Beslenme

Bebeğim Doyuyor Mu?

Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

Özellikle doğumdan sonraki ilk 1 yılda, bebeğin yeterli tokluğuna ulaşıp ulaşamadığını anlamak ebeveynler için oldukça zor olabilir. Ne yazık ki, bebekler aç olduğunu ya da olmadığını ifade edemez. Bu yüzden bebeğin aç olduğu nasıl anlaşılır sorusuna verilecek tek bir yanıt vardır: bebeğinizin davranışlarını gözlemleyin.

Her bebek özel ve kendi özel davranışları olan bireyler olduğu için aç bebek nasıl anlaşılır sorusunu cevaplamak bizler için epey zor. Bebeğinizin açlığını bu yazıda sizinle paylaştığımızdan farklı şekilde yansıtabileceğini şimdiden söyleyelim.

Yine de çoğu aç mı tok mu olduğunu anlamaya çalıştığınız çoğu bebekte bu yazıya dahil ettiğimiz davranışlardan en az biri gözlemlenir.

Öyleyse hiç vakit kaybetmeden bebeğim doyuyor mu testine başlayalım!

Bebeğimin Aç Olduğu Nasıl Anlarım?

Bebeğinizi aç bırakmak istemediğinizi biliyoruz. Ama öncelikle bir sakin olalım duyduğunuz her hırıltı, gıcırtı veya ağlama bir bebeğinizin aç olduğu anlamına gelmiyor. Peki bebeğin aç olduğu nasıl anlaşılır?

Aç bebekte gözlemlenen en temel davranış bir şeyleri emmeye çalışmasıdır. Eğer bir bebek aç ise, dilini çıkartmak veya dudakları hareket ettirmek gibi emici hareketler yapar. Bir yandan da annesinin ya da kendinin ellerini emmeye ya da sürekli emziğini istemeye başlar.

Eğer bebeğiniz;

  • Kollarını ve bacaklarını durmadan hareket ettiriyor,
  • Parmaklarını veya yumruğunu ağzına sokuyor,
  • Dudaklarını veya dilini emiyor,
  • Başını bir yandan diğer yana hareket ettiriyor,
  • Kucakta dururken annenin göğsüne doğru dönüyor,
  • Donuyor, iç çekiyor, sızlıyor ya da başka küçük sesler çıkarıyor,
  • Ve huzursuzlanıyorsa aç olabilir.

Aç Bebek Ağlar Mı?

  • Ağlamak bebeğin aç olduğunun geç bir işaretidir ve muhtemelen beslenmeden önce onu rahatlatmanız gerekecektir.
  • Bir bebek acıktığı için ağlıyorsa, muhtemelen çok fazla acıkmıştır. Ve sinirlenmeye başlamıştır. Bu noktada, sakinleşmesi zor olabilir. Eğer bebek çok gergin veya sinirli hale gelirse, emzirmesi zor olabilir.
  • Ağlamak aynı zamanda çok fazla enerji tüketir, bu sebeple ağlayan bir bebek yorgun düşebilir. Bu da emzirmeyi zorlaştırır. Bu yüzden bebeği ağlama noktasına gelmeden önce doyurmak önemlidir.

Yemekten Sonra Hala Açlık İşaretleri Varsa Ne Yapmalı?

Çocuğunuzu bir programa koymak yerine bebeğinizin beslenme ipuçlarına dikkat ederseniz, bebeğin birkaç saat boyunca her saat ya da öylesine aç olduğunu görebilir ve farkı anlayabilirsiniz.

Bir bebek kısa sürede birçok kez emzirmek istediğinde buna küme veya demet besleme denir. Bu tip beslenme düzeni tipiktir ve endişe kaynağı değildir. Bebeğiniz ne zaman acıktıysa, çok sık olsa bile emzirin.

Açlık İşaretleri ve Büyüme Dönemi

Bebekler aynı zamanda bir büyüme sıçramasından geçerken sürekli bir açlık belirtisi de gösterebilirler. Büyüme hamlesi sırasında çocuğunuzun tüm gün boyunca emmek istediği ve hiçbir zaman tatmin edici veya tok olmadığı anlaşılabilir.

Bebeğiniz yeterli anne sütü almıyor gibi görünse de, büyüme tomurcukları, yeni doğanınız büyüdükçe deneyimleyeceğiniz normal bir beslenme düzenidir. Bebeğinizi göğsünüze sık sık koymaya devam edebilirsiniz.

Sabit açlık belirtileri sadece birkaç gün sürmeli, bu ekstra emzirme vücudunuzu anne sütü tedarikini artırmaya yönlendirir. Daha sonra, vücudunuz bebeğinizin taleplerini karşılamak için daha fazla anne sütü hazırlarken, daha düzenli bir emzirme rutini için tekrar yerleşmeye başlayacaksınız.

Yeni Doğan Bebeğin Aç Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Yeni doğan bebeklerde açlık belirtileri:

  • Ellerini ağzına koyar
  • Annenin göğsüne veya biberonuna doğru döner
  • Dudaklarını yalar
  • Ellerini sıkar

Yeni doğan bebeklerde tokluk belirtileri:

  • Ağzını kapatır
  • Kafası annenin göğsünden veya biberonundan uzaklaşır
  • Ellerini rahatlatır.

6- 24 Aylık Dönemde Aç Bebek Nasıl Anlaşılır?

Çocuğunuz aşağıdaki durumlarda aç olabilir:

  • Yiyeceklere ulaşır veya puan verir.
  • Kaşık veya yiyecek teklif edildiğinde ağzını açar.
  • Yemek gördüğü zaman heyecanlanır.
  • El hareketlerini veya yiyeceklerin hala aç olduğunu bilmeniz için kullanır.

Çocuğunuz aşağıdaki durumlarda tok olabilir:

  • Yiyecekleri uzaklaştırır.
  • Yiyecek teklif edildiğinde ağzını kapatır.
  • Kafasını yemeklerden uzaklaştırır.
  • Dolu olduğunu bildirmek için el hareketlerini veya yiyecekleri kullanır.

Yenidoğan Açlık Belirtileri Göstermiyorsa Ne Yapmalı?

Eğer uykulu bir yenidoğanız varsa, açlık belirtilerinden hiçbirini göremeyebilirsiniz. Bebeğinizin tek istediği uyumak gibi görünmek olabilir. Ancak, belirgin beslenme ipuçlarının olmaması, çocuğunuzun aç olmadığı anlamına gelmez.

Yeni doğmuş bir bebeğin 24 saatlik bir süre içerisinde en az 8 ila 12 kez emzirmesi gerekir, bu nedenle kendi başına uyanmıyorsa, bebeğinizi en az 3 saatte bir yemek için uyandırdığınızdan emin olun.

Çocuğunuzu göğsünüze koymaya çalışabilirsiniz, onu uyandırması kolay olmasa bile. Bazı bebeklerin tam olarak uyanık olmadıklarında bile ne kadar emzirdiklerine şaşıracaksınız.

Bebeğim Doyuyor mu?

Kirli bezlerini saymak ve teftiş etmek iyi bir göstergedir. İlk gün genellikle en az bir kirli bez üretir, ikinci gün, iki ve daha sonra, günde en az üç kirli bez, ancak genellikle daha fazla olmalıdır.
Ayrıca, bebeğiniz büyüyecek. Düzenli doktor ziyaretleri size büyüme eğrisini çizme fırsatı verecek ve iyi beslenen bebeklerin çoğu geldikleri eğri boyunca düzenli olarak tırmanacaklarını söylüyor.
Bununla birlikte, her beslemeye ilişkin olarak, tatmin edici, iyi beslenmiş bir ipucu, bebeğin meme ucunu ağzından dışarı ittiği, tamamen gevşemiş göründüğü veya hatta uykuya daldığı zamandır.

Tok Bebek Nasıl Anlaşılır?

  • Ağlama veya huzursuzluk da bebeğin fazla yemek yediğine ve rahatsız olduğuna dair bir işaret olabilir.
  • Emzirilen bir bebek beslenme hızını yavaşlatır ve bittiğinde meme ucunu iter.
  • Biberonla beslemede tok olan bebek şişeyi itebilir veya başını çevirebilir.
  • Bebeği beslemeyi bitirmeye zorlamaktan kaçının. Bebeğinizi izlerken ve gevşeme belirtilerine işaret ederken, bir şeyler atıştırmak ya da yemek isteyip istemediğini bilmek daha iyi olacaktır.

Referans:

https://bornovadh.saglik.gov.tr/TR,416664/emzirme-danismanligi.html

https://www.babycentre.co.uk/a617/how-to-tell-if-your-newborn-is-getting-enough-milk

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago