Bebek Sağlığı

Bebeklerde Kabızlık Nedir? Nasıl Geçer?

Bebeklerde Kabızlık

Bebeklerde kabızlık belirtileri ile bebeğinizin kabız olup olmadığındanı tespit etmeliyiz. Çünkü bebeğin kaka yaparken zorlanması her zaman kabız olduğu anlamına gelmez. Kabızlık, kişilerin bağırsak hareketlerinin azalması ve boşaltımda zorluk yaşanması durumuna verilen isimdir. Pek çok kişide sık sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Kişiler için zorlayıcı bir sindirim problemi olan kabızlık; stres, kötü besleme, hareketsizlik gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Aslında kabızlık bir hastalık değildir. Ancak bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Kabızlık sorunu yaşayan kişiler bu problemi çok fazla dile getirmemektedirler. Ancak kabızlığın çok sık yaşanması hayat kalitesini oldukça etkileyen bir durumdur. Tıbbi ismi konstipasyon olan kabızlık, bağırsakların yavaşlaması neticesinde meydana gelen dışkının sertleşmesi durumudur. Normal şartlarda kişilerin haftada en az 3 kere tuvalete çıkması gerekmektedir. Bu sıklık kişilerin metabolizma hızına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı kişiler günde 3 kere tuvalete çıkabilirken bazı kişiler ise haftada 3 kere çıkabilmektedir.

Kabızlık Nedir?

Sindirim sisteminin yeterli seviyede çalışmaması sebebiyle yaşanan dışkılama zorluğudur. Kabızlık yaşayan bebekler, uzun süre boyunca kaka yapamayabilir. Kabız bebeklerin kakaları da her zamankinden daha kuru, küçük ve sert olabilir. Sindirim güçlüğü, bebeklerde karın ağrısına ve ağrıya bağlı huysuzluk sorunlarına yol açabilir. Kabızlık, çok zorlayıcı seviyelere ulaşması durumunda makatta kanamalara ve anal fissür adı verilen apselere neden olabilir. Bu nedenle bebeğinizin kabız olması durumunda son derece dikkat etmeniz ve doktor görüşüne başvurmanız önerilir.

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur?

Bebeklerde kabızlık sorunu, temel olarak beslenme programındaki sorunlardan kaynaklanır. Henüz ek gıdaya geçmemiş olan bebeklerin kabız olması, ağırlıklı olarak annenin hazmı zor yiyecekler tüketmesinden kaynaklanır. Bebeğinizin inek sütü alerjisi bulunması durumunda peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketmeniz de kabızlığa yol açabilir. Süt alerjisinden kaynaklanan kabızlık durumlarında bebeklerin yanaklarında kırmızı renkli hafif kabartılar da oluşabilir. Bu tarz kabarıklıklar gözlemliyorsanız süt ürünleri tüketmeyi keserek bebeğinizi bu sorundan kurtarabilirsiniz. Ek gıdaya geçmiş bebeklerin kullandığınız mamaları sindirememesi de kabızlığın başlıca sebeplerinden biridir. Özellikle hazır gıdaya geçişte yaşanan kabızlık durumlarında bebeğiniz için tercih ettiğiniz devam sütünü değiştirmenizde ve tamamen organik gıdalara yönelmenizde yarar bulunur. 

Bir diğer sebep sindirim sisteminde ve bağırsaklarda yaşanan enfeksiyonlar olabilir. Enfeksiyonlardan kaynaklanan kabızlık durumlarında ağırlıklı olarak yüksek ateş, halsizlik, uykudan uyanamama, ağlama nöbeti gibi yan etkiler de gözlemlenebilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmanız durumunda bebeğinizi bir an önce doktora götürmeniz tavsiye edilir. Enfeksiyondan kaynaklanan sağlık sorunlarının tedavisi için çoğunlukla medikal tedavi yöntemlerine başvurulur ve tedavinin bir an önce başlaması, enfeksiyonun vücut geneline yayılmaması açısından önemlidir. Bebeklere verilen demir hapları da kabızlık problemine sebep olabilir. Demir haplarından kaynaklanan kabızlık sorunu doğal bir süreç olarak kabul edilir ve herhangi bir tedavi yöntemine ihtiyaç duyulmaz.

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Bebeklerde Kabızlık

Kabızlık tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kabızlık yapan yiyecek ve içeceklerden uzak durmaktır. Kabızlığa iyi gelen kayısı, armut ve erik gibi meyvelerin ise tüketimi artırılmalıdır. Bunun yanında beyaz ekmek tüketiminden uzak durmak ve bol bol su tüketmekte gerekmektedir. Kabızlıktan kurtulmak için var olan beslenme düzeninizi değiştirmeli ve kendinize yeni bir program hazırlamalısınız. Tek tip yeme ve paketli gıdalardan da kabızlığa sebep olabilmektedir. Bu nedenle devamlı aynı yiyecekleri tüketiyorsanız bu alışkanlığınızdan vazgeçmelisiniz.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Eğer bebeğiniz kabızlık sorunu yaşıyorsa ve başka sağlık sorunları yoksa, aşağıdaki yöntemleri uygulayarak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.

  • Bebeğinize düzenli olarak sindirim sistemini çalıştıracak egzersizler yaptırabilir ve böylece bağırsaklardaki aktiviteyi artırarak bu sorunu kısa sürede giderebilirsiniz.
  • Bebeğinizin kabızlık problemini çözmenize yardımcı olacak yöntemlerden biri de ılık suyla banyo yaptırmaktır. Ilık su, bebeğinizin karnını yumuşatır ve sindirim sisteminin daha hızlı bir şekilde hareket etmesini sağlar.
  • Kabızlığın bir diğer sebebi de yetersiz sıvı tüketimidir. Bu yüzden bebeğinizin kabızlığını geçirmek için sıvı tüketimini artırabilirsiniz. Bebeğiniz 6 aydan küçükse daha sık bir şekilde emzirmeyi deneyebilirsiniz. 6 aydan büyük bebeklerinize belirli aralıklarla ılık su verebilirsiniz.
  • Sindirimi rahatlatacak işlemlerden biri de karın masajıdır. Bebeğinizin karın bölgesine rahatlatıcı masaj hareketleri uygulayarak bağırsak etkinliğini artırabilir ve sindirimi kolaylaştırabilirsiniz.
  • Ek gıda sürecindeki bebeklerinizin beslenme programını değiştirmeniz de etkili bir yöntemdir. Bebeğinizin kullandığı devam sütünü değiştirebilir, evde yapacağınız bol sulu ve yumuşak dokulu mamaları deneyebilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin bağırsaklarını yumuşatabilir ve sorunuortadan kaldırabilirsiniz.

Referans:

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/682070

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0201/11.html

Yorumlara Bak

  • Merhaba hocam 3 aylık bebeğim 13 gündür kakasını yapmıyor çok bariz bir rahatsızlık vermiyor ama ben endişeliyim ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim

    • Merhaba Melike Hanım,

      Mutlaka doktora danışmalısınız. Gecikmeden, acil olarak doktora götürmelisiniz

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago