Bebek Bakımı

Bebeklerde İsilik: Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Dört gözle beklediğimiz sıcak yaz ayları geldi! Her güzel şeyin olduğu gibi bu ayların da zorlayıcı kısımları yok değil. İsilik de yaz aylarında özellikle bebekler için hayatı zorlaştıran bu rahatsızlıklardan biri. Çok yaygın ve basit gözüken bir problem olsa da isilik bebeğinize büyük rahatsızlıklar veren bir problemdir.

Gelin hep beraber önce isilik nedir sonra da bebeklerde isilik neden olur sorularını cevaplayalım.

İsilik Nedir?

İsilik ter bezlerinin bulunduğu bölgelerde oluşup kaşıntı ve acıya sebep olan kırmızı noktalara verilen isimdir. Çoğunlukla tedavi gerektirmez ve kendiliğinden geçer.

Bebeklerde İsilik Neden Olur?

İsilik, aslında yalnızca çocuk ve bebeklerde değil, yetişkinlerde de rastlanılan bir hastalıktır. Ancak bebeklerin ter bezleri yetişkinlerinki ile karşılaştırıldığında daha az gelişmiş olduğu için, bebek cildi isilik olmaya daha yatkındır.

Bilindiği gibi derideki gözenekler cildimizin nefes almasını sağlayan ter bezi kanallarıdır. İsilik, hem yetişkinlerde hem çocuklarda, bu ter bezi kanallarının tıkanması sonucu ortaya çıkar. Ter bezleri az gelişmiş olan bebeklerde bu tıkanma ve dolayısıyla isilik problemi daha çok yaşanır.

İsiliğe sebep olan bazı durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Hava sıcaklıklarının artması ya da bulunduğunuz ortamda oda sıcaklığının fazla yüksek olması.
  • Bebeğin çok kalın ya da kat kat giydirilmesi.
  • Bebek hijyenine gerekli özeni göstermemek. Bebeği gereğinden az yıkamak.
  • Bebeğin hassas ciltli olması.

Bebeklerde İsilik Nasıl Anlaşılır?

İsilik görüntüsü diğer birçok deri rahatsızlığı ile karıştırılabilir. Kırmızı, pütür pütür ve hafif nemli gözüken kabarcıklar isilik habercisi olabilir. Ancak bebeklerde isiliği anlamak için en kesin yollardan biri bu kabarcıkların oluştuğu bölgeyi gözlemlemektir. İsilik, ter bezlerinin tıkanması sonucu oluştuğu için ter bezlerinin en çok olduğu bölgelerde oluşur. Bebeklerde en çok isilik çıkan vücut bölgelerini şöyle sıralayabiliriz. koltuk altı, göbek, boyun, diz arkası ve dirsek.

Yetişkinler isiliği kaşıntı ve karıncalanma belirtileri ile kızarma olmadan önce fark etmeye başlar. Ancak henüz bebeğiniz bu rahatsızlığı dile getiremeyecek kadar küçük olduğu için büyük ihtimalle bir rahatsızlığı olduğunu huysuz davranışları sonucu fark edeceksiniz.

Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebeklerde isilik çoğunlukla kendiliğinden geçen ve ciddi olmayan bir problemdir. Ancak isilik dolayısıyla oluşan rahatsızlıkları hafifletmek için bunları deneyebilirsiniz:

  • Bebeğinizi rahatlatmanın en iyi yolu ılık bir duş olacaktır. Bu duş hem cildinin temizlenmesini sağlar hem de isilik dolayısıyla oluşan kaşıntıları hafifletir. Duş sırasında cildi acıtmayacak yumuşak bir sabun ve cildi daha da tahrip etmeyecek seviyede ılık su kullanmak önemlidir.
  • İsilik oluşan bölgelerde ter bezleri olduğu için bu bölgede ter oluşmaya devam edecektir. Bölgede oluşan ter ekstra kaşıntı ve acıya sebep olur. Bu yüzden özellikle sıcak havalarda ter bezi bölgelerini kuru ve temiz tutmaya özen gösterin.
  • Bebeklerde isilik problemi gözlemlendiğinde eğer mümkünse bölgeyi açık bırakmak oldukça rahatlatıcı etki gösterecektir. İsilik oluşan bölgenin üzerine kıyafet giymek bebeklerde isiliğin verdiği rahatsızlığı arttıracaktır. Bu yüzden mümkünse bebeğinizin evde kıyafetsiz dolaşmasını sağlayın.
  • Özellikle isilik oluşan bölgelere pudra ya da losyon sürmekten kaçının. En iyi hijyen türü ılık bir banyodur.

Bebeklerde İsilik Ne Zaman Doktor Kontrolü Gerektirir?

Bebeklerde yaygın görülen ve ciddi olmayan isilik probleminin iyi bir bakımla birkaç günde sona ermesi beklenir.

Bebeklerde isilik probleminde doktor yardımı gerektiğinin en büyük işareti deride iltihaplanma gözlemlemektir. Bu durumda çoğunlukla isilik dışında başka bir cilt hastalığından da şüphelenilir ve bu hastalık doktor tedavisi gerektiriyor olabilir.

Eğer bebeğiniz çok uzun süredir isilik problemi yaşıyorsa ya da yaptığınız hiçbir şey rahatlamasına yardımcı olmuyorsa da doktorunuza danışabilirsiniz.

İsilik tedavisi için çoğunlukla isilik kremi kullanılır. Doktorunuz bebeğiniz için ideal olan kremi önerecektir.

İsiliği Önlemenin Bir Yolu Var Mı?

Bebeklerde isilik problemine rastlamamak için birtakım önerilerimiz var. Bu önerileri uyguladığınız sürece isilik problemiyle asla karşılaşmayacağınızı elbette iddia edemeyiz. Ancak bu bakım kurallarına uyulmasının ter bezleri yeterince gelişmemiş olan hassas ciltli bebeklerimizi isilik problemine karşı koruyacağını düşünüyoruz.

  • Bulunduğunuz oda sıcaklığını iyi ayarlayın. Araştırmalara göre ideal oda sıcaklığı 23-24 derece olmalıdır. Daha yüksek derecede oda ya da hava sıcaklığı aşırı terlemeye ve dolayısıyla isiliğe sebep olabilir.
  • Bebeğinizi hava sıcaklığına uygun giydirin. Bebeğinizin üşütüp hasta olmasından korktuğunuza eminiz. Ancak bebeği gereğinden fazla giydirmek isilik gibi küçük problemlere ve hatta daha ciddi sorunlara da yol açabilir.
  • Bebeğinizi yaz aylarında her gün, soğuk havalarda gün aşırı banyo yapın. Her banyoda sabun kullanmak zorunda değilsiniz ancak suyla temas oldukça önemlidir.
  • Bebeklerin cildi yetişkinlere göre çok hassas olduğundan tüm sabun ve deterjanların bebeklere özel olan türleri vardır. Bunları kullanmaya özen gösterin, hatta bebeğiniz için kullandığınız her hijyen ürününü parfümsüz tercih etmenizi öneririz.
  • Çok fazla ya da üst üste losyon kullanmayın. Bu gözeneklerde tıkanmaya yol açacaktır.
  • Bebeğinizin kıyafetleri için mümkünse pamuklu kumaşlar tercih edin.

Referans:

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/cevresagligi-ced/ced-birimi/a%C5%9F%C4%B1r%C4%B1-s%C4%B1caklar%C4%B1n-sa%C4%9Fl%C4%B1k-%C3%BCzerine-etkileri.html

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Bebek%20Bak%C4%B1m%C4%B1.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago