Bebek Bakımı

Yenidoğan Bebek Bakımı Önemli Noktalar

Anne ve baba olan herkesin kısa sürede keşfettiği gibi, bebek bakımı başlı başına bir sanattır. 7 gün 24 saat boyunca süren bebek bakımı mesaisinde, pek çok farklı noktaya dikkat etmeniz ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için yoğun çaba sarf etmeniz gerekir. Bakım süresi boyunca beslenmeden temizliğe, uyku düzeninden eğlenceye kadar pek çok farklı noktayı doğru şekilde uygulamanız, bebeğinizin sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Peki, bu zorlu ama keyifli süreçte nelere dikkat etmeniz gerekir, biliyor musunuz? İşte tüm anne ve babaların mutlaka öğrenmesi gereken bebek bakım ipuçları…

Bebek Bakımı Püf Noktaları

Bebekleri emzirirken onlara her iki göğsün de verilmesine özen gösterilmeli. Anne ile bebek arasındaki en önemli bağlardan olan anne sütünün verilmesinde de bunun gibi ufak ama önemli detaylar vardır. Bebekler günde on hatta on iki defa anne sütü isteyebilir. Genel olarak bebeğiniz her ağladığında onu emzirmeniz, özellikle yeni doğan döneminde, oldukça isabetli bir karar olacaktır.

Bebek Beslenmesi

Beslenme, bebekler için son derece önemli bir kavramdır. Bebeğiniz, hamilelik anından itibaren zamana karşı bir büyüme yarışına girer ve bu süreç doğumdan sonra da devam eder. Bebeğinizin hızlı ve güvenli bir şekilde büyüyebilmesi için ihtiyaç duyduğu temel kaynak ise gıdadır. 0-6 ay arasındaki bebekler için önerilen tek gıda anne sütüdür. Doğanın bir mucizesi olan anne sütü, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu vitaminleri, mineralleri ve tüm besin değerlerini sağlar ve sağaltıcı etkisiyle bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir. 

İlk 3 aylık süreçte bebeğinizi her 3 saatte bir en az 20 dakika boyunca emzirmeniz önerilir. 4. aydan itibaren ise bebeğiniz beslenme saatlerini kendisi belirlemeye başlar ve emme aralıkları genişler. Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda, 0-6 ay arasındaki bebeklere hazır gıda da verilebilir. Bu noktada, bebek maması markaları tarafından özel olarak üretilen 1 numaralı bebek sütlerini tercih etmenizde ve bebeğinizin damak zevkine en uygun ürünü bulmanızda yarar bulunur.

6. ayın bitişinden itibaren bebeğiniz anne sütüne ek olarak devam sütlerinden ve bebek pürelerinden tüketmeye başlayabilir. 6-12 ay arasındaki süreçte bebeğinize şekerli, tuzlu, yağlı, baharatlı gıdalar ve inek sütü vermemeniz önem taşır. Bebeğinize vereceğiniz her yeni gıda türünü önce küçük porsiyonlar hâlinde denemeniz önerilir. Bu sayede bebeğinizin herhangi bir yiyeceğe ve içeceğe alerjisi olup olmadığını kolayca tespit edebilir ve alerjik reaksiyona yol açan gıdaları beslenme programından çıkarabilirsiniz. 12. aydan itibaren ise doktorunuza danışarak bebeğinizin beslenme programını genişletebilir ve bu sayede bebeğinizin sağlıklı bir şekilde besleyebilirsiniz.

Bebek Hijyeni

Hijyen, bebek bakımındaki en önemli noktalardan biridir. Aşağıdaki noktalara dikkat ederek bebeğinizin hijyenini kusursuz bir şekilde sağlayabilirsiniz.

  • Bebeğinizin sık sık yıkanması temizlik ve sağlık açısından son derece önemlidir. Doktorunuzla konuşarak bebeğiniz için en güvenli yıkanma sıklığını öğrenebilir ve bebeğinizi doktorunuzun önerdiği zaman aralıklarında yıkayarak mikrop ve bakterilerden koruyabilirsiniz.
  • Bebeğinizin bezini mümkün olan en kısa sürede değiştirmeniz, pişik oluşma ve mikrop kapma riskini en aza düşürür. Bu yüzden bebeğinizin bezini sık sık kontrol etmeniz ve bezin kirlendiğini fark ettiğiniz an bezi değiştirmeniz önerilir.
  • Bebeğinizin altını değiştirirken bebekler için üretilen ıslak mendillerden ve pişik kremlerinden yararlanmanız da tavsiye edilir. Islak mendillerle bebeğinizin poposunu tuvalet kalıntılarından tamamen arındırabilir, pişik kremleriyle de bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
  • Bebeğinizin kıyafetlerini sık sık yıkamanız da hijyen açısından önemlidir. Bebekler için özel olarak üretilen granül sabun, organik deterjan ve yumuşatıcı seçeneklerini tercih ederek kıyafetler sebebiyle bebeğinizin cildinde problem oluşmasını da önleyebilirsiniz.

Bebeklerde Tuvalet Bakımı

  •  Yeni doğan bebekler yetişkinlerin aksine ilk aylarında oldukça sık (günde 6-7 kere) tuvalet yapabilmektedir. Bu her ne kadar ebeveynler için uğraştırıcı olsa da doğal olandır ve aksine az olması kuşku uyandırmalıdır. Aynı şekilde bir bebeğin günde kimi zaman 6-8 kere idrar yapması onun doyduğuna işaret ettiğinden yeni doğan bebeklerde aranan bir özelliktir. 
  • Bebeklerin dışkılarıyla alakalı önemli ayrıntılardan bir diğeri ise onların ilk aylarında oldukça cıvık dışkılayabilmeleridir. Bu da bebeklerin doğal davranışlarından olduğu için çok aşırıya kaçmadığı takdirde pek de üzerinde durulmaması gereken bir konudur. 
  •  Bebeklerin altları ıslak ya da kirliyken rahat uyuyamadığı bir gerçektir. Genelde bu temizliğin sağlanmasında ıslak mendiller kullanılır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise kullanılan ıslak mendillerin sabunlarından arındırılması için öncelikle iyice yıkanması gerektiğidir. 

Göbek Bağı Bakımı

Her ne kadar ebeveynler bebeklerinin temizliğine düşkün olmalıysa da bunu ilk günlerde abartmak göbek bağı için sıkıntı yaratabilir. Sık banyo yaptırılan bir bebeğin göbek bağını kuruyup düşmesi sağlıklı süreyi aşabilir. Bunun önüne geçmek için yeni doğan bebeklerin göbek bağı kendiliğinden düşene kadar banyo yaptırılmaması ve gerektiğinde ıslak bir bezle temizlenmesi önerilir.

Bebek Cildi Bakımı

Bebeklerin cildinin bizlerden daha hassas olduğu su götürmez bir gerçek. Bu yüzden onlara daha hassas davranmak ebeveynlerin boynunun borcu. Pamuktan yapılan ve hava aldıran kıyafetlerin tercih edilmesi bu noktada epey önemli. Doktorunuz önermiş olabileceği herhangi bir krem ya da losyonu ve elbette bebekler için tasarlanan özel şampuanlardan bir tanesi ile de bebeğinizin cildine iyi bakmayı unutmayın.

Bebeklerin de tırnakları bizimkileri gibi uzayıp zaman içinde zarar verebilecek boyutlara gelebilmektedir. Bu zararın en büyüğü genelde bebeklerin kendilerini ve hatta gözlerini çizmesi şeklinde gerçekleşir. Bunun önüne geçmek adına bebeklere uygun bir tırnak kesme makinesi elde edilip bebeklerin tırnakları her an kontrol altında tutulmalıdır.

Bebeğin Bulunduğu Ortam

Bebeklerin uyuduğu odanın sıcaklığı ideal olarak 21 derece olmalıdır. Zamanında, yeterli boy ve kiloda doğan bebekler için genellikle bu sıcaklık yeterli olacaktır. Odanın nemli olması gerektiği ise daha az bilinen ancak epey önemli bir ayrıntıdır. Bebek odasının nem seviyesi yüzde 50’yi görmüyorsa bir buhar makinesi kullanılması uygun olabilir.  

Yenidoğan Bebek Bakımı

Bebek bakımı, temel prensipler açısından tüm evrelerde aynıdır. Bebeğiniz 3 yaşını geçinceye kadar beslenmesine, temizliğine, uyku düzenine ve zihinsel gelişim aktivitelerine daha çok özen göstermeniz önerilir. Yenidoğan bakımında dikkat etmeniz gereken temel nokta ise bebeğinizin beslenme saatleridir. Yenidoğan bebekler, sık aralıklarla beslenmemeleri durumunda sarılık hastalığına yakalanabilir ve bu durum daha ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Yenidoğanlar, aç kalmaları durumunda diğer bebekler gibi ağlayarak tepki veremeyebilir. Özellikle sarılık hastalığı başladıysa, bebeğiniz uzun saatler boyunca uyuma eğilimi gösterebilir. Bu nedenle yenidoğan bebeğiniz uyuyor olsa bile beslenme aralıklarını 3 saatten uzun tutmamanız ve yeterince emzirmeye özen göstermeniz önerilir.

Referans:

https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/Kitaplar/1.2_revizyon_19.11.2019_Temel_Yenidogan_Bakimi_Kitabi_1.pdf

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0104/bebek.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago