Kadın Hastalıkları

Vajina Kaşıntısı Neden Olur? Vajina Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Kadınların sağlığını tehdit eden rahatsızlıkların bir bölümü jinekolojik problemlerden kaynaklanır. Kadınların üreme sisteminde menopoz ve adet döngüsü başta olmak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklanan rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu tarz şikayetler arasında en sık görülenlerden bir tanesi olan vajina kaşıntısı, rahatsızlık verici ve bazen ağrıya neden olan önemli bir semptomdur. Vajina kaşıntısı genel olarak geçici ve endişe verici bir problem olmasa da, bir uzmana danışılması ve nedenin ne olduğunun anlaşılması gerekir. Çünkü bu rahatsızlık daha ciddi bir problemden dolayı ortaya çıkabilmektedir.

Vajina Kaşıntısı

Vajina Kaşıntısı Nedir?

Vajina kaşıntısı ya da bir diğer ismiyle vajinal kaşıntı, dışarıdan gelen zararlı madde, alerjen, enfeksiyon veya otoimmün rahatsızlıkların genital bölgede tahrişe neden olduğu bir rahatsızlıktır. Tahriş nedeniyle farklı şiddetlerde ağrı ve sızıya neden olan bu hastalık, kadınlar arasında sıklıkla görülmektedir. Genel olarak hafif şiddette görülen kaşıntılar belirli bir süre sonra kendiliğinden geçebilir. Bununla birlikte yoğun ve şiddetli bir problem varsa en kısa sürede doktora başvurulması tavsiye edilir. Cilt rahatsızlıkları, cinsel yolla bulaşabilen hastalıklar ve stres gibi çok sayıda nedenden kaynaklanabilen vajinal kaşıntının tedavi yöntemleri de hastalığın kaynağına bağlı olarak belirlenir. Sosyal yaşantıyı olumsuz yönde etkileyen ve hareket kabiliyetini kısıtlayabilen bu rahatsızlığın üzerinde durulması ve kısa sürede doğru tedavinin uygulanması hızlı bir iyileşme sürecini beraberinde getirir.

Vajina Kaşıntısı Neden Olur?

Vajina kaşıntısının ortaya çıkmasına pek çok farklı durum neden olabilir. Bu nedenlerden bazıları:

  • Genital bölgenin tahriş edici kimyasallar ile temas etmesi bu hastalığı oluşturan nedenlerden bir tanesidir. Sabun, parfüm, kokulu tuvalet kağıdı, krem gibi günlük hayatta sıklıkla kullanılan ürünler hassas yapıya sahip olan genital bölgede oluşan alerji ve kaşıntının kaynağı olabilir.
  • Vajinal kaşıntının ortaya çıkmasının bir diğer nedeni cilt hastalıklarıdır. Egzama ve sedef gibi deri üzerinde kaşıntıya ve değişimlere neden olan cilt rahatsızlıkları vajina bölgesinde de etkisini gösterebilmektedir.
  • Genel olarak menopoz sonrası dönemde olan kadınlarda görülen ve östrojen hormonunun az salgılanmasından kaynaklanan vajinal kuruluk, kaşıntı ve alerjiye yol açan mikroorganizmaların üremesi için ideal bir ortam oluşturur.
  • Vajina kaşıntısının ortaya çıkmasının bir diğer nedeni cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Bel soğukluğu, mantar, genital siğiller gibi cinsel yolla bulaşan rahatsızlıklar vajina ve rahim bölgesindeki dokuları etkileyerek tahrişe ve kaşıntıya yol açabilir.
  • Genital bölgedeki kaşıntının en ciddi nedenlerinden bir tanesi de vulva kanseridir. Vulva kanserinin etkileri vajinaya kadar yayılabilir ve kaşıntı şikayetine neden olabilir.

Vajina Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Vajina kaşıntısının geçmesi için uygulanacak tedavinin belirlenirken ilk olarak rahatsızlığın altında yatan nedenin bulunması gerekir. Kaşıntı hissinin yoğun olduğu ve günlük yaşamı etkileyen boyutta olduğu durumlarda en kısa sürede kontrol edilmesi tavsiye edilir. Hastalığın ortaya çıkma nedeni kimyasal maddeler olduğunda kaşıntı bölgesinin etken maddelere maruz kalmaması iyileşme için yeterli olabilir. Cilt hastalığından dolayı gelişen vajinal kaşıntıda ise teşhise bağlı olarak belirlenen ilaç tedavisi uygulanır. Aynı zamanda cinsel yolla meydana gelen kaşıntılar için genel olarak antibiyotik tedavisi gerekir.

Bu tarz bir durumda doktorunuzun önerilerine uygun olarak davranmanız tedavinin olumlu sonuçlanması noktasında oldukça önemlidir. Vajina kaşıntısı menopoz sonrası oluşan kuruluk gibi rahatsızlıkların bir sonucu ise hormon tedavisi uygulanabilir. Problemden en kısa sürede ve doğru bir şekilde kurtulmak için doktorunuza danışabilir ve gerekli tedavi yöntemini uygulamaya başlayabilirsiniz.

Vajina Kaşıntısına İyi Gelen Pratik Çözümler

Vajina kaşıntısından korunmak ve rahatsızlığın etkilerini azaltmak için evde uygulayabileceğiniz çeşitli yöntemler mevcuttur. Evde dikkat edebileceğiniz noktalar ve uygulayabileceğiniz adımlar şu şekildedir:

  • Bu rahatsızlıktan kurtulmanın ve uzak durmanın en önemli kriteri genital bölgenin temiz tutulmasıdır.
  • Duş sırasında çok soğuk ve çok sıcak su uygulamaktan kaçınabilirsiniz. Aynı zamanda genital bölgenin ıslak ve nemli bir şekilde bırakılmaması gerekir. Bu nedenle banyo ve tuvalet sonrası nazik bir şekilde bölgeyi temizlemeye özen gösterin.
  • Vajinal deodorant ve spreylerden uzak durulması bölgenin rahatsızlık kapması ihtimalini düşürür.
  • Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bir diğeri de iç çamaşırı kullanımıdır. Genel olarak pamuklu iç çamaşırlarını tercih edebilir ve günlük olarak değiştirmeye özen gösterebilirsiniz. Böylece genital bölgenin tahriş olma olasılığını azaltabilir ve temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • İlişki sırasında partnerinizin prezervatif kullanması cinsel yolla bulaşan hastalık riskinden uzak durmanıza yardımcı olur.

Vajina kaşıntısı çok sık görülen şikayetler arasındadır. Bu durum hakkında merak ettiğiniz tüm konular için sitemizi ziyaret edebilir ve uzmanların görüşlerinden yararlanarak aradığın yanıtlara ulaşabilirsiniz.

Kaynakça:

https://medlineplus.gov/ency/article/003158.htm
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15175-vulvitis
https://www.nhs.uk/conditions/vaginitis/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago