Yenidoğan bebek ne zaman yıkanır sorusu yeni annelerin heyecan dolu sorularından sadece bir tanesidir. Her konuda doğru adımlar atmak ve bebeğinizin sağlığını riske atabilecek davranışlardan uzak durmak için bebeğinizi ne zaman yıkayacağınızı mutlaka öğrenmelisiniz.
Yenidoğan bebeğin yıkanması sıradan bir eylem gibi görülse de yanlış uygulamaların bebeği hasta edeceği ve anne babayı uğraştıracağı kesindir. Bu nedenle aşağıda sizler için hazırlanan bilgileri okuyarak bebeğinizi yıkayacağınız zaman ile ilgili net bilgileri almalısınız.
Bebeğinizi Yıkamak için Acele Etmeyin!
Bebekler ilk doğduğunda oldukça pis gözükür. Bu süreçte anne ve babalar bebeklerini yıkamaları gerektiğini düşünür. Ancak doğum anının hemen ertesinde bebeği yıkamak oldukça yanlıştır. Bebeğin ortama adapte olması ve yaşam fonksiyonlarını düzenli yerine getirmesi için banyo için bir süre beklenmelidir. Bebeğin ne zaman yıkanacakları ile ilgili net bir süre yoktur. Zira burada önemli olan göbek bağının düşmesidir. Göbek bağı düşen bebekler yıkamaya uygun hale gelir.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar neticesinde belirlenen bu süreçte yıkama işlemi sünger, yumuşak bez ve zararlı madde içermeyen sabunla yapılmalıdır. Aksi takdirde bebeğin cildi zarar görebilir.
Doğumdan sonra bebeğin pis olması anne babaların yanlış düşüncelere kapılmasına neden olabilir. Bu nedenle doğumdan 12 saat sonra bebeğe zarar vermeyecek malzemelerle bebeğin cildi silinebilir. Ancak burada 12 saatlik sürenin kesinlikle göz ardı edilmemesi gerekir.
Yenidoğan Bebek Yıkanırken Dikkat Edilecekler
Bebeğinizi yıkarken dikkat edeceğiniz hususlar doğru ve sağlıklı yıkamanın anahtarıdır. Bu anlamda yıkama işlemi sırasında aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz.
- Bebeğinizi aşırı aç veya tok karna yıkamamalısınız. Bebeğinizi emzirdikten 1-2 saat sonra yıkama işlemini yapabilirsiniz.
- Yıkamaya başlamadan önce bebeğinizi yıkarken ihtiyaç duyacağınız malzemeleri mutlaka önceden hazırlamaya özen gösterin.
- Banyo suyunun 37 ila 38 derece sıcaklığında olduğundan emin olun. Aksi durumda bebeğinizin hastalanabileceğini unutmayın.
- Bebeğinizi göbek kordonu düşmeden yıkamaya karar verdiyseniz göbek bölgesine su değdirmemeye mutlaka dikkat etmelisiniz. Aksi durumda enfeksiyon kapacak olan göbek kordonu büyük sorunlara neden olacaktır.