Beslenme

Bebek Tarhanası Tarifi ve Ay Ay Bebek Çorbaları

Bebekler için en sağlıklı ve en lezzetli besin kaynaklarından biri olan bebek tarhanası, Anadolu’nun her bölgesinde farklı tariflerle hazırlanır. Her türü birbirinden lezzetli olan tarifler, bebekler için hazırlandığında oldukça özenli bir şekilde yapılır ve bazı ilavelerin tariften çıkarılması gerekebilir. Bebeklerin özellikle ek gıdaya geçiş döneminde sindirim sistemleri hassas olabilir. Bu sebeple yalnızca bebeklere özel olarak hazırlanan tarifleri değerlendirmek, bebeğiniz için en doğru tarhanayı yapmanıza yardımcı olur. Bir defa yapıldığında bereketi oldukça fazla olan ve bebeğinize defalarca kolay öğün hazırlamanıza olanak tanıyan Anadolu lezzeti tarhananın en iyi tariflerini denemek için, aşağıdaki hazırlık aşamalarını değerlendirebilir, iştahsız bebeklerin bile çok severek yiyebileceği diğer çorba tariflerini de inceleyebilirsiniz.

Bebek Tarhanası Tarifi

Bebek tarhanası, hem B vitaminleri bakımından hem de diğer vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin ve besleyici bir besindir. Tahıllar, sebzeler ve süt ürünleri içerebilen tarhana, fermente edilerek yapılan bir besin olduğu için, bebeklerin sindirim sistemleri üzerinde de fayda sağlayan bir etkiye sahiptir. Tarhananın; Göce tarhanası, un tarhanası, sütlü tarhana, kızılcık tarhanası gibi çeşitleri bulunur. Geleneksel tarhana tarifleri ve hazır paketli olarak seri üretim yöntemiyle hazırlanan tarhanalar, bebeklerin doğrudan tüketimleri için güvenli olmayabilir ve bebeğinizin sağlığı için zararlı olabilecek eklentiler içerebilir. Bu sebeple hazır paketli tarhanaları kullanmak yerine, bebeğinize evinizde güvenle hazırlayabileceğiniz oldukça kolay bebek tarhanası tariflerini değerlendirebilirsiniz. Sizin için hazırlanan iki tarife göz atabilir, dilerseniz tarife bebeğinizin çok sevdiği besinleri ilave edebilirsiniz.

Tarhananızı hazırladığınızda içerisine kırıntı hâline getirdiğiniz bebek ekmeğini ekleyebilir, ekmeğin çorba içerisinde pürelenmesini sağlayarak bebeğinize doyurucu bir öğün hazırlayabilirsiniz. Tarhananın evde hazırlık aşamaları, hamur hazırlığı, fermantasyon (mayalanma), güneşte kurutma, öğütme ve depolama olarak sıralanır.

Malzemeler

  • Yarım çay bardağı nohut,
  • 1 çorba kaşığı kuru fasulye,
  • 1 adet domates,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 1 adet kapya biberi,
  • 1 adet tatlı yeşil biber,
  • 1 tutam taze nane,
  • 1 tutam dereotu,
  • 1 tutam maydanoz,
  • 1 çay kaşığı irmik,
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı mercimek,
  • 5 su bardağı un,
  • 3 tepeleme çorba kaşığı ev yapımı yoğurt. (Dilerseniz hazır yoğurt kullanabilir, susuz bölümünden 3 kaşık ilave edebilirsiniz.)
Hazırlık Adımları
  • Öncelikle nohut ve fasulyeyi bir gün evvel karbonatlı suya koyarak daha hızlı pişmesini sağlayabilirsiniz. Ardından suda haşlayarak iyice yumuşatabilirsiniz.
  • Domates, yeşil biber, maydanoz, dereotu, nane, kapya biberi ve kuru soğan ince ince kıyılarak bir arada haşlanır.
  • Tüm malzemeler yumuşayana kadar haşlandıktan sonra, içerisine kırmızı mercimek, irmik, nohut ve fasulye ilave edilir. Karışım blenderdan geçirilerek püre hâline getirilir. Bu işlemden sonra bir süre daha kaynatılan tarhana karışımına yoğurt ve un eklenir.
  • Ancak bu aşamada yoğurdun kesilmemesi için kaynayan sudan bir kaç kaşık ilave ederek yoğurtla karıştırılır. Ardından çorba içerisine eklenerek karıştırma işlemine devam edilir.
  • Karışıma un ilave edilirken oldukça yavaş bir şekilde dökerek topaklanma oluşumunu önleyebilirsiniz. Son olarak kek hamurundan biraz daha kıvamlı bir hamur elde edilir. Bu hamur 3-4 gün boyunca mayalanır. Mayalanma işlemi sırasında her gün sabah ve akşam olmak üzere, günde iki defa yeniden yoğrulur. Yoğurma kabının oldukça geniş olmasına özen göstererek ileride mayalanmanın artmasıyla yaşanabilecek hamur taşması probleminden kurtulabilirsiniz.
  • Sterilize olduğundan emin olduğunuz bir bez üzerine temiz bir alanda tarhanayı dökebilir, kurutma aşamasına geçebilirsiniz. Dökme işlemini kepçeyle yaparak küçük öbekler hâlinde dökmeye özen gösterebilirsiniz. Tarhana kuruduğunda robottan ve elekten geçirerek ufalanmasını ve öğütülmesini sağlayabilir, yaptığınız tarhanaları hava almayan kavanozlara koyarak depolayabilirsiniz.
  • Hazırladığınız tarhanayı pişirirken içerisine tavuk suyu ya da kemik suyu ilave edebilir, daha da besleyici olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz 1 yaş ve üzeri bir bebekse tarife yumurta da ekleyebilirsiniz. 8. ay ve sonrasında bebeğinizin çiğnemeyi öğrenmesi için tarif içerisine ince bulgur da ilave edebilirsiniz. Tarif içerisinde bulunan besinler arasında bebeğinizin alerjisi olan besinler varsa bu besinleri tariften çıkararak yapabilirsiniz.

Bebeklere Kaçıncı Aydan İtibaren Çorba Verilir?

Her kaynakta altı çizilerek belirtildiği gibi bebeklerin ilk 6 ay boyunca su dahî verilmeksizin yalnızca anne sütüyle beslenmesi gerekir. Ancak anne sütünün olmaması durumunda ya da yetersiz olması hâlinde bebek mamalarıyla beslenme desteklenebilir. Doktorunuzun da önerisini aldıktan sonra 6. ayın bitiminden itibaren bebek çorbaları hazırlayabilir, bebeğinizin farklı farklı lezzetlerle tanışmasını sağlayabilirsiniz. Hazırladığınız tariflerde tuz, şeker, baharat, salça gibi bebekler için oldukça zararlı olan malzemeleri kullanmamaya özen gösterebilir, bebeğinize özel sağlıklı bir çorba hazırlayabilirsiniz.

Bebeğinizin ek gıdaya geçiş döneminde özellikle ilk denemelerde her yediği gıdayı üç gün kuralıyla yedirebilir, alerjik etkilerden korunmasını sağlayabilirsiniz. Aşağıdaki tariflerin her birini denediğinizde bebeğinize üç gün boyunca aynı çorbayı yedirerek alerjisi olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Ek gıdaya ilk geçişte, yani 6. ayın bitiminden itibaren hazırladığınız her tarifin malzemelerinin çok hijyenik olmasına özen gösterebilir, malzemeler arasında bozuk ya da tarihi geçmiş herhangi bir besin ilavesi yapmamak adına gerekli kontrolleri yapabilirsiniz. Çorba hazırlamaya başlamadan önce ellerinizin ve tencere, mama tabağı, kaşık gibi gereçlerin de sterilize edilmiş olmasına dikkat edebilirsiniz.

Ay Ay Bebek Çorbaları

Sebze Çorbası Tarifi (+6 ila +8 Ay Arası Bebekler İçin)

  • Birer adet soğan, havuç, biber, domates, patates ve kabak, ince ince doğranır.
  • 4 su bardağı su ilave edilerek derin bir tencere içerisinde iyice yumuşayana dek pişirilir.
  • İçerisine bir tatlı kaşığı tereyağı ya da zeytinyağı ilave edilir. İsterseniz tarife pirinç de ekleyebilirsiniz. Karışımı püre hâline getirerek bebeğinize yedirebilirsiniz.

Yoğurtlu Arpa Şehriye Çorbası (+9 ila 12+ Ay Bebekler İçin)

  • 2 su bardağı arpa şehriye, 1,5 litre kaynar su içerisine eklenir ve irileşene dek iyice kaynatılır.
  • Ardından bir kap içerisinde bir adet yumurta, 2 su bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı tam buğday unu ya da beyaz un ve çeyrek limon suyu iyice çırpılır.
  • Karışım içerisine arpa şehriyenin kaynayan suyundan 4-5 yemek kaşığı eklenir ve karıştırılır.
  • Kaynayan arpa şehriyelere yoğurtlu karışım ilave edilir ve birlikte kaynayana dek durmaksızın karıştırılır.
  • Kaynadıktan sonra bir tutam taze ya da kuru nane ilave edebilirsiniz. Sağlıklı yağlardan olan zeytinyağı ya da tereyağını 1 yemek kaşığı ekleyerek bir süre daha kaynatabilir, bebeğinize afiyetle yedirebilirsiniz.

Bebeğiniz için merak ettiğiniz tüm konular için Ciciçocuk’u takip etmeyi sürdürebilirsiniz.

Kaynakça:

1- https://docplayer.biz.tr/46871881-Ulkemizde-ve-dunyada-tarhana.html

2- https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/A%208.pdf

3- https://sagligim.gov.tr/depo/sagligimyeni/sagliklihayat/bebek_sagligi/pdf/Bebek-Beslenmesi.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago