Bebek Bakımı

Bebeklerde Kusmaya Ne Neden Olur?

Bazen bir sızıntı şeklinde bazen ise ağız dolusu denecek yoğunlukta kusma bebeklerde sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle doğumdan sonraki ilk haftalarda bu durum normal karşılanır. Normal görülen durumlarda bebek kıyafetlerinin değiştirilmesi, gaz çıkarma, ve bazen sıcak bir banyo dışında bir tedaviye ihtiyaç duymaz. Doğum sonrası yaşanan bu kusmaların sekizinci aya kadar geçmesi beklenir. Eğer geçmezse sindirim sistemiyle ilgili bir probleme işaret edebileceğinden bir doktora danışılmasında fayda vardır. Normal karşılanan durumlar dışında da bebeklerde kusmaya sebep olabilecek birçok etken vardır. Bebeklerde kusmaya neler sebep olabilir ve ne iyi gelir?

Sindirim Problemi

Özellikle doğumdan sonraki ilk ayda bebeklerin kusma problemi yaşamasının temel sebebi vücutlarının dışarıdan besin almaya alışık olmamasıdır. Çok hızlı ya da çok yavaş emen bebeklerde kusma problemi sık sık görülür. Bunun dışında bebeğiniz vücudu sütü henüz tam olarak sindiremiyor ya da bebeğiniz ihtiyacından fazla emdiği için kusuyor olabilir. Sola yatırarak beslemek ve emzirme işleminden sonra bebeği yarım saat kadar dik tutmak sindirimine yardımcı olacaktır.

Soğuk Algınlığı ya da Grip

Bağışıklık sistemler henüz tam olarak gelişmediği için bebekler kolaylıkla hasta olabilir. Bu tür hastalıklar bebeklerde yetişkinlerde gösterdikleri belirtiler dışında semptomlara sebep olabilir. Bebeğinizin ateşi yokken ya da öksürmüyorken kusmasının sebebi soğuk algınlığı ya da grip olabilir. Özellikle ek gıdaya geçildiyse ve bebek sekiz aylıktan büyükse doktora danışmak faydalı olacaktır.

Laktoz İntoleransı

Laktoz intoleransı sütün içindeki şekeri sütten ayıracak enzimin vücutta eksik olmasından kaynaklanır. Çok yaygın olmamakla beraber bazı bebeklerin bu durumu anne sütü için dahi geçerlidir. Bu durumda bebeğin kusmasına ciltte tahriş ve kaşıntı eşlik edebilir. Gerekli durumlarda hastanede test yapılarak bebeğin laktoz intoleransı olup olmadığı saptanabilir. Bu durumda doktor kontrolünde ek gıda takviyesi yapılacaktır.

Kulak İltihabı

Kulak enfeksiyonu bebeklerde sık görülen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman kendini mide bulantısı ve kusma ile belli eder. Bazı durumlarda kusmaya ishal de eşlik edebilir. Eğer bebeğiniz kusma ve ishal problemleri yaşıyorsa kulak iltihabından şüphelenebilirsiniz. Enfeksiyon bulunduğu bölgede ağrı ya da kaşıntıya sebep olduğundan bebeğinizin kulaklarına dokunmaya çalışması da kulak iltihabının habercisi olabilir.

Fazla Sıcaklık

Minik bebeğinin üşütmesi birçok ebeveyn için korkulan bir durumdur. Ancak bebeği yüksek sıcak altında tutmak ya da fazla giydirmek üşütmek kadar kötü sonuçlara yol açabilir. Dışarının ve evin sıcaklığını kontrol edin ve bebeğinizi gereğinden fazla giydirmeyin. Fazla sıcak ortamda bulunmak bebeklerin vücudunun susuz kalmasına ve kusmaya sebep olur.

Referans:

https://www.babycentre.co.uk/a536689/vomiting-in-babies-whats-normal-and-whats-not

https://www.medicalnewstoday.com/articles/baby-throwing-up

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago