Bebeğim Büyüyor

Bebek Kitapları Nasıl Seçilir? 0-6 Yaş Kitap Önerileri

Birçok farklı yayınevinden çıkan ve sayısız seçeneğe ayrılan bebek kitapları, bebek ve çocukların gelişim sürecini desteklemekte önemli bir role sahip. Ancak ebeveynler kitap seçiminde kararsız kalabiliyor. Siz de bebeğiniz dünyaya geldiğinden beri onu hangi kitaplarla tanıştırmanız gerektiğini düşünüp duruyorsanız; önünüzdeki seçenek bolluğu nedeniyle zor durumda kalmış olabilirsiniz. O halde, bebeğinizin birbirinden eğlenceli ve öğretici kitaplarla tanışması için 0 – 6 yaş arası çocuk ve bebek kitapları önerilerine göz atmaya ne dersiniz?

Bebek Kitapları Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuk ve bebek kitaplarının ebeveynler tarafından seçilmesi ve doğru şekilde filtrelenmesi büyük önem taşır. Aslında çocuk kitaplarının büyük çoğunluğu pedagojik yaklaşımlar temel alınarak çocuklara öğretici ve eğlenceli bir okuma deneyimi sunmak üzere hazırlanır. Yine de bazı kitaplar şiddet veya aksiyon unsurları gibi öğeler barındırmaları nedeniyle çocukların psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklardan önce kitapları okuyarak içeriğin çocuklar için uygun olduğundan emin olması önemini korumaktadır.

Bebek kitapları seçimi esnasında bebeklerin bulunduğu ay ya da yaş aralığı en önemli kriterlerden biridir. Örneğin 0 – 3 ay aralığındaki bebeklerin canlı renkleri algılamakta güçlük çekmesi nedeniyle, bu süreçte ebeveynler tarafından kontrast renkler barındıran kitapların seçilmesi tavsiye edilir. Kitapların, bebeklerin zarar görebileceği sivrilikte ya da kalınlıkta olmaması, yine özellikle 0 – 3 ay aralığını için tavsiye edilenler arasındadır.

Bebeklerin kitaplara olan ilgisini canlı tutmanın yolu, onları yeni kavramlar ve sözcükler öğreten kitaplara yöneltmekten geçiyor. Kitapların illüstrasyonları, çizimleri ve baskı kalitesi de bu noktada oldukça önemli. Tıpkı sözcükler gibi, renkler ve çizimler de bebek ve çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmasında büyük rol oynuyor. Siz de bebek kitapları seçimi esnasında tüm bu kriterleri göz önünde bulundurabilir, bebeğiniz ya da çocuğunuz için en doğru kitapları belirleyebilirsiniz.

0 – 6 Yaş Arası Bebek Kitapları Önerileri

Bebek ve çocuk kitapları, farklı ay ve yaş gruplarına göre sınıflandırılır. Bu sayede ebeveynlerin bebekleri ve çocukları için en uygun içeriğe ve tasarıma sahip kitapları seçmesi kolaylaşır. Siz de aşağıda yer alan kitap önerilerine göz atabilir, her bir kitabın hangi yaş aralığına uygun olduğunu öğrenebilirsiniz. 

Yaşadığım Yer Aktivite Kitabı (0 – 3 ay)

Yaşadığım Yer Aktivite Kitabı, oyuncaklı tasarımı ve yumuşak formu ile oldukça ilgi gören bebek kitapları arasında yer alıyor. Dişlik, hışırtılı dokulu kumaşlar, ayna ve çıngırak gibi birçok unsuru buluşturarak bebeklerin dikkatini kolaylıkla çekebilen kitap, birbirinden eğlenceli aktiviteler de barındırıyor. Yaşadığım Yer Aktivite Kitabı’nın pusetlere ve ana kucaklarına takılabilen tasarımı, ebeveynlere kolaylık sağlıyor. 

Bebek Dokun ve Hisset Serisi (6 – 24 ay)

Araştırmalar, 5 – 6 ayını dolduran bebeklerin farklı dokuları hissetme becerilerinin geliştiğini ve böylelikle daha kolay öğrenebildiklerini gösteriyor. Pearson Yayınevi tarafından yayınlanan Bebek Dokun ve Hisset serisi, farklı dokuların objelerle buluşturulduğu birçok kitabı içinde barındırıyor. Uyku Zamanı, Şekiller, Güzel Evim, Yavru Hayvanlar, Doğum Günü ve Banyo Zamanı gibi kitapların yer aldığı seride, kanserojen madde içermeden hazırlanan tüylü, tırtıklı, yumuşak ve yapışkan dokulu kumaşlar yer alıyor. Bebeklere farklı nesnelerin dokularını öğretmeyi amaçlayan Bebek Dokun ve Hisset Serisi, bebeklere keyifli bir öğrenme deneyimi sunuyor. 

Renkler, Sayılar, Şekiller Sözlüğü (+12 ay)

Sürprizli 25 farklı kapak halinde basılan Renkler, Sayılar, Şekiller Sözlüğü, 1 yaş ve üzeri ibaresi taşıyan bebek kitapları arasında. Bebeklerin şekilleri, renkleri, sayıları ve sözcükleri öğrenmesine yardımcı olan kitap, Remzi Kitabevi etiketini taşıyor. Bebekler, bu eğlenceli kitabın sürprizli kapaklarını sırasıyla açarak yeni kavramlarla ve sözcüklerle tanışabiliyor. Böylelikle eğlenirken öğrenip, oldukça keyifli zaman geçirebiliyor. 

İlk Sözcük Kitabım (+12 ay)

Net Yayıncılık tarafından yayınlanan İlk Sözcük Kitabım, 12 ay ve üzeri etiketi taşıyan bebek kitapları arasında yer alıyor. Sayılardan hayvanlara, taşıtlardan renklere kadar pek çok kavramın işlendiği kitap, renkli ve canlı çizimleriyle bebeklerin ilgisini kitaba çekmeyi kolaylaştırıyor. Kulaklı sayfaları sayesinde küçük okurlara eğlenceli bir okuma deneyimi sunan İlk Sözcük Kitabım, konuşma ve düşünme becerilerinin gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyor. 24 sayfadan oluşan kitap, kalın karton sayfalar halinde basılıyor.

Elmer Zıtlıklar (+18 ay)

Dünyaca ünlü Elmer Serisi, Mikado Yayınları tarafından Türkçeye çevrilerek çocuklarla buluşturuluyor. Elmer Zıtlıklar, 18 ay ve üzeri bebeklere zıt kavramları öğretmeyi amaçlıyor. Rengarenk bir fil olan Elmer, kitapta yer alan eğlenceli çizimlerin temsil ettiği zıtlıkları anlatıyor. David Mckee tarafından kaleme alınan Elmer Zıtlıklar, toplam 10 sayfadan oluşuyor. 

Meşe Palamudu Ormanı’ndan Masallar Serisi (+24 ay)

Tavşan Uykusu, Tilki’nin Çorapları, Saklambaç Oynayan Domuz ve Postacı Ayı kitaplarının yer aldığı Meşe Palamudu Ormanı’ndan Masallar Serisi, birbirinden eğlenceli ve sevimli karakterlerin maceralarını anlatıyor. Beta Kids yayınları aracılığıyla minik okurlarla buluşturulan seri, The Gruffalo’nun da ödüllü yaratıcıları olan Julia Donaldson ve Axel Scheffler’in imzasını taşıyor. Ayı, kurbağa, köstebek, tilki ve sincap gibi karakterlerin başrolde olduğu kitapların her iki sayfasında bir, kapakçıklar yer alıyor. Kapakçıkların altında ise çocukları küçük sürprizler bekliyor. 

O Ses Nedir Serisi (1 – 5 yaş)

Çiftlik hayvanları, taşıtlar, hayvanlar ve enstrümanlar gibi konuların işlendiği O Ses Nedir Serisi, Martı Çocuk Yayınları tarafından yayınlanıyor. Seride yer alan tüm sesli kitaplar, çizimlerin ve fotoğrafların üzerine basıldığında ilgili canlının veya nesnenin sesinin duyulmasını sağlıyor. Böylelikle çocuklar, eğlenirken öğrenerek birçok farklı sesi öznelerle buluşturabiliyor. 1 yaş ve üzeri okurlar için uygun olan seri, 14 sayfalık kitaplardan oluşuyor.  

Küçük Vak Vak Serisi (1 – 5 yaş)

Pearson Yayınevi etiketi taşıyan Küçük Vak Vak serisinde üç farklı öykü kitabı yer alıyor. Küçük Vak Vak Yeni Arkadaş, Küçük Vak Vak Uyku Zamanı ve Küçük Vak Vak Haydi Beni Bul adlı kitapların yanı sıra; seriye zıt kavramların ve renklerin işlendiği kitaplar da dahil edilmiş. 1 yaş ve üzeri çocuklar için keyifli bir okuma deneyimi sunan seri, Lauren Thompson tarafından kaleme alınıyor. Kitapların eğlenceli çizimleri ise, Derek Anderson’a ait. Bu özel seri ile minik okurlar, Küçük Vak Vak’ın birbirinden eğlenceli ve eğitici maceralarına konuk oluyor. 

Konuşan Hayvanlar (2 – 5 yaş)

Çocuklara hayvanları ve doğal yaşamı tanıtmak için özel olarak tasarlanan Konuşan Hayvanlar, birbirinden renkli illüstrasyonlar ve fotoğraflar içeriyor. Konuşan Hayvanlar, bir sesli kitap olarak karşınıza çıkıyor. Hayvan fotoğraflarının üzerine basıldığında ilgili hayvanın sesi duyuluyor. Böylelikle küçük okurlar bir yandan hayvanların dünyasını tanırken, diğer yandan eğlenceli ve keyifli vakit geçirebiliyor. Altın Kitaplar tarafından yayınlanan Konuşan Hayvanlar, toplam 5 sayfadan oluşuyor. 

Çiftlik Öyküleri Serisi (3 – 6 yaş)

İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan Çiftlik Öyküleri serisi, ilk okuma serisi olarak tasarlanmış. Ancak renkli çizimleri, göz alıcı illüstrasyonları ve yalın anlatımıyla 3 yaş ve üzeri çocuklara hitap ediyor. Heather Emery tarafından kaleme alınan ve Stephen Cartwright’ın çizimleriyle süslenen seride; hayvanlar, araçlar ve meslekler gibi birçok kavram işleniyor. 

Üç Kedi Bir Dilek (3 – 6 yaş)

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlanan Üç Kedi Bir Dilek, Sara Şahinkanat imzası taşıyor. Piti, Pus ve Pati adlı üç kedinin sıcacık dostluğunu konu alan kitapta, arkadaşlığın önemine dikkat çekiliyor. Sırt üstü yatarak yıldızları seyreden üç arkadaş, her gün bir dilek tutuyor. Kuşe kağıda basılan ve Ayşe İnan Alican’ın çizgileriyle süslenen kitap, toplam 32 sayfadan oluşuyor. 

İki Utangaç Panda (3 – 6 yaş)

Julia Jarman tarafından kaleme alınan sıcacık bir öykü olan İki Utangaç Panda, ödüllü illüstratör Suzan Varley’in çizimleriyle küçük okurlara keyifli ve eğlenceli bir okuma deneyimi sunuyor. Yan komşusu Pandora ile oyun oynamak istediği halde ona selam vermeye çekinen Panda’nın öyküsünü anlatan kitap, zamanla çekingenliğini yenerek tanışan ve çok iyi dost olan iki pandayı anlatıyor. Utangaçlığı aşmayı ve arkadaşlığın önemini vurgulayan kitap, toplam 27 sayfadan oluşuyor. İki Utangaç Panda, Mikado Yayınları aracılığıyla okurla buluşturuluyor. 

Bu yazı ilginizi çekebilir:

Referans:

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Çocuk%20Edebiyatına%20Giriş.pdf

https://www.kitapyurdu.com/cocuk-kitaplari

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago