Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

3 aylıkken, bebeğiniz vücut ağırlığının yüzde 30’undan fazlasını kazanmış ve yüzde 20 oranında büyümüştür. Bebeğiniz, özellikle önümüzdeki üç ay boyunca, büyük adımlar atmaya devam edecek. Pek çok uzman, bebeğin doğumundan sonraki ilk 12 haftayı “dördüncü trimester” olarak adlandırır çünkü o dönemde hala çok fazla büyüme yaşanmaktadır. Tüm bu gelişme ile, küçük çocuğunuz bazı ciddi büyüme ağrıları geçirmiş olabilir, ancak bu ayın köşesinden dönerken bebeğinizde birçok yeni değişiklik olduğunu fark edeceksiniz. Akşam karmaşası azalmaya başlayabilir ve bebeğiniz daha mutlu, daha gülen küçük biri olmaya başlayabilir. İşte görmeyi bekleyebileceğiniz gelişimsel kilometre taşlarından bazıları.

3 Aylık Bebek Kilosu

Birçok ebeveyn, çocuklarının aynı yaştaki diğer çocuklardan daha büyük veya küçük olup olmadığını merak eder. 3 aylık bir bebeğin ortalama kilosu, kızlar için 4000- 7200 gram aralığı erkekler için ise 4100- 7500 gram aralığımdadır. Ortalama uzunluk ise kızlar için 58, erkekler için 60 cm’ dir. Bebek ortalamaya yakın olsun ya da olmasın, önemli olan sağlıklı bir oranda büyümesidir. Muhtemelen bebeğiniz bu ay 1,5 -2 kilo daha kazanmış ve 1 ila 1,5 cm uzamıştır. Kafasının büyüklüğü de yarım santim büyümüş olabilir.

Bir bebeğin 3 aylıkken hızlı bir büyüme yaşaması yaygındır. Büyüme hamlesinin belirtileri özellikle aç veya huysuz bir bebektir. Bebek gece her zamankinden fazla uyanabilir. Endişelenmeyin – bu hızlı büyüme patlaması geçicidir! Bebeğinizin istediği gibi yemesini, uyumasını ve oynamasını sağlayın, bu ani değişimden dolayı çok fazla sinirlenmemeye çalışın.

3 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Üç aylık çocuklar genel olarak günde yaklaşık 15 saat uyur ve bu saatlerin çoğu gece vakitleridir. Ortalama 10 saati gece uykusu ile geçiren bebeğiniz muhtemelen günde beş saat gündüz uykusunu üç defa kestirmeler halinde tamamlayacaktır. Bebeğinizi uyutma konusunda olağan tavsiyeyi duymuşsunuzdur: Odayı karanlık ve serin tutun, sallayın, bebeğinize ninni söyleyin ve uykulu olduğu sırada bebeği uyutun. Yine de hiçbiri işe yaramaz göründüğü bazı geceler oluyordur. Telaşlı bir bebeği sakinleştirmek için denenmiş ve gerçek bazı püf noktaları deneyin!

3 aylık bir bebek için ideal yatma zamanı, ailenizin programına bağlıdır, ancak çoğu uzman, akşam 7 ile 9 arasında olduğuna inanır bu da 3 aylık bebek için idealdir. Bu ay uykuda düzensizlik görebilirsiniz. Hızlı büyüme nedeniyle bebek gece daha sık uyanıyor olabilir. 3 ya da 4 aylık bebeklerin beyinleri artık daha uyanık hale geliyor ve bu yüzden bu beyin gücünü daha sık kullanmak istemeleri gayet normal!

3 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğiniz bu aylarda büyük olasılıkla beslenmeyi sağlamlaştırmaya başlayacaktır. Mide kapasitesi, doğumdan sonraki ilk günlerde ve haftalarda olduğundan çok daha büyüktür, bu nedenle 3 aylık bebeğinizin beslenmeleri arasında daha uzun süreler olabilir. Ayrıca bebeğinizin gün içinde daha sık beslendiğini ve gece beslenmelerini bırakmaya başladığını da fark edebilirsiniz. (yine de, sizin için geçerli değilse – endişelenmeyin. Bu da normal! ). Ancak, emziriyorsanız, gün içerisinde en az birkaç saatte bir emzirmeye devam etmeniz gerektiğini ve bebeğinizin muhtemelen bu yaşta gece beslenmeye ihtiyaç duyacağını unutmayın.

Bebeğiniz hala 3 aylıkken sık sık uyanıyorsa, bebeğinizin uyumasına yardımcı olmak için katı yiyecekler koymanız gerektiğini hissetmeye başlayabilirsiniz. Ancak, katı maddelerin başlamasının genellikle uykuyu iyileştirmediğini ve 3 aylık bebeğin katı yiyeceklere başlamak için hala çok küçük kabul edildiğini unutmayın. Doktorunuz başka türlü yapmanız gerektiğini belirtmedikçe, sadece anne sütüne veya formülüne bağlı kalmak en iyisidir. Birçok ebeveynin aklını kurcalayan soru 3 aylık bebeğine su verip veremeyeceğidir. Hayır! Doktorların çoğu, ebeveynlerin bebeklerine su vermeden önce yaklaşık 4 ila 6 aylık katı yiyecekler için hazır olmasını bekler. Henüz bebeğinizin anne sütünden sağladığı beslenmeye ihtiyacı var!

3 Aylık Bebeklerde Dinleme ve İlgi

3 aylık bebeğiniz henüz fazla konuşmuyor, ancak dil gelişimlerini çok basit bir şekilde onlarla konuşarak teşvik etmeye yardımcı olabilirsiniz. Aslında, Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ebeveynlerin bebekleri ile konuşmalarını, şarkı söylemelerini ve okumalarını önerir. Ne söyleyeceğinizden emin değilseniz, bebeğinizin bezini değiştirirken, giydirirken veya banyo yaparken, herhangi bir anda ne yaptığınızı söyleyerek başlayabilirsiniz.

Ayrıca, aşağıdaki durumlarda size bebeğinizi öğrenmenize yardımcı olabilir:

  • Bebeğinizin yaptığı bazı sesleri ve sesleri taklit edin
  • Bebeğinizin baktığı veya ilgilendiği şeyler hakkında konuşun
  • Bebeğiniz ses çıkardığında ve söylediklerinize konuşmaya veya cevap vermeye çalıştığında heyecanlanın.
  • Küçük çocuğunuzun dil öğrenmek için TV şovlarını dinlemeye başlamasına izin vermeniz istenebilir, ancak çocukların iki yaşına kadar her tür ekrandan kaçınmaları önerilir.

3 Aylık Bebeklerde Anlama

Bebeğiniz 3 aylık olduğunda siz odaya girdiğiniz anda oldukça heyecanlanır ve sizi tanır. Aynı şekilde yabancılar odasına girdiğinde de bunu fark ederek gülümseyebilir ya da bu durumdan rahatsız olduğunu belli edebilir. Nesneleri takip etme ve algılama becerileri oldukça güçlenir. Kavrayışı gelişir. Oyuncakları kısa süreli de olsa elinde tutabilir.

3 Aylık Bebeklerde Sesler ve Konuşma

Bebeğiniz 3 aylık olduğunda sizin yardımlarınız ya da teşvikiniz olmadan kendi kendine bebek dili ile konuşmaya başlar. Bazen kendiliğinden gülerek size tepki verir.

3 Aylık Bebeklerde Sosyal Yetenekler

Bebeğiniz 3 aylık olduğunda onu farklı şekillerde tutarak kaslarını geliştirebilirsiniz. Bu hareketler ona oldukça zevk verecektir. Bu şekillerde bebeğinizi tutarak ve onunla konuşarak bebeğinizin gelişimi için yardımcı olabilirsiniz. Onunla oyun oynayarak bebeğiniz ile aranızdaki ilişkiyi pekiştirebilirsiniz. Bunun dışında bebeğinize sık sık gülümsemeli ve onunla ilgilendiğinizi belli etmelisiniz. Bebekler 3 aylık oldukları dönemde aynalara bakmayı da çok severler. Aynalara bakarak pek çok farklı detayı öğrenebilir ve kendilerini tanıyabilirler.

3 Aylık Bebeklerde Meydana Diğer Değişiklikler

Bebeğiniz 3 aylık olduğunda eliyle bazı nesneleri kavrayabilmektedir. Örneğin çıngarak tutarak diğer eliyle de çıngarakla oynayabilirler. Bebekler 3 aylık olduklarında ellerine geçen her şeyi ağızlarına götürebilmektedir. Bu nedene bebeğinizin eline verdiğiniz nesnelerin temiz olduğundan ve sağlıksız olmadığından emin olmalısınız. Aksi takdirde bebeğiniz mikrop kapabilir.

Bebeğiniz 3 aylık olduğunda kollarından yeteri kadar destek alabilmesi durumuna başını 45 ya da 90 dereceye kadar kaldırabilmektedir. Ayrıca bebeğiniz bu dönemde yere basar ve adım atma girişiminde bulunur.

3 Aylık Bebeği Olanların Mutlaka Bilmesi Gerekenler

Bu hafta, “dördüncü trimester” den çıkıp 3 aylık bir çocuğa hayat verirken aşağıdaki ipuçlarını aklınızda bulundurun:

  • 3 aylıkken, bebeğiniz gece boyunca uyumaya başlayabilir, bu da daha uzun bir uyku uyuyabileceğiniz anlamına gelir (nihayet!). Bebeğiniz hala çok fazla uykuya ihtiyaç duyacaktır ve hem yatma zamanı hem de uyku zamanı için tutarlı rutinler oluşturmaya odaklanmalısınız.
  • Bebeği, bebek koltuğunun devrilmesine ve bebeğinizin ciddi şekilde yaralanmasına neden olabileceğinden, market arabasındaki araba koltuğuna koymayın.
  • Bebeğiniz bir parmak emici ise, şimdi endişelenmenize gerek yok. Bebeklerin bu yaşta baş parmaklarını emmeleri tamamen normaldir ve bebekler ellerini ve parmaklarını keşfederken sağlıklı bir gelişimsel kilometre taşıdır.
  • AAP, gece boyunca daha fazla uyuyor olsalar bile, 6 aylık olana kadar bebeğinizle oda paylaşmaya devam etmenizi önerir.

Referans:

https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/a%C3%A7sap8.pdf

https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-3.aspx

Yorumlara Bak

    • Merhaba Hazal Hanım,
      Bebeğiniz gündüz uykularından uyanıyorsa ışık ya da sesten rahatsızlık duyuyor olabilir. Sıçrayarak uyanma durumu bir süre daha devam ederse doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Sağlıklı günler!
      cicicocuk ailesi

  • Merhabalar. Bebeğim su an 3.5 aylık. Yaklaşık 1.5 aydır gece 22 den sabah 6 ya kadar uyuyor. Doktorum bu kadar uyku için erken gece uyandırıp beslemelisin dedi. Sizce de uyandirmalimiyim ?

    • Merhaba Betül Hanım,
      Doktorunuzun tavsiyelerine uymanızı öneririz. Kimi zaman gece hiç beslenmemek bebekler için yetersiz kalabilir. Sağlıklı günler!
      cicicocuk ailesi

    • Merhaba Mehtap Hanım,
      Bebeklerde gaz sancısı oldukça yaygın bir problemdir. Annenin beslenmesinden ya da bebeğin kendi vücut özelliklerinden etkilenebilir. Bebeklerde gaz sancısı ile ilgili detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz:https://www.cicicocuk.com/bebeklerde-gaz-sancisi/
      Sağlıklı günler dileriz
      cicicocuk ailesi

  • Olması gereken bebek kilosu yanlış yazılmış sanırım. Üç aylık bebeğin kilosu bu olamaz çünkü.

    • Merhaba Özge Hanım,
      Uyarınız için çok teşekkürler. Gerekli düzenlemeyi yaptık.
      Sağlıklı günler dileriz.
      cicicocuk ailesi

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago