Yeni Doğan

Bebek Mevlidi Nedir?

Bebek Mevlidi, Bebek Mevlüdü

Her kültür ve gelenekte farklı bir şekilde gerçekleştirilen bebek mevlidi ya da bebek mevlüdü genellikle bebeğin 40’ı çıktıktan sonra yapılır. Bu nedenle 40 mevlidi olarak da adlandırılabilmektedir.

Bebek Mevlidi Nedir?

Bebek mevlidi, doğumdan hemen sonra ya da bebeğin kırk günü doldurmasını takip eden süreçte düzenlenen önemli dini toplantılardır. Bebeğin sağlıklı bir ömür sürmesi için Kur’an okunan ve dualar edilen törende, aile büyükleri ve yakınlar bir araya gelir ve bu esnada yeni doğan bebek için alınan hediyeler sunulur. Anadolu’da son derece yaygın bir gelenek olan bebek mevlidi sırasında, törene katılan misafirlere şeker, lokum, şerbet gibi ikramlarda da bulunulur ve kimi zaman mevlidi hatırlatacak küçük armağanlar da dağıtılır. Eğer siz de bebeğiniz için mevlit düzenlemek istiyorsanız, aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.

Bebek Mevlüdü

Bebek mevlidi, doğum sevincini sevdiklerinizle paylaşmanıza ve tüm yakınlarınızın bebeğiniz için bir arada dua etmesini sağlamanıza imkân tanıyan, son derece yaygın bir gelenektir. Mevlit okutmanın dini açıdan herhangi bir zorunluluğu olmasa da, pek çok kişi tarafından kültürel bir miras olarak devam ettirilir. Bebek mevlidi, yalnızca kadınlara ya da yalnızca erkeklere yönelik olarak düzenlenebilir ya da misafirler karma şekilde ağırlanabilir. Mevlit törenlerinde ağırlıklı olarak dini açıdan yetkin bir hoca misafir edilir ve hoca tarafından yüksek sesle Kur’an ayetleri ve doğum konusuyla ilgili ilahiler okunur. Sonrasında toplu şekilde dua ritüeline geçilir. Dualar edildikten sonra ikramlar ve hediyeler karşılıklı olarak paylaşılır ve mevlit töreni sona erer.

Bebek Mevlidi Ne Zaman Yapılır?

Bebek mevlidinin tamamen geleneksel bir tören olması sebebiyle ne zaman yapılacağına dair net bir görüş yoktur. Halk arasında mevlidin bebeğin yedisi ya da kırkı çıktıktan sonra düzenlenmesi gerektiğine dair yaygın inanışlar olsa da bu tarihler tamamen kültürel alışkanlıklarla ilişkilidir. Bebeğin yedisinin ya da kırkının çıkması gibi kavramlar, bilimsel açıdan da dini açıdan da geçerliliği olan görüşler değildir. Daha çok şamanizm döneminden kalan ve aradan geçen asırlar boyunca simgeleşen bu sayılar, bugün tamamen kültürel bir âdet niteliğindedir. Bu yüzden bebek mevlidini sizin için uygun olan herhangi bir tarihte düzenleyebilirsiniz.

Mevlit düzenlerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, bebeğinizin sağlığıdır. Bebekler, özellikle yeni doğdukları dönemde son derece hassas bir bünyeye sahip olur ve kalabalık ortamlarda bulunmaları, enfeksiyon riskini artırır. Mevlit törenini bebeğinizin sağlığından emin olduğunuz bir dönemde yapmanız ve tören boyunca bebeğinizin konuklarla temasına kısıtlama getirmeniz, güvenli bir mevlit düzenlemeniz için yeterlidir.

Bebek Mevlidi Nasıl Yapılır?

Bebek mevlüdü yapım aşamalarını aşağıdaki gibi açıklayabilmek mümkündür.

Davetiye ve Yemek

Bebek mevlüdü planı yapılırken öncelikle mevlidin yapılacağı gün belirlenir. Daha sonra belirlenen gün doğrultusunda gelmesini istenen kişiler davet edilir. Mevlide katılacak kişi sayısına göre ise yemek planı yapılır. Bebek mevlidlerin de genellikle tavuklu pilav, pide gibi yemekler ikram edilir. Bu yemekleri hem tüketmek hem de hazırlamak çok kolaydır. Bu nedenle hem bebek mevlidlerinde hem de farklı mevlidlerde söz konusu yemekler sık sık ikram edilir.

Lohusa Şerbeti

Bebek mevlüdü olmazsa olmazları arasında lohusa şerbeti yer almaktadır. Market ve aktarlarda rahatlıkla bulabileceğiniz lohusa şerbeti özel şişelerde servis edilir. Oldukça eski bir ritüel olan lohusa şerbeti, bebek mevlidine nostaljik bir hava katmaktadır. Dilerseniz lohusa şerbetini kendiniz hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz de hazır alıp kaynatıp misafirlere soğuk ya da ılık şekilde ikram edebilirsiniz .

Bebek Mevlidi, Bebek Mevlüdü

Süslemeler ve Hediyelikler

Bebek mevlidinin en eğlenceli aşamalarından biri süslemelerdir. Dilerseniz mevlidin okunacağı odayı süsleyebilir, dilerseniz de bebeğinizin odasını süsleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra misafirlerine şeker, sabun ve magnet gibi hediyeliklerde hazırlayabilirsiniz.

Mevlit Hediyelikleri Nelerdir?

Mevlit törenlerinde hem ev sahipleri hem de misafirler hediye dağıtabilir. Ev sahiplerinin misafirlere dağıtabileceği hediyeler, geleneklere ve konukların kültürel altyapılarına göre değişiklik gösterebilir. Konuklarınıza çocuğunuzun fotoğrafının ya da isminin basılı olduğu anahtarlıklar, magnetler, buzdolabı süsleri, mumluklar, bardaklar, kolonyalar ve sabunlar armağan edebilirsiniz. Dilerseniz tesbih, Ayetel Kürsi tablosu, küçük boyutlu Kur’an-ı Kerim nüshası gibi dini değeri bulunan hediyeleri de tercih edebilirsiniz. Mevlide katılanların, yeni doğmuş bebek için sunabileceği hediye çeşitleri arasında ise patik, tulum, eldiven, ikili takım gibi kullanışlı bebek eşyaları ön plana çıkar.

Mevlit Şekeri Nasıl Olmalıdır?

Mevlit törenlerinde şeker dağıtmak en köklü Anadolu geleneklerinden biridir. Bebekler için düzenlenen törenlerde de çeşitli şeker türlerini konuklarınıza ikram edebilirsiniz. Konuklarınıza sunabileceğiniz ağız tatlandırıcılar arasında akide şekerleri, bonbon şekerler, draje şekerler, lokumlar ve çikolata türleri ön plana çıkar. Şekeri sunuş şekliniz de en az tercih edeceğiniz tatlı türü kadar önemlidir. Mevlit şekerleri, geleneksel olarak karton külahlarda dağıtılır. Daha modern bir sunum tercih ediyorsanız, üzerinde bebeğinizin ismi ve doğum tarihi yazan plastik ya da karton ambalajlar yaptırabilir ve bu sayede konuklarınızın şekerleri uzun süre saklayabilmesine olanak tanıyabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago