Bebek

Çocuğunuzu Corona Virüsünden (Koronavirüsten) Nasıl Korumalısınız?

Aralık ayında Çin’deki vakalarla gündeme giren ve o günden beri gündemden düşmeyen corona virüsüne, diğer adıyla “COVID-19”a dün itibariyle ülkemizde de rastlandı. Hızla yayılmasıyla endişe uyandıran ve tüm dünyada panik yaşanmasına sebep olan yeni nesil corona virüsü sürpriz bir biçimde çocukları nispeten daha az etkilemektedir. Ancak yine de çocuğunuzu corona virüsünden korumak için siz ebeveynlerin alması gereken bazı önlemler var. Gelin bu yazımızda çocukları corona virüsünden koruma yollarını inceleyelim.

Corona virüs nedir?

İsmini son zamanlar sıklıkla duysak da bu virüsü detaylı olarak pek fazla bilmiyorsunuz. Öncelikle corona virüs onlarca yıldır hayvanlarda görülen bir virüs çeşidi. Ancak son dönemde mutasyona uğrayarak yeni tip bir virüs haline gelen “2019-nCoV” olarak adlandırılan corona virüsü insanlara da bulaşmaya başladı. İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olarak bağışıklık sistemini çökertiyor.

Corona virüs belirtileri nelerdir?

Yeni tip corona virüsünün öncelikli belirtileri solunum yolunda yaşanan sıkıntılardır. Öksürük, yüksek ateş, nefes darlığı gibi problemlere sebep olan corona virüsü 2 günde 14 güne kadar uzanan bir kuluçka süresine sahip.

Corona virüsü nasıl bulaşır?

Çocuklarda etkisi nispeten daha düşük de olsa corona virüsüne karşı daha yolun başından önlem almakta fayda var. Bu amaçla hastalığı ve belirtilerini tanımak en önemli faktörlerden biri. Artık hastalığın belirtilerini bildiğinize göre hastalığın bulaşma şekillerini de bilerek hem çocuğunuzu hem de kendinizi bu hastalıktan koruyabilirsiniz. Hasta kişinin öksürmesi veya hapşırması ile havaya yayılan partiküller burun ve göz ile temas ettiğinde yapışıyor ve o organizmayı da ele geçirmeye başlıyor. Bu nedenle hem çocuğunuzun ellerini hem de kendi ellerinizi sık sık yıkamak, ağza ve yüze eller yıkanmadan dokunmamak gerekiyor.

Corona virüsünden korunma yolları?

Corona virüsünden korunmanın en kritik noktası hastalığın bulunduğu yerlerden ve kişilerden uzak durmaktır. Buna ek olarak yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çocuğunuzun ve kendinizin el hijyenine çok dikkat edin, en az 20 saniye sabunlamaya gayret gösterin. Sabun bulunmayan yerlerde çocuğunuzun sağlığını zarar vermeyecek alkolsüz el dezenfektanlarını kullanmaya özen gösterin.
  • Kalabalık ve kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durarak hem çocuğunuzu hem de kendinizi güvene almış olun.
  • Evi düzenli olarak havalandırma yapın ve kapı kolu/masa gibi yerleri düzenli olarak çocuğunuzun sağlığına zararlı olmayan alkolsüz dezenfektanlarla temizleyin.
  • Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı kapatmaya çalışın ve böylece çocuğunuzu hem koruyun hem de onlara doğru örnek olmuş olun.
  • Çocuğunuzun ve kendinizin bağışıklığını artırmak adına öğün atlamayın ve mümkün olduğunca doğal ürünlerle beslenin.
  • Son olarak mümkünse yurt dışı seyahatlerinizi askıya alın.

Referans:

https://www.ailevecalisma.gov.tr/media/42385/c-hgm-koronaviru-s-bilgilendirme-doku-mani.pdf

https://www.unicef.org/turkey/koronavirusu-hastaligi-covid-19-anne-babalarin-bilmesi-gerekenler

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago