Haftalara Göre Gebelik

Bebeğinizin Anne Karnındaki Gelişimini Takip Edin!

İşte o şahane haberi alıyorsunuz: “Tebrikler, hamilesiniz” 

O andan itibaren son sürat bebeğiniz için hazırlanıyorsunuz. Siz hazırlıklarınıza devam ederken sabırsızlıkla kucağınıza almayı beklediğiniz bebeğiniz de anne karnında 9 ay sürecek bir yolculuğa başlıyor. Bu muhteşem yolculuğu ve yolculuk sürecindeki ilginç bilgileri tüm anneler için hafta hafta derledik. Keyifli okumalar.

Kadının yumurtası ve erkeğin sperminin döllenmesiyle gebelik meydana gelir ve bebeğinizin 9 aylık gelişim süreci başlar.

Bebeğinizin rahimdeki gelişimi gerçekten şaşırtıcıdır. Değişikliklerin çoğu siz fark etmeden gerçekleşse bile, hepsi, her hayati işlemin işini yapmasına ve böylece fetüsünüzün büyümesini bitirmesine yardımcı olur. Her geçen ay bebeğiniz yeni fizyolojik yapılara sahip olacak hatta bir haftadan diğerine bile önemli değişiklikler olacaktır..

Bebeğinizin gebelik yaşını belirlemek için, hamileliğinizin adet döngüsünün ilk gününde başlayacağı kabul edilir. Döngününüzün ilk birkaç haftası bu noktada henüz hamile olmadığınız halde sayılır.

1.Ay

Döllenme, cinsel ilişki dakikalarında veya daha sonraki iki- üç gün içinde gerçekleşebilir. Döllenme yeni gerçekleştiğinde, eşsiz bir insan gelişim yolculuğuna başlar. En erken aşamada, yeni kişi zigot olarak adlandırılır ve tek bir kum tanesinden daha büyük değildir. Hücre bölünmesi döllenmeden sonra sadece birkaç dakika sonra başlar.

3 ve 4. haftalar arasında gelişmekte olan bebeğin kalbi atmaya başlar.


İpucu

Döllenme sırasında çocuğun gelişimi için gerekli her türlü genetik bilgi mevcuttur. Her şey için “program” var: saç ve göz rengi, ten tonu, boy – piyanist, vokalist veya bilgisayar programcısı olarak muhtemel yetenekleri…


  • Adet döngünüzün başlangıcı ile yumurtlama arasındaki ilk iki hafta boyunca bebeğiniz henüz gelişmeye başlamamıştır. Ancak, süreç zaten devam ediyor.
  • İlk ay döllenmenin gerçekleştiği zamandır ve zigot uterusa fallop borusundan geçer.
  • Bu zigot hali hazırda tam olarak oluşturulmuş bir bebek yapmak için gerekli bilgileri içermektedir. Ancak bunu yapmak için önce bir embriyoya dönüşmesi gerekir.
  • Bu arada, annenin vücudu, rahimdeki gelişimi sırasında cenini korumak için her şeyi hazırlıyor. Bu hafta vücudunuz gelişmekte olan bebeğin varlığına hormon reaksiyonu yaşar. Sonuç, adet görmeyi bırakmanızdır.

Üç ve dördüncü haftalar arasında (döllenmeden 18 ila 25 gün sonra) gelişmekte olan bebeğin kalbi atmaya başlar. Kol ve bacak tomurcukları oluşur. Yüz – gözler, kulaklar, burun ve ağız – şekillenmeye başlar.

İlk haftalar…

Hamileliğin ilk haftaları özellikle rahimde çok önemli gelişmeler meydana gelir. Fakat kanınızda bulunan hormon düzeyindeki artış 3. ve 4. haftalardan sonra başlayacağından bu süreden önce hamile olduğunuzu kesin olarak anlayamayabilirsiniz.

Hamileliğin ilk haftalarında meydana gelen en önemli gelişim şüphesiz ki emplatsayon yani bebeğinizin rahminize yerleşmesidir. Rahminize yerleşen bebeğiniz bu haftalarda embriyo olarak adlandırılır. Embriyonun bir parçası bölünerek doğum anına kadar bebeğinizin beslenme ve boşaltımını sağlayan doğumla birlikte görevi sonlanan plasenta (=göbek bağı) denilen organı meydana getirir.

Hamileliğin 4. haftasında bebeğiniz bir susam tanesi (yaklaşık 1 mm) kadardır. 8. Haftaya gelene kadar bebeğiniz embriyo olarak adlandırılır.

2.Ay

İkinci ay gebeliğin beşinci haftasında başlar. Bu embriyonik dönemin başlangıcıdır. Bu, daha sonra tüm hayati sistemleri destekleyen ana yapıların geliştiği zamandır.

İkinci ay embriyonik dönemin başlangıcıdır.

Bebeğiniz sadece beş haftadır gelişiyor ve şimdi döllenme sürecinden 10,000 kat daha büyük. Bebeğiniz şimdi sadece bir santim uzunluğunda ve bir bütün fıstıktan daha ağır değil. Plasenta astarı gelişmeye başlar, ancak 12. haftaya kadar hormon üretimini devralmaz. Beyin dalgaları algılanır.


İpucu

Bu hızlı büyüme oranının ikinci aydan sonra yavaşlaması iyi bir şey, aksi takdirde bebeğin doğum ağırlığı 10 tonu aşar!


Bu ay, çoğu hücre geliştirmeleri çoktan gerçekleşti. Bu, hücrelerin çeşitli işlevlerde uzmanlaşmaya başlayabileceği anlamına gelir. Örneğin, bu aşamada, çoğu kan hücresiyle birlikte nöronlar gelişir.

Bu yapılar aynı zamanda şunları da oluşturur:

  • Beyin
  • Omurilik
  • Kalp
  • Gastrointestinal sistem
  • Dış özellikler

Genital yapılar mevcuttur fakat bu noktada erkekleri kızlardan ayırt edemezsiniz. Bebeğinizin kalbinin pompalama hareketi, kendi kalbinizin kapasitesinin yaklaşık% 20’sidir.

5. haftaya gelindiğinde embriyo 3 katmandan meydana gelen bir hücre yığını şeklinde ve 2 mm büyüklüğündedir. Dıştan içe doğru ektoderm, mezoderm ve endoderm olarak adlandırılan bu katmanlar gelişerek ilerleyen haftalarda bebeğinizin tün vücut yapılarını ve organlarını meydana getirir.

3.Ay

Üçüncü ayı hamileliğin altıncı ila dokuzuncu haftasında sayabiliriz. Burada değişiklikler daha da belirgindir. Kollar ve bacaklar, kemiklere dönüşecek doku ile birlikte oluşmaya başlıyor. Çoğu durumda, bu ayın sonunda, üst ve alt uzuvlar çoktan büyümüş olacak ve parmaklar ortaya çıkmış olacak.

3.ayda, yüksek sesler bebeğin irkilmesine neden olabilir.

Bebeğiniz gülümseyebilir, komik suratlar yapabilir. Akciğerlerin içindeki / dışındaki amniyon sıvısında “soluma” pratiği yapabilir, 20 dişin hepsi oluşur ve gelişmeyi bekler. Pankreas artık insülin salgılamaya başladı. Bu aynı zamanda bebek için en yüksek hareketin zamanıdır. Hareket anne tarafından hissedilmez ancak bebek nadiren beş dakikadan fazla bir süre boyunca durur. Anne hala aksini söylese bile pozisyonunu saatte 20 kez değiştirebilir. Bebek aynı zamanda annenin hareketlerini hissediyor ve anne hareket ettikçe rahimde sallanıyor.


İpucu

15. haftada, yüksek sesler aslında bebeğin irkilmesine neden olabilir. Bazı anneler ve babalar, annenin karnının yakınında çalınan sessiz müziğin bebeğin rahatlamasına ve sakinleşmesine neden olacağını fark eder.


Diğer değişiklikler:

  • Kalp atışı daha düzenli hale gelir
  • Kan, ana kan damarlarından akmaya başlar
  • Gözler ve kulaklar yavaş yavaş şekillenmeye başlıyor
  • Akciğerler oluşmaya başladı
  • Bebeğin kafatası olacak bazı sinirler görülebilir

6. haftada 3-5 mm boyutunda olan embriyoda kalp kan pompalamaya başlar ve sizin kalbinizin iki katı hızla atar.

7. haftaya girildiğinde embriyoda göz, kulak ve burun çukurları oluşmaya başlar. Plasenta iyice belirginleşir. Kol ve bacaklar tomurcuklanır.

8. haftada embriyo yaklaşık 1 gr ağırlığına ulaşır. Yavaş yavaş kemik ve kıkırdaklar oluşmaya başlar.

Parmak izi oluşumu 9. haftada başlar.

9. haftada bebek, 15-25 mm boyuna ulaşır. Beyin ve kas koordinasyonu sağlanmaya başlar. Bebeğinizin minik el ve ayakları hareketlenir fakat siz henüz hissedemezsiniz. Bu haftada özellikle diş ve damak yapısı da gelişmeye başlar. Parmak izi oluşumu bu haftalarda başlar ve 16 – 17. haftalarda tamamlanır.

4.Ay

Bu aşamada, çoğu organ zaten oluşmuş ve hızla büyüyor. Bu nedenle, bu aşamada, bir embriyo yerine, bir fetüs hakkında konuşmaya başlayabiliriz. Ek olarak, bu andan itibaren, yüz özellikleri daha belirgin hale gelir.

Bebeğin hareketleri artık annesi tarafından hissedilebilir.

Bebeğiniz şimdi baştan ayağa yaklaşık sekiz santim boyunda. Bebeğin hareketleri artık annesi tarafından hissedilebilir ve baş parmağını emebilir. Tırnaklar şimdi iyi biçimlendirilmiştir ve çoğunlukla doğum sırasında kesilmeleri gerekir çünkü çok uzun süredir uzarlar. Bebek her 40-45 dakikada bir mesanesini boşaltıyor. Plasenta şimdiye kadar tamamen kurulur. Bebeğin büyümesinin bir diğer kritik kısmı göbek kordonudur. Göbek kordonu anne yerine plasentaya bağlanır ve bebeğin şimdi yaşadığı hızlı büyüme için gerekli besinleri sağlamaya hizmet eder. Parmak izleri de şimdi belirgindir.

Karnındaki gelişme şöyle devam ediyor:

  • Dirsekler
  • Memeler
  • Ayak parmakları
  • Saç kökleri
  • Göz kapakları
  • Kulaklar

10. haftadan itibaren embriyo artık fetüs olarak adlandırılır. Kıkırdak yapıları kemikleşmeye başlarken böbrek, karaciğer gibi organları da gelişerek vücuttaki doğru konumlarına yönelmeye başlar.

11. haftada bebek, 5-7 gr ağırlığında ve 50 mm boyutuna ulaşmıştır. Mimik yapabilir, esneyebilir ve minik tekmeler atabilir. Bu haftada genital organ belirginleşir.

12. haftada iç organlar gelişimlerinin ilk adımlarını tamamlar. Vajina ya da penis de bu haftada gelişimini tamamlar fakat ultrasonda henüz görülemez. Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmeniz için daha sonraki haftaları beklemeniz gerekebilir.

13. haftada ultrasonda bebeğinizin el ve kol hareketlerini gözlemleyebilirsiniz.

5.Ay

Fetüs zaten iyi gelişmiş olmasına rağmen, başı hala vücudunun geri kalanından daha büyüktür ve derisi neredeyse saydamdır. Göz kapakları oluşmasına rağmen, hamileliğin 28. haftasına kadar kapalı kalacaktır.

Göz kapakları oluşmasına rağmen, 28. haftaya kadar kapalı kalacaktır.

İşitme çok keskindir ve bebek amniyotik sıvıda dolanırken aktivite artmaya devam eder. Bebeğin vücudu birkaç ay içinde doğum için hazırlık aşamasında baş aşağı konuma geçer. Kaşlar gelişti. Lanugo, (ince saçlar) bebeğin vücudunda belirmeye başlar. Bazen bu lanogo doğumdan sonra vücutta kalır. Ayrıca, kremsi beyaz bir madde (vernix) bebeğin ince saçlarına ve cilt kırışıklıklarına yapışır. Bu “cilt kreminin” hamileliğin geri kalan haftalarında bebeği koruduğuna inanılmaktadır. Bu madde bazen doğumdan sonra görülür.


İpucu

“Neden gece uyuyamıyorum?” Birçok anne kendilerini bu soruyu sorarken bulur. Cevabı basit, sizden farklı bir uyku / uyanıklık döngüsünde yaşayan bir oğlunuz veya kızınız var. Bazı çocuklar annelerini her sabah saat 3’te uyandırır. Büyük olasılıkla, bebek doğduktan sonra, aynı zaman aralığında aktif olmak isteyecektir!


Geliştirilen diğer özellikler şunlardır:

  • Dişlerin desteklenmesi için kemik yapısının görünümü
  • Tanımlanmış yüz özellikleri
  • Genital oluşum kanıtı
  • Çiviler büyümeye başlar
  • Karaciğer kırmızı kan hücreleri üretmeye başlar

14. haftada fetüs 8-10 cm boyutunda ve yaklaşık 60 gr ağırlığındadır. Parmaklarını emmeye başlar ve idrar üretir. Ürettiği idrar fetüsün doğuma kadar yaşam alanı olan amniyon kesesinin içindeki suya karışır ve doğuma kadar boşaltımı bu şekilde devam eder. 14. Haftanın en önemli gelişmesi fetüsün emme, yutma ve soluk alıp verme gibi reflekslerinin gelişmesidir.

15. haftaya kadar başı vücudunun büyük bir kısmını kaplayan bebeğinizde baş – vücut orantısını sağlamak için başın gelişimi yavaşlar. Baş kısmında ince saçlar oluşur.

Kız mı, erkek mi?

16. haftaya geldiğinizde artık bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

17. hafta bebeğinizle birlikte gelişen plasenta neredeyse bebeğinizle aynı boyuta ulaşır. Bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. Her hamilelik farklı gelişir. Genellikle 15. haftadan itibaren anne bebeğin hareketlerini hissedebilir bazı anneler ise 21. haftaya kadar hiçbir hareket hissetmezler.

6.Ay

Bu aşamada bebeğiniz tamamen oluşmuş olmasına rağmen, derileri yarı saydam olacaktır. Başları çok ince bir kılla kaplanacak: bu, lanugo olarak bilinir. Ancak, kasları ve kemikleri daha da güçleniyor.

Bu ayda bebeğiniz gittikçe daha aktif hale gelecektir.

  • Bu noktada, bebeğiniz hareket ediyor, uzuyor ve emme hareketlerini uygulamaya başlıyor. Gittikçe daha aktif hale gelecekler, çünkü uyaranlara duyduklarına tepki gösterebiliyorlar. Ayrıca kalp atışlarını steteskopla dinleyebileceksiniz.
  • El koordinasyonu artmıştır ve bebek artık başparmağını parmaklarına göre hareket ettirebilmektedir. Gözler şimdi açıktır, ancak bebek hala rahimdeki karanlıktadır. Isıyı koruyan az miktarda yağ birikmesi oluşmaya başlar. Rahim bir miktar ışığın görülmesine izin verir, böylece bebek açıklık ile karanlığı ayırt etmeye başlar.
Bebeğiniz artık sizi duyabilir ve tepki verebilir.

18. haftada yüz şekli belirginleşmeye başlayan bebeğinizin gözleri doğru konumuna yerleşir, dış kulak belirginleşir. Mekonyum olarak adlandırılan ilk dışkı meydana gelir. Akciğerler oluşur ve hızla gelişmeye başlar. Bebeğiniz bu haftada artık 13-15 cm boyutunda ve yaklaşık 200 gram ağırlığındadır. Avucunuzun içine sığabilir. 18. Haftadan itibaren bebeğiniz artık sizi duyabilir. Onunla konuşabilir, müzik dinletebilirsiniz. Bebeğinizin ilk hıçkırıklarını minik sıçramalar şeklinde hissedebilirsiniz.

19. haftada fetüsün ilk haftalardaki ince derisi artık normal formuna kavuşmuştur. Cildinde, içinde bulunduğu amniyon sıvısından korunmak için ölü deriden dökülmüş tüylerden oluşan verniksin denilen bir yağlı tabaka gelişir.

Bebeğiniz ilk uykusunda...

20. haftada bebeğinizin hareketlerini net olarak hissedersiniz. Bu haftadan sonra bebeğinize ninni söyleyebilirsiniz çünkü artık uyku ve uyanıklık dönemleri başlar.

21-22. haftalardan sonra bebek hızla gelişime ve kilo almaya başlar. Kaş ve saçları daha sıklaşır. 23. Haftada bebeğin akciğer gelişimini sağlayan sülfaktan denilen bir madde akciğerden salgılanır. Erken doğan veya akciğer gelişimi tamamlanamayan bebeklere doğumdan sonra sülfaktan verilir.

7.Ay

Yedinci ayda, bebeğin gözleri düzgün şekilde oluşturulacak ve ilk birikintiler bağırsaklarında olacaktır. Her ne kadar hava kabarcıkları akciğerlerinde oluşabilse de, rahim dışından nefes almak için tamamen gelişmeyeceklerdir.

Yedinci ayda, bebeğin gözleri düzgün şekilde oluşacaktır.

Bebeğin cildi suda yüzerken çok fazla kırışır. Deri, çocuğunuzun doğumundan birkaç hafta sonraya kadar bu şekilde kalacaktır. Bebeğinizin kirpikleri gelişiyor ve yağ derinin altına birikmeye devam ediyor. Eğer bir erkek çocuğunuz varsa, testisleri muhtemelen inmeye başlayacak. Şimdi, yedi aylık gelişimi ile, şu anda doğan bir bebeğin, tıbbi teknoloji yardımıyla hayatta kalma şansı yüksektir. Bebeğiniz de vücut ısısını düzenlemeye başlıyor. Bebeğin sıcaklığı daima annenin sıcaklığından daha sıcak olacaktır.

Kasılmalar yaşıyorsanız, bunlar vücudunuzun doğum için hazırlandığının bir işaretidir. Bebek kasılmaları fark eder, ancak onlardan olumsuz etkilenmez.

23.-24. haftalarda tat dokulusu gelişir. Amniyon sıvısı sayesinde sizin yediklerinizin tadını alabilir.

25. haftada kapalı olan burun delikleri açılır. İlk nefesi için akciğerlerindeki hava keseleri hazırlanır. Diş tomurcuğu ve diş eti gelişimi görülür.

26. haftada güçlü ışığa tepki verebilir.

27. hafta ilegebeliğin 7. ayına girilir ve artık olası bir erken doğumda bebeğiniz yaşayabilecek kadar gelişmiş seviyededir. Gözlerini tam anlamıyla açabilir. Ağırlığı 1 kilograma yaklaşırken, boyu 35 cm civarındadır.

28. haftada kaş ve kirpikler tamamlanır.

8.Ay

Sekizinci ayda, fetüsün ciğerleri gelişmeye devam edecektir. Bu süreç oldukça karmaşıktır, ancak bu noktada solunumları zaten düzenlidir. Ancak, büyüyüp şişmanlayacaklar. Kemikleri, yine de çok yumuşak olmasına rağmen tamamen oluşmuş olacak.

Sekizinci ayda, fetüsün ciğerleri gelişmeye devam edecektir.

Bu aşamada, fetüs, çoğu fosfor, demir ve kalsiyum gibi birçok besleyiciyi emmeye ve depolamaya hazırlanıyor.

Bebeğin süsenleri şimdi ışığa tepki olarak genişleyebilir ve daralabilir. Uyku ve uyanma, sekizinci ayın sonuna doğru daha farklı hale geldi. Dört farklı davranışsal durum tanınabilir hale gelir ve bunlar doğumdan sonraki haftalarda bebeğin davranışında karakteristik olmaya devam edecektir. Bunlar uyku, uyanıklık, aktif olarak uyanıklık ve ağlama. Bebeğinizin vücudu şimdi doğumdan sonra bebeğin nefes almasına yardımcı olan bir kimyasal (yüzey aktif madde adı verilir) üretiyor. Sürfaktan, alveolleri akciğerlerde kaplamaktadır.. Bu haftadan sonra doğan bebeklerin doğumda daha az solunum sorunu vardır.

Hızlı gelişim devam eder.

29. haftada bebeğinizin hızlı gelişimi devam eder. Gelişim için bundan sonraki haftalarda protein, kalsiyum, demir ve folik asite ihtiyaç duyar.

31 – 32. haftalarda beyin gelişimi hızla ilerleyen bebeğinizde artık 5 duyu organı gelişmiştir. Ağırlığı 1500 grama kadar ulaşır. Yaklaşık 40 cm’dir ve neredeyse doğumda olması gereken boyuna ulaşır.

33 – 34. haftalardaki en önemli gelişme bebeğinizin bağışıklık sisteminin gelişmesidir. Annenin sahip olduğu antikorlar plasenta yoluyla bebeğe geçer ve doğduğunda her türlü mikroorganizmadan onu koruyacak bir savunma sistemi geliştirmesine yardımcı olur. Hamileliğin her evresinde olduğu gibi bu haftada da annenin beslenmesine dikkat etmesi çok önemlidir. Hızlı gelişen bebeğiniz haftada 250 gr kadar ağırlaşır.

9.Ay

Gebelik süresi 34. ve 40. haftadır. Şu anda, fetüs zaten iki buçuk kiloya kadar gelebilir. Hala daha da büyüyebilirler, ama fazla değil. Derileri altında biriktirdikleri yağ, bu kadar buruşmadıkları anlamına gelir.

9.Ay’da bebeğin tüm organları tamamen gelişmiştir.

Tüm organ sistemleri doğum için gelişimi tamamlıyor. Bebek dokuzuncu ay boyunca “şişko yanaklarını” kazanır. Annenin antikorları bebeğe kızamık, su çiçeği, boğmaca ve diğer hastalıklardan korunma sağlamak için plasentadan geçer.


İpucu

Bebeğinizin doğumundan önceki günlerde ve saatlerde, amniyon sıvısı, doğumda bile, her üç saatte bir oranında sürekli olarak değiştirilir.


Ek olarak, tüm organları kas ve kemikleriyle birlikte tamamen gelişmiştir. Bir zamanlar vücutlarının çoğunu kaplayan lango, yalnızca omuz ve daha yoğun olduğu kollarında bulunur.

En iyi durumda, şuanda bebeğiniz baş aşağı pozisyonda bulunuyor. Bağışıklık sistemi hala olgunlaşmamış ve bebek plasentadan antikor alıyor ve doğumdan sonra sürekli anne sütünden antikor alacak. Langoların çoğu bebeğin vücudundan düştü, yine de lekelerde, özellikle kırışıklıklar ve omuzların veya kulakların çevresinde hala saklanmış olanları bulabilirsiniz.

Bebeğiniz, siz hamile kaldıktan sonra 38-40 haftadır rahim içindeydi, bu nedenle her an doğabilir!

35. haftada boyu 45 cm’den daha uzundur. Doğuma kadar boyu çok değişmese de kilo almaya devam eder. Organlarının gelişimi tamamlanmıştır. Bu haftadan sonra doğan bebeklerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde kalmaları gerekse de herhangi bir sağlık sorunları olmaz.

36. hafta bebeğiniz artık doğum için hazırdır. Kafatası aşağı pozisyonda yer alır. Verniks tabakası az miktarda dökülür.

37. haftadan önce olan tüm doğumlar erken doğumdur ve bebekler prematüre olarak adlandırılır. 37 ve 42. Haftalar ise normal doğum, 42. haftadan sonrası ise geç doğumdur.

38. haftada beyin ve sinir sistemindeki son gelişmeler tamamlanır. Yaklaşık 3 kiloya erişir.

39. haftada dış dünyaya hazırlanır, pembe cildi beyazlaşır. Vücudundaki yağ katmanı vücut ısısını korumak için kalınlaşır.

Ve sonunda…

Gelişim düzeyindeki farklılığa göre 40. haftaya geldiğinde bebeğiniz yaklaşık 2.5-4 kilogram ağırlığında ve 45-55 cm boyunda olarak dünyaya gelir. İlk nefesini alır.

Artık tek ihtiyacı sizsiniz…

Referans:

https://nallihandh.saglik.gov.tr/TR,103306/anne-karnindaki-bebegin-vucut-sistemlerinin-hafta-hafta-gelisimi.html

https://www.ttb.org.tr/eweb/biyolojik/index.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago