Yenidoğan bebeklerde en sık görülen ve dikkat edilmesi gereken bir hastalık olan sarılık, ten renginin sarı gözükmesine neden olmaktadır. Bunun nedeni bilirubin adlı maddenin deri ve mukozada birikmesidir. Her yeni doğan 3 bebekten 2’sinde sarılık görülmektedir. 

Yenidoğan Sarılığı Sebepleri

  • Alyuvarlar (kan hücreleri) yenidoğan bebeklerde aşırı hızlı bir şekilde ve aşırı miktarda parçalanmaktadır. 
  • Bebeğin karaciğeri kanında bulunan aşırı miktardaki bilirubini işleyecek kapasitede değildir. Bu nedenle yenidoğan bebeklerde fizyolojik sarılık adı verilen sarılık görülmektedir. 

Bebeklerin doğumuyla birlikte olan bazı hastalıklar bebekte sarılığa neden olabilmektedir. Buna ise patolojik sarılık denir. Bunların nedenleri ise şu şekildedir. 

  • Bilirubinin salınımı ve atılımını engelleyen doğumsal hastalıklar
  • Enzim defektleri (Glikoz 6 fosfat dehidrogenaz enzimi eksikliği vb.)
  • Kalıtsal Hastalıklar (Gilbert Sendromu)
  • Yüksek doz ilaç kullanımı (K vitamini, sulfanamid, diazem vb.)
  • Doğum öncesi bebeğin geçirdiği hastalıklar (TORCH vb.)
  • Hepatit
  • Safra yollarını tıkayan hastalıklar
  • Diyabetik annenin çocuğu olmak
  • Anne sütüne bağlı gelişen sarılık
  • Annenin diyabet olması 
  • Bebeğin doğumdan sonra çok kilo kaybetmiş olması 

Yenidoğan Sarılığı Belirtileri ve Teşhisi

Yenidoğan bebeğin göz beyazının ve yüzünün sarı renkte olması ilk belirtidir. Hastalık ilerledikçe çocuğun boyun, karın, bacak gibi bölümleri de sararmaya başlamaktadır. Sarılığın doktor tarafından değerlendirilmesinde doğal parlak ışık ve bebek çıplak olmalıdır.  Sarılığın belirlenmesinde ebeveynler çocuklarını iyi gözlemlemelidir. Koyu tenli çocuklarda teşhis daha zor olmaktadır. Bu çocuklarda bebeğin burnuna veya alnına bastırılır ve parmak geri çekildiğinde bu bölgenin sarılaşıp sarılaşmadığına bakılır. Sarılık saptanırsa kan testi yapılarak bilirubin miktarına bakılması önerilir.  Belirtileri gösteren her bebeğe kan testi yapılmaktadır ve bu test sonucu bebeğin doğum haftası, doğum sonrasındaki yaşı ve taşınan risk faktörleri düşünülerek standart eğrilere göre değerlendirilmektedir. Böylece yenidoğan bebeklere tanı konmaktadır. Sonrasında tedavi ve izlem kararı belirlenmektedir.

Yenidoğan Sarılığı Tedavisi

Yenidoğan sarılıklarında merkezi sinir sisteminde bilirubinin zararlı etkisine bağlı olarak ortaya çıkabilecek kalıcı bozuklukların önlenmesi amaçlanmaktadır. Tedavide üç farklı yöntem kullanılabilmektedir. Bunlar ilaç tedavisi, kan değişimi ve fototerapidir(ışık tedavisi). 

  • İlaç Tedavisi: IVIG olarak adlandırılan serum ile tedavi yapılabilmektedir. diğer ilaçlar bebekler için uygun değildir. Serum ile bilirubinin vücuttan atılımı hızlandırması ve bilirubinin oluşumunun engellenmesi amaçlamaktadır. 
  • Kan Değişimi: Bebeğin kanında bulunan bilirubin çok arttığında bebeğin kanının tamamen değiştirilmesi işlemidir. Bu işlem için bebeğin yaşı, bebeğin doğum haftası, doğum ağırlığı önem taşımaktadır. Kan değişimi; ilaç tedavisi ve fototerapi yapıldıktan sonra hala bilirubin düzeyi yüksekse ve beyin hasarı olasılığı varsa yapılmaktadır. Kan değişimi işlemi yoğun bakımda, deneyimli hekimler tarafından göbek kordonuna yerleştirilen özel bir katater ile gerçekleştirilir. 
  • Fototerapi: Kan bilirubin düzeyinin düşürülmesi ve kan değişimi ihtiyacını azaltmak ve erken dönemde oluşabilecek beyin hasarını önlemek amacıyla yapılan tedavi yöntemidir. Bu tedavi, bilirubin düzeyinin sürekli olarak takip edilebileceği yerlerde yapılmalıdır. Diğer tedaviler gibi bunun da belirlenmesinde bebeğin yaşı, doğum haftası, doğum ağırlığı ve risk faktörleri göz önünde bulundurulur. Deride biriken bilirubinin, özel bir dalga boyunda (mavi – yeşil ışık tayfı) ve yoğunlukta ışık verilerek suda erimesi sağlanarak böbrekler sayesinde idrarla atılması amaçlanmaktadır. Bu işlem sırasında bebek sadece bez kalacak şekilde soyulur, gözleri zarar görmesin diye göz maskesi takılır. Bebek en az iki saatte bir emzirilir veya mamayla beslenir. Fototerapiden 4-6 saat sonra bilirubin düzeyine bakılır. Bebeğin serum bilirubini 2-3 mg/dl altına düştüğünde tedaviye son verilmektedir. Fototerapinin bazı riskleri vardır. Bunlar; retinal hasarlanma, deri döküntüleri, sıvı kaybı, vücut sıcaklığında artış , ishal, cilt renginde aşırı koyulaşma (Bronz Bebek Sendromu), kan sayımında bozulma, kan kalsiyumda düşme, kalp hızında ve solunumda artıştır. Fakat çoğu bebeğin tedavisi iyi seyirlidir. Tedavi sırasında görülebilen yan etkiler tedavi sonlandırıldığında ortadan kalkar.

Referans:

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0604/yenidogan.pdf

https://cigliegitimh.saglik.gov.tr/TR,288280/yenidogan-bebeklerde-sarilik.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago