Bebek Bakımı

Anne Bebek Çantası Nasıl Hazırlanır? Çantada Neler Olmalı?

Anne bebek çantası hazırlama yöntemleri, doğum sonrası mutlaka öğrenmeniz gereken ilk şeylerden biridir. Bebek bakımı 24 saat süren ve tüm detaylarına dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Bu yüzden çocuğunuzla dışarı çıkarken bakım işlemlerini eksiksiz şekilde yerine getirebileceğiniz çok sayıda ihtiyacınızı yanınıza almalısınız.

Anne bebek çantasında tek bir eksik evinizden uzaktayken bebeğinizin temel ihtiyaçlarını karşılayamamanıza ve bebeğinizin günü huzursuz ve mutsuz geçirmesine yol açabilir. Bu yüzden anne bebek çantası oluştururken gün boyunca karşılaşabileceğiniz tüm olasılıkları göz önünde bulundurmanızda ve bebeğinizin ihtiyaç duyabileceği her türlü malzemeyi yanınıza almanızda yarar vardır. Bebeğiniz için ideal çantayı hazırlamak için aşağıdaki ipuçlarına mutlaka göz atın!

Anne Bebek Çantası: Hijyen Ürünlerine Dikkat

Bebek bakım süreci, büyük oranda bebeğiniz için kusursuz bir hijyen sağlamaktan geçer. Bebeklerin bünyelerinin son derece hassas, bağışıklık sistemlerinin ise yetişkinlere göre zayıf olması, çeşitli hastalık risklerini en yüksek noktaya çıkarır. Bu yüzden bebeğinizin mikrop, virüs ve bakterilerle temasını mümkün derecede azaltmanız, onun sağlığını korumanıza yardımcı olur. Evden çıkarken, dışarıda karşılaşabileceğiniz hijyen sorunlarına karşı da tedbir almanız önerilir. Çantanızda mutlaka bulundurmanız önerilen hijyen ürünlerini şöyle sıralayabiliriz:  

  • Yeterli sayıda bebek bezi
  • Alt açma örtüsü
  • Islak mendil
  • Yedek kıyafet
  • Mama önlüğü
  • Gerekli durumlarda kullanabileceğiniz bebek maskesi
  • Bebek eldiveni
  • Bebekler için uyumlu dezenfektan ürünler
  • Bebek şampuanı ya da sabunu

Dışarıda karşılaşabileceğiniz en muhtemel hijyen sorunu, bebeğinizin altını kirletmesidir. Anne bebek çantanıza yeterli sayıda bebek bezi koyarsanız, bebeğiniz altını kirlettiğinde kolayca temizleyebilirsiniz. Çantanızda alt açma örtüsüne yer vererek bebeğinizin altını değiştirirken zemindeki kirlerden korunabilir; ıslak mendil, şampuan ya da sabunla da bebeğinizi kolayca temizleyebilirsiniz.

Maske, eldiven ve dezenfektan özellikli ürünlerle kalabalık ve riskli görünen yerlerde bebeğinizin mikrop kapmasını önleyebilir, bebeğinizin yiyecek ve içecekleriyle üstünü kirletmesi durumunda yedek kıyafetlerden yararlanabilirsiniz. 

Beslenme Ürünlerini Unutmayın!

Bebek bakımında hijyenden sonraki en önemli adım, hiç şüphesiz ki beslenmedir. Bebeğinizin doğru zamanda ve yeterli miktarda beslenmesi, sağlıklı bir gelişim süreci için son derece önemlidir. Bebeğiniz henüz ilk 6 aylık periyodun içindeyse ve yalnızca anne sütüyle besleniyorsa, anne bebek çantası içinde beslenme ürününe ihtiyaç olmadığını düşünebilirsiniz. Oysa bu fikir her zaman geçerli değildir. Yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerin çantalarına bile beslenme gereçlerinin konmasında yarar bulunur. Gittiğiniz her yerde bebeğinizi doğrudan emzirme fırsatı bulamayabilirsiniz. AVM, kafe, restoran gibi mekânlarda ve yol üstünde uğrayabileceğiniz benzin istasyonlarında bebek bakım odası bulabilir ve bu alanlarda bebeğinizi güvenle emzirebilirsiniz. Ancak bu fırsatı bulamayacağınız durumlarla da karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden tedbir olarak yanınıza hazır sağılmış anne sütü almanız son derece faydalıdır. Dışarıda geçireceğiniz sürenin uzunluğuna göre ne kadar anne sütüne ihtiyaç duyacağınızı hesap edebilir ve yanınıza o miktarda hazır sağılmış anne sütü alabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizi doğrudan emzirme fırsatı bulamayacağınız alanlarda biberonla besleme yöntemini uygulayabilirsiniz. 

Emzirme Gereçlerini Unutmayın!

Anne bebek çantanıza almanız gereken ürünlerden biri de göğüs pompanızdır. Bebeğinizi doğrudan emzirebileceğiniz alan bulmanız durumunda bile çeşitli aksilikler yaşayabilirsiniz. Emzirme odasının önünde sıra olabilir ya da bebeğiniz ortamda kendisini yabancı hissederek huysuzlaşabilir ve meme emmeyi reddedebilir. Bu gibi durumlarda bebeğinizin aç kalmasını engellemek için yanınızda aldığınız pompadan yararlanabilir, kısa sürede yeterli miktarda süt sağabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizi kendisini huzurlu hissedeceği bir ortamda emzirebilir ve açlık tehlikesinden koruyabilirsiniz. Süt sağma pompanızı, yanınıza hazır sağılmış süt aldığınız günlerde bile ihmal etmemeniz önerilir. Sağdığınız süt, çeşitli sebeplerden dolayı içilemez hâle gelebilir, biberonunuz kırılabilir ya da bebeğiniz daha fazla süt emmek isteyebilir. Bu yüzden pompanızı yanınızda mutlaka bulundurmanız tavsiye edilir.

Ek Gıdaya Geçmiş Bebekler

6. ayını geride bırakmış yani ek gıdaya geçmiş bebekler için yanınıza yeter miktarda mama ve beslenme gereci almanız son derece önemlidir. 6. ayı geride bırakan bebekler, özellikle açık havada olağandan daha iştahlı hâle gelebilir ve daha fazla mama tüketmek isteyebilir. Yanınıza alacağınız mama miktarının bu fazladan iştahı da karşılayacak miktarda olması büyük önem taşır. Ayrıca mama kaplarınızı güvenle taşımak için plastik ya da silikondan üretilen saklama kaplarından yararlanabilir ve çantanızda yedek kaşık ve çatal bulundurabilirsiniz. Bu sayede mamanın çanta içine dökülmesini önleyebilir, çatal ve kaşıklar yere düşerse hijyen sorunu yaşamadan yedek parçayı kullanabilirsiniz. Ek gıda tüketen bebekleriniz için çantanızda daima hazır kavanoz mama bulundurmanızda da fayda vardır. Mekân ve hava değişiklikleri, bebeklerin iştah durumunda beklenmedik değişimler oluşturabilir. Bu yüzden bebeğinizin sevdiği bir hazır mamadan yanınızda bulunması, ihtiyaç anında size büyük bir kolaylık sağlar. Bebeğiniz su tüketmeye başladıysa çantanızda yeter miktarda içme suyu bulunması da son derece önemlidir.

Anne Bebek Çantası Olmazsa Olmazı: Oyuncak

Anne bebek çantasında mutlaka yer vermeniz gerekenler arasında, bebeğinizin sevdiği ve keyif aldığı oyuncaklar da bulunur. Oyuncaklar, bebekler için son derece önemlidir. Renkli tasarımları ve sevimli görünümleriyle bebeklerin büyük beğenisini kazanan oyuncaklar, bebeklerin psikolojik sağlığına da katkı sağlar. Yumuşak dokulu ve canlı renkli oyuncaklar, bebeklerin kendilerini güvende hissetmelerini kolaylaştırır. Özellikle evde oynadığı ve sevdiği bir oyuncağı dışarıdayken de görmesi, bebeğinizin yabancı ortamlarda yaşayabileceği korku ve endişeyi bastırır. Bebeğinizin kalabalık ve daha önce görmediği mekânlarda huzursuzlanmaması, korkuya kapılmaması için, sevdiği birkaç oyuncağı anne bebek çantanızda taşıyabilirsiniz. Bebeğinizin sakinleşmeye ihtiyaç duyduğunu fark ettiğiniz her an oyuncağı kucağına verebilir ve böylece bebeğinizin ruh hâlini dengeleyebilirsiniz. Eğer çantanıza sığıyorsa, bebeğinizin beşiğinde kullandığınız uyku arkadaşını da yanınızda taşıyabilirsiniz. Dışarıdayken bebeğinizin uyku saati geldiğinde uyku arkadaşı olan oyuncağı kucağına verebilir ve bebeğinizin daha rahat bir şekilde uyumasını sağlayabilirsiniz.

Soğuğa Karşı Tedbir Alın

Hem evde hem de dışarıda aklınızdan asla çıkarmamanız gereken noktalardan biri şudur: bebekler, yetişkin insanlara göre çok daha fazla üşür. Özellikle hava sıcaklığının aniden değişmesi, bebeklerin kısa sürede üşütmelerine yol açabilir. AVM, kafe, restoran, mağaza gibi mekânlardaki havalandırma sistemleri de bebekler için zararlı olabilir. Bu yüzden anne bebek çantanızda soğuğa karşı tedbir alabilmenizi sağlayacak ürünler de bulunması önerilir. Bebeğinizi soğuktan koruma amacıyla çantanıza koyabileceğiniz ürünler şöyledir:

  • Battaniye,
  • Yedek patik,
  • Müslin çok amaçlı örtü,
  • Hırka,
  • Kalın tulum,
  • Mont.

Soğuğa karşı hangi ürünü yanınıza almanız gerektiğine karar verirken içinde bulunduğunuz mevsime ve gideceğiniz mekâna göre değerlendirmede bulunabilirsiniz. Kış aylarındaysanız ve bebeğinizin üzerinde zaten kalın bir mont ya da hırka bulunuyorsa, yanınıza yalnızca battaniye ve patik alabilirsiniz. Yaz aylarındaysanız mont, hırka ve battaniye gibi kalın ürünler yerine tulum, müslin örtü ve patik almakla yetinebilirsiniz. Bebeğinizin vücut ısısını dengede tutmanız da en az üşümeyi engellemeniz kadar önemlidir. Bebekler, hızlı bir şekilde üşüyebildikleri gibi çok kısa sürede sıcaklayabilir ve terleyebilir. Bu durum da çeşitli cilt problemlerine ve hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden bebeğinizi fazla sıcaklamaktan da korumanız, terlemeyecek şekilde giydirmeniz son derece önemlidir. Eğer bebeğiniz çok fazla terliyorsa yanınıza yedek zıbın, bez ve kıyafet de alabilir ve böylece ihtiyaç anında bebeğinizin üstünü tamamen değiştirebilirsiniz.

Referans:

https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/Kitaplar/1.2_revizyon_19.11.2019_Temel_Yenidogan_Bakimi_Kitabi_1.pdf

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0104/bebek.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago