Bebeğim Büyüyor

15 Aylık Bebek Gelişimi İçin Bilmeniz Gerekenler

15 aylık bebek

15 aylık bebek gelişimi, bebekler için kritik dönüm noktaları arasında yer alır. Pek çok bebek, hayattaki ilk sağlam adımlarını 15. ayda atar ve bu dönemden itibaren çevresinde olup bitenleri daha net bir şekilde algılamaya başlar. Bebeklerin motor becerilerinin ve zihinsel aktivitelerinin de hızla gelişmeye başladığı 15. ay, bebeğinizin artık bebeklikten çocukluğa geçtiğini ilk olarak fark edeceğiniz dönemlerden biridir. Peki, 15 aylık bebek gelişimi nasıl olmalıdır, anne ve babalar bu süreçte bebeklerinin daha sağlıklı bir şekilde büyümesi için neler yapmalıdır, biliyor musunuz? İşte karşınızda 15 aylık bebek gelişimi için bilmeniz gereken en önemli detaylar…

15 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenir?

15 aylık bebekler, artık önceki aylara göre çok daha hareketli bir hâle gelirler ve bu sebeple de sınırlarını genişletirler. Pek çok bebek, 15. ayda tam anlamıyla yürümeye başlar. Daha önceki aylarda emekleme ve sıralama şeklinde ilerleyen yürüme gelişimi, 15. ayda büyük oranda tamamlanır. Daha önceden yürümeye başlayan bebekler ise 15. ayla birlikte yavaş yavaş daha hızlı adımlar atmaya ve acemi bir şekilde koşmaya başlayabilir. Bu gelişim, bebek dünyası için son derece büyük bir yeniliktir. Bebeğin anneye ve babaya bağımlılığı azaldıkça, çevresine karşı merakı artar. Bu sebeple de 15 aylık bebekler etraflarında gördükleri her türlü objeye dokunmak ve her türlü mesafeyi kendi başına kat etmek isteyebilir. 15. ayda diş gelişimi de devam eder ve azı dişlerinin çıkması bu tarihlere denk gelebilir. Bu durum, bebeklerde hem huzursuzluk hem de eline aldığı objeleri ağzına götürme isteği oluşturabilir.

Anne ve babaların bu süreçte bebeklerine karşı anlayışlı, destekleyici ve sabırlı olmasında yarar bulunur. Bebeğinizi yürümeye, koşmaya ve dünyayı keşfetmeye teşvik edebilirsiniz. Bebeğinizin güvenliğini sağlamanız da çok önemlidir. Tehlike yaratabilecek objeleri ortadan kaldırabilir, dolap kapaklarına çocuk kilidi takabilir ve bebeğinizin takılabileceği eşyaların yerini değiştirebilirsiniz. Bu evrede bebeğinize “yapma, hayır” gibi olumsuz ifadeleri çok sık kullanmanız, psikolojik açıdan olumsuz etkilere yol açabilir. Bu sebeple de bebeğinizi engellemek ve ona negatif komutlar vermek yerine bebeğinizin etrafını güvenli bir hâle getirme yolunu tercih edebilirsiniz.

15 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

15 aylık bebeklerin fiziği, önceki aylara göre hızlı bir gelişim gösterir. Bu dönemde bebekler tırmanma hareketleri yapabilir, tümseklerden atlayabilir ve fiziksel oyunlara katılım gösterebilir. Unutmamanız gereken nokta, bebeğinizin her türlü fiziksel etkinlikte henüz çok acemi olduğudur. Bu sebeple de bebeğinizi yeni deneyimler yaşaması için cesaretlendirirken ve ona keyifle oyun oynayabileceği bir ortam oluştururken; kayma, düşme, kafa travması gibi tehlikeli durumlara karşı daima tetikte olmanız son derece önemlidir.

15 Aylık Bebeğin Boy, Kilo, Diş Gelişimi

15 aylık bebeklerin yaklaşık 9,5 – 10 kg aralığında olması beklenir. Bu dönemdeki bebeklerin boyları ise 77 ile 79 cm arasında değişir. Bebeklerin boy ve kiloları; genetik özelliklerine, fiziksel yapılarına ve vücut tiplerine göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple de bebeğiniz ideal sınırların biraz altında ya da üstündeyse, endişe etmenize gerek yoktur. Yine de yaşının olağan boy ve kilo sınırlarında bulunmayan çocukların tedbir amaçlı olarak hekim kontrolüne götürülmesinde yarar bulunur.

15. ayda diş gelişimi de bütün hızıyla sürer. Pek çok çocuk, ilk ön ve yan kesici dişlerini 15. aydan önce çıkarır. 15. ay civarında ise üst azı dişlerinden birinin ve ikinci yan kesici dişlerin çıkması mümkündür. Diş gelişimi de bebekten bebeğe göre değişen bir konudur, bu sebeple bebeğinizin dişleri beklenen tarihten daha önce ya da daha sonra patlayabilir.

15 Aylık Bebeğin Zekâ Gelişimi

15. ay civarında bebeklerin zihinsel aktiviteleri de hızlanır ve çeşitlenir. Bebekler, yürüme ve kendi başına dilediği yere gidebilmenin de etkisiyle bu süreçte çevrelerine karşı daha yüksek bir farkındalık kazanır ve iletişim konusunda yeni beceriler elde eder. 15 aylık bebeklerin zekâ gelişimi, ince motor becerilerinin gelişiminden de takip edilebilir. Bebekler, bu dönemde şekilleri ve renkleri rahatlıkla ayırt edebilir ve şekilli küplerle zekâ oyunları oynayabilir. 15 aylık bebekler, yavaş yavaş kişisel farkındalıklarını kazanmaya başladıkları için kendi kararlarını alma ve ailesinin sözünü dinlememe konusunda ısrarcı bir tutum da sergileyebilir. Bu dönemdeki çocuklarda kararlarını uygulamak için direnme ve herhangi bir engellemeyle karşılaşması durumunda ağlayarak tepki gösterme gibi davranışlara sıklıkla rastlanır. 15 aylık bebekler, artık çevresindeki olay ve durumların da farkına varabilir. Aile içindeki huzursuzluklara ya da kavgalara bilinçli bir şekilde tepki gösterebilir ya da tam tersine anne ve babasının mutlu anlarını gördüğünde gülerek memnuniyetini ifade edebilir.

15 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

15 aylık bebekler, konuştuklarınızı eskiye nazaran daha iyi anlar ve 3 ila 10 arası kelime söyleyebilir. Bu süreçte bebeklerin en çok kullandığı kelimeler; “anne, baba, meme, dede, nene” gibi basit, iki heceli ve günlük ihtiyaçlara yönelik ifadelerdir. Kimi durumlarda bebekler, kendileri için anlamlı ancak gerçekte anlamsız kelimeler de uydurabilir. Bu durum, bebeklerin dil gelişimi açısından son derece yararlı ve önemlidir. Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için doğumdan itibaren her gün bebeğinize kitap okuyabilir ve böylece bebeğinizin dil kavramını daha iyi anlamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin sosyal ilişkiler kurması da konuşmaya başlamasını hızlandıran faktörler arasında kabul edilir. Kalabalık ortamlarda büyüyen ve çok sayıda kişinin konuşmasına şahit olan bebekler, 15. ayda sakin ortamda büyüyen bebeklerden daha fazla kelime kullanabilir. Bebeğinizi televizyon, cep telefonu, tablet bilgisayar gibi dijital cihazlardan mümkün olduğunca uzak tutmanız da konuşma geriliği oluşmasını önlemeniz açısından büyük önem taşır.

Siz de bebek bakımı, annelik ve kadın sağlığı hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, Ciciçocuk’u takip edebilirsiniz.

Kaynakça:

http://auzefkitap.istanbul.edu.tr/kitap/cocukgelisimilisans_ao/fizikselbuyumevmotorg.pdf
http://tegm.meb.gov.tr/dosya/okuloncesi/0-36program.pdf
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/190623

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago