Beslenme

Yenidoğan Bebeğe Gaz Yapmayan Yiyecekler ve Gaz Sancısı

Bebeğe gaz yapmayan yiyecekler

Yenidoğan bebeğe gaz yapmayan yiyecekler oldukça önemlidir. Bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesi, sağlıklı şekilde büyümeleri ve hastalıklardan korunmaları için anne sütü çok önemlidir. Anneler bebeklerini anne sütü ile besledikleri zaman kendi yedikleri faydalı her besinin bebeğe geçmesini de sağlarlar. Bu nedenle emzirme döneminde annelerin beslenme düzenlerine ve tükettikleri yiyeceklere dikkat etmesi önerilir. Bebeklerin en sık yaşadığı sorunlardan biri olan gaz probleminin önüne geçebilmek için gaz yapan yiyeceklerden uzak durulması tavsiye edilir. Emziren annelerin çok sık gaz yapabilen gıdaları tüketmesi; bebeklerde karın ağrısı ve şişkinlik gibi çeşitli sorunlar yaratabilir. Dolayısıyla annelerin, emzirme dönemlerinde gaz yapmayan gıdalara ağırlık vermeleri ve beslenme düzenlerini gözden geçirmeleri çok önemlidir.

Yenidoğan Bebeğe Gaz Yapmayan Yiyecekler

Her gıda farklı kişilerde farklı etkiler ortaya koyabileceği için annelerin tüketmeleri ve tüketmemeleri gereken besinler konusunda mutlaka doktorlarına danışmaları önerilir. Bunun dışında öneri olarak verilebilecek yenidoğan bebeğe gaz yapmayan yiyecekler ise şunlardır:

Kimyon

Kimyon hem çocuklar hem de yetişkinler için gaz yapmayan bir gıda olmasının yanı sıra gaz sancısı problemleri için de kullanılabilir. Fakat kimyonun direkt olarak sadece anneler tarafından kullanılması tavsiye edilir. Dolayısıyla emziren annelerin yeterli miktarda kimyon tüketmesi, bebeklerin gaz şikayeti yaşamamaları adına doğru bir yöntem olarak nitelendirilebilir. Yani kimyon yenidoğan bebeğe gaz yapmayan yiyecekler arasındadır.

Zencefil ve Nane

Emziren annelerden bebeklerine süt yoluyla gaz geçmesini önlemek için zencefil ve nane çayı da tercih edilir. Özellikle yemeklerin ardından nane ve zencefil ile hazırlanan bir çay, gaz sorunlarını hafifletme konusunda etkili olabilir. Buna karşılık reflü şikayeti olan bebekler için nane çayı önerilmez.

Maydanoz ve Marul

Baklagiller en fazla gaz yapan yiyecekler arasında gösterilir. Buna rağmen emziren anneler, az miktarda da olsa baklagil tüketmek istediklerinde baklagilleri önce suda bekletirler. Ardından ön haşlama yapıp yemeklerinde kullanırlar. Bu sayede baklagillerdeki gaz miktarı biraz azaltılabilir. Bunun yanı sıra emziren anneler, bebeklerinde gaz şikayeti olmaması adına baklagillerle beraber maydanoz ve marul gibi sebzeleri tüketebilirler. Maydonoz ve marul yenidoğan bebeğe gaz yapmayan yiyecekler arasında yer alır.

Domates, Biber, Bamya, Kuşkonmaz ve Avokado

Her insanda yiyeceklerin farklı etkileri gözlemlense de besinler genel olarak az gaz yapan, orta seviyede gaz yapan ve fazla gaz yapan gıdalar olarak ayrışabilir. Domates, bamya, birer ve kuşkonmaz gibi sebzeler de az gazlı sebzeler sınıfına girer. Düşük kalorili ve su bakımından zengin olan bu sebzeler sayesinde doğumdan sonra emziren annelerin fazla kilolarını vermeleri de kolaylaşır. Aynı zamanda avokado da düşük gazlı meyveler arasında yer alır. İçerisinde bol miktarda sağlıklı yağ bulunan avokado meyvesi, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için tüketilebilir. Fakat genel olarak besinlerin tüketiminde aşırıya kaçılması önerilmez. Çünkü bir besin çok sağlıklı olsa da fazla miktarda tüketildiğinde çeşitli sorunlara sebep olabilir.

Bebeğe Gaz Yapmayan Yiyecekler, İçecekler

Rezene Çayı

Uzmanlar tarafından, yeni doğmuş bebeklere ilk 6 ay boyunca anne sütü haricinde herhangi bir gıda verilmemesi tavsiye edilir. Buna karşılık şiddetli gaz şikayeti olan bebeklerin şikayetlerini azaltabilmek adına emziren anneler tarafından rezene çayı tüketilebilir. Fakat rezene çayı tüketiminden önce de doktora danışmanın yararı olur. Aynı zamanda tüketilecek olan rezene çayının güvenilir bir marka tarafından üretilmiş ve tamamen doğal olmasına dikkat edilmesinde fayda bulunur. Bebeklere içirilebilecek rezene çayları konusunda ise doktora danışılması ve tüketimde aşırıya kaçılmaması önem taşır.

Su

Emziren annelerin günlük yeterli miktarda su tüketmesi önerilir. Çünkü su tüketim oranı arttıkça annenin süt miktarında da bir artış gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra yapılan bazı araştırmalara göre; yeteri kadar su tüketen annelerin, emzirdikleri bebeklerinde çok daha az gaz şikayeti yaşanır.

İlginizi çekebilir:

Bebeğe Gaz Yapmayan Yiyecekler

Referans:

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenme/bebek-beslenmesi.html

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0202/on_soru.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago