreli, düzenli ve şiddetli şekilde meydana gelir. Braxton Hicks kasılmaları ise düzensiz sıklıkta olabilir ve ağrı şiddeti çok daha düşüktür.

Gerçek doğum sancısını diğer tüm sancı çeşitlerinden ayıran başlıca belirti ağrı şiddetidir. Ayrıca, pozisyon değiştirmek ya da karın bölgesine masaj yapmak, doğum sancısının geçmesine ya da şiddetinin azalmasına yardımcı olmaz. Eğer pozisyon değiştirdiğiniz ya da karnınıza masaj yaptığınız halde geçmeyen, düzenli şekilde tekrarlayan ve yüksek şiddette sancılarınız oluyorsa; doğum sancısı çekiyor olma ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Doğum Sancısı Nasıl Başlar?

Doğum sancıları, Braxton Hicks kasılmalarından sonra başlar. Sancılar zaman içinde düzenli ve şiddetli hale geldiğinde, doğum sancıları da başlamış kabul edilir. Sancıların amacı, plasentaya giden kan akışını rahatlatmak ve rahmin doğal formunu korumaktır. Anne adaylarının bir bölümü, doğum sancıları başladığında sırt ağrısı da hissedebilir. Doğum sancılarının başladığından emin olmanın bir diğer yolu, ağrıların yayıldığı bölgeleri saptamaktır. Çünkü doğum sancıları karın bölgesinden başlayıp sırta ya da sırttan başlayıp karın bölgesine doğru yayılır. Doğum yaklaştıkça sancı sıklığı da artar. Yaklaşık 5 dakikada bir tekrarlayan sancıların sonucunda, bebeğin su kesesi patlar ve doğum başlar.

Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?

Doğumdan önce hissedeceğiniz sancının şiddeti ve yoğunluğu diğer sancılardan çok farklıdır. Ancak kişiden kişiye değişebilen doğum sancısı sizi yanıltmamalıdır. Adet döneminde yaşadığınız sancıya benzer bir acısı olan doğum sancısı ile karşılaştığınızı anlamak için daha önce hiç karşılaşmadığınız bir ağrı yaşayıp yaşamadığınıza bakmanız yeterlidir.

Doğumdan önce görülen sancının vücudun hangi bölgesinde görüldüğü de mühimdir. Üst karın hizasında görülen sancı daha az yoğunluktayken alt karın hizasındaki sancı şiddetli ve dayanılmazdır. Doğuma 4 hafta kalan bir sürede bebek ana rahminde yer değiştirdiğinden sancıların başladığı bilinir. Doğuma yakın dönemde sancı 10-15 dakikada bir ve çok şiddetli olur. Yaşadığınız sancı ağrısı bu şekildeyse mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Neye Benzer?

Doğum sancıları şiddetli ve uzun süreli kramplar halinde ilerler. Sancıların şiddeti, birçok anne adayı için korkutucu olabilir. Ancak sancılar, başka bir deyişle kasılmalar, deniz kıyısına belirli aralıklarla vuran dalgalara benzetilebilir. Doğum sırasında sürekli olarak acı yaşamaz, kasılma sona erdiğinde bir sonraki kasılmaya kadar ağrı hissetmeden beklersiniz. Bu esnada sakinleştirici düşüncelere odaklanmak ve bebeğinize kavuşacağınız anı hayal etmek sizin için motivasyon kaynağı olabilir. Pozisyon değiştirmeyi deneyebilir, nefes egzersizleri uygulayabilir, farklı masaj tekniklerini deneyebilirsiniz. Hastaneye ulaştığınız andan itibaren, doktorunuz en sağlıklı ve huzurlu koşullarda doğum yapabilmeniz için gerekli tüm tavsiyeleri size iletecektir.

Doğum Sancısı Görüldüğünde Ne Yapılmalıdır?

Doğum sancısı ile karşılaşıldığında anne adaylarının ilk yapması gereken sakin kalmaktır. Sonrasında tek başınaysa yardım edecek birini çağırmalı ve daha önceden hazırlanan doğum çantasını da alarak doktora görünmek için yola çıkmalıdır. Bu aşamada sakin kalmak hem anne hem de bebekler için çok önemlidir. Aksi bir durumda istenmeyen sonuçların ortaya çıkması muhtemeldir.

Doktorunuza doğum sancıları şikâyeti ile gittiğinizde sizi muayene edecek ve gerçekten doğum sancınız varsa sizi doğuma alacaklardır. Annelerin bebekleri ile buluşma anının habercisi olan sancı ile ilgili her detayı öğrenmelisiniz. Nitekim sancının farkında olmazsanız doğumu yolda veya evde yapmak durumunda kalacağınızı söylemek gerekir.

Doğum Sancısının Başlaması İçin Neler Yapılmalı?

Her bebek, kendine özgü bir senaryoda dünyaya gelir. Bu nedenle her annenin doğum yapma koşulları da bir diğerinden farklıdır. Normal şartlarda doğum sancıları, hamileliğin son dönemi olan 38. ve 42. haftalar arasında başlar. Ancak bazı koşullarda bu süre zarfında doğumun başlamadığı da görülebilir. Böyle bir durumda anneler, doğum sancılarının en kısa sürede başlaması ve bebeklerini bir an önce kucaklarına alabilmek adına bazı destekleyici yöntemler uygulayabilirler. Fakat söz konusu yöntemlerin tümü, doktor onayı alınarak uygulanmalıdır.

Doğumun başlaması için odaklanmanız gereken ilk faktör, kendi ruh halinizdir. Kaygıları ve sabırsızlığı bir kenara bırakarak gevşemeye çalışmalısınız. Dilerseniz meditasyon yapabilir, uyuyabilir ya da keyifli bir aktiviteye odaklanabilirsiniz. Sağlık durumunuz elverdiği müddetçe, kısa yürüyüşlere çıkabilir ya da yoga yapabilirsiniz. Doktorunuz, gerek gördüğü takdirde indüksiyon işlemi uygulayarak doğumun başlamasını sağlayabilir. Endişelerden uzak durmaya çalıştığınız sürece, doktorunuzun kontrolünde doğum sancılarınızın en kısa sürede başlayacağından emin olabilirsiniz.

Referans:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/labor-signs

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago