Doğum Sonrası

Lohusa Pijama Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hamilelik, doğum süreci ve doğum sonrası anneler için özel anlam taşıyan zamanlardır. Annelerin, özellikle lohusa zamanlarında, bedenlerinin hızla toparlanabilmesi, bebekli yaşama alışabilmesi için rahat hissedebilmesi önemlidir. Az uykuyla yaşanan, bedenin anneliğe alışma için çaba sarf ettiği bu dönemde, çoğunlukla tüm gün pijamalarla geçirilir. Ancak doğum sonrası için dolap hazırlanırken akılda birçok soru da yer eder; lohusalar için en iyi ev giyim ürünü hangisi, nasıl seçilmeli, lohusalar hangi pijamalarla daha konforlu hissedebilir? Her annenin dolabında olması gereken lohusa pijamaları hakkında bilmeniz gereken tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

Lohusa Pijamalarında Dikkat Etmeniz Gereken Temel Noktalar 

  • Lohusa pijamaları esnek olmalı ve hareketlere uyum sağlamalıdır. Özellikle eklem bölgelerini kısıtlayacak, katlandığında can yakacak sert kumaşlı modellerden uzak durmalısınız. 
  • Nefes alan, terle ağırlaşmayan doğal kumaşları tercih etmelisiniz. 
  • Pijamaların emzirme sürecinde sizlere kolaylık sağlayacak detaylara sahip olmasına özen göstermelisiniz.
  • Aksesuarsız pijamaları tercih etmelisiniz.
  • Sabahlık, uyku gözlüğü, terlik gibi eklentilerle tamamlanan şık setlerden dolabınızda bulundurmalısınız. 
  • Pijamaların leke tutmaması ve kolay kırışmaması seçim esnasında dikkat edeceğiniz diğer noktaları oluşturabilir. 
  • Çok kalın kumaşlardan uzak durmalı, evinizin bebek nedeniyle zaten sıcak olacağını düşünerek pijama seçimini yapmalısınız. 

Lohusa Pijama Esnekliği Önemli

Lohusa kadınlar, doğum sonrası bedenlerinin ödem tutması gibi sorunları sıklıkla yaşar. Hamilelik sırasında alınan kilolar sonrası; bedenin kendini toparlaması, sıkılaşması zaman alabilir. Ayrıca zaman zaman süt yapsın diye yenilen yemeklerin ucu istemeden kaçabilir. Bu durumlarda en sık yaşanan sorun, şişkinlik ve giyilen kıyafetlerin dar gelmesidir. Karna baskı yapan lastikler, dar pijamalar rahatsız edicidir. Özellikle sezaryen ile doğum yapanların karınlarına baskı yapacak kıyafetlerden kaçınmaları gerekir. Bu nedenle, lohusa pijamalarının bellerinin esnek olmasına dikkat etmelisiniz. Esnek modal kumaşlar, bol kesimler ve dar lastikli olmayan pijamalar lohusalar için tavsiye edilir. Lohusa pijamalarının kesimlerine bakarken robadan bollaşan alternatifleri tercih ederek üst bedenin daha rahat etmesini sağlayabilirsiniz. 

Lohusa Pijama Takımlarının Kumaşı

Hamilelik sonrasında uzun bir süre deliksiz bir uykuya hasret kalınabilir. Bebekler sık sık uyanarak annelerin de uykusunu böler. Ayrıca doğum sonrasında ani sıcak basması, terleme gibi sorunlar da yaşanabilir. Uyuduğunuz kısa aralıklarda rahatınızı bozacak, terletecek, cilde sertçe değecek kıyafetlerden kaçınmalısınız. Ayrıca bebeği kucağınıza aldığınızda, kumaşlar onun hassas cildine direkt temas eder. Tüm bu nedenlerden dolayı doğal içerikli, pamuklu veya bambu kumaşlardan yapılan lohusa pijama takımlarının tercih edilmesi önerilir. Yumuşaklığı, nefes alan özelliği ve aşırı terlemeyi önlemesi ile bilinen doğal pamuklu ve bambu karışımlı pijamalar, vücudun hareketlerine uyum sağlayarak hafifçe esneyebilme özelliğiyle tanınır. 

Lohusa Pijaması Almak İçin Acele Etmeyin!

“Lohusa pijaması seçerken nelere dikkat edilmelidir” sorusu yanıtlanırken çoğunlukla alışveriş zamanı gözden kaçırılır. Hamileliğin ilk dönemlerinde, anne adayları genellikle ne kadar kilo alacaklarını doğru tahmin edemez. İlk aylarda alınan lohusa pijamalarının doğum sonrası dar geldiğine sıklıkla rastlanır. Hamileliğin son aylarında alışveriş yapmanız bu anlamda avantaj sunar. Ne kadar kilo alacağınızı, doğum sonrası aşağı yukarı kaç beden olacağınızı daha iyi tahmin edebilirsiniz. Lohusa pijaması seçerken alışveriş zamanına dikkat etmeli, kendinize uygun olan bedeni seçmelisiniz. Eğer emin olamıyorsanız, farklı bedenlerde birkaç farklı lohusa pijaması alarak kendinizi garantiye alabilirsiniz. 

Emzirme Sürecini Değerlendirin

Lohusa pijaması çeşitleri çoğunlukla emzirme sırasında rahatlık vadedecek özelliklere sahiptir. Ancak yine de kontrol etmenizde fayda olabilir. Yakası genişçe açılabilen, düğmeleri tek elle ilikten çıkarılabilen ve iliklenebilen, düğme eklentileri bebeğe zarar vermeyecek, esnek kumaşlı alternatiflere yönelebilirsiniz. Lohusa pijama çeşitleri içinde anvelop yakalı, çıtçıt veya klips olmadan üst üste kapanarak hazırlanan modeller bulunur. Bu tip aksesuarsız seçeneklere yönelebilirsiniz. 

Askılı Lohusa Pijama ve Gecelik

Yazlık, askılı lohusa pijama takımları ve gecelikleri kendinden sütyenlidir. Sütyenin askısı tek elle açılarak meme dışarı çıkarılabilir. Özellikle hastanede sık sık emzirmeniz gerekeceğinden, doğum çantanıza emzirmeyi kolaylaştıracak lohusa pijamaları koyabilirsiniz. Sütyen gerektirmeyen destekli lohusa pijamalarının göğüs kabına ped yerleştirilebilir olması da annelerin işini oldukça kolaylaştırır. Gün içinde aniden süt gelmesi durumunda ped değiştirilerek güne devam edilebilir, hızla yıkanan pedler kurutularak yeniden kullanıma hazır hale gelebilir. Askılı takımlar, birçok lohusa için sürekli düşen askılar anlamına gelebilir. Özellikle düşük omuzlarınız varsa yüzücü sırtlı, askısı çıkarılarak açılan rahat modelleri tercih edebilirsiniz. Böylece askının düşme sorunu ortadan kaldırarak yazlık modellerle barışmanız mümkün olabilir. 

Lohusalar İçin Uyku Setleri 

Dünyanın dört bir yanında trend olmaya başlayan son moda pijama setlerinde uyku gözlükleri de yer alır. Lohusalık döneminde annelerin daha hızlı uykuya dalmasını kolaylaştıracak gözlüklerin kullanımı yaygınlaşır. Rahatlık kadar estetiği de önemseyen anne adayları, lohusa dönemi için alışveriş yaparken pijama ile takım uyku gözlüğü bulunduran setlere yönelebilir. Hem rahatlık hem de şıklık vadeden uyku gözlüklü setler hastanede de rahatlıkla kullanılabilir. 

Sabahlıklı Pijamayı Unutmayın

Lohusa pijama çeşitleri içinde sabahlıklı modeller dikkat çekici yoğunlukta ve elbette bu çoğunluk tesadüf değildir. Annelerin gece sık sık ayağa kalktığı, evde gün içinde pijamalarla zaman geçirdiği düşünüldüğünde sabahlıklar hayati ihtiyaçlar arasında sıralanır. Yalnız bebekli evlerin kış günlerinde bile, önceki zamanlardan çok daha sıcak olacağını da aklınızda tutmalısınız. Bebek olduktan sonra kloriferleri çok daha fazla yakacağınız için çok kalın, polar pijamalardan alarak boşuna masraf yapmamalısınız. İnce penye takımlar ve sabahlıklar daha doğru bir seçimi işaret edebilir. Ani zayaretler, çalan kapılara karşı kısa ve uzun çeşit çeşit sabahlık bulundurmanız faydalı olabilir. Ayrıca bebeklerini kucaklarında taşıyan anneler çoğunlukla ellerindeki eşyaları nereye koyacağını bilemez, sabahlıklarda geniş ceplerin olması evde elinize geçen küçük şeyleri cebinize atmanıza yardımcı olur. Bu küçük detayın hayatınızı ne kadar kolaylaştıracağına siz de şaşırabilirsiniz. 

Ev Şıklığını İhmal Etmemek Gerek 

Yatarken giyilen pijamalarla evde giyilenler elbette farklıdır. Lohusa döneminde ev giyim için atlet ve tayttan oluşan ikili takımlara yönelebilirsiniz. Gömlek tarzı lohusa pijama takımlarını ve gecelikleri ev giyim için tercih edebilirsiniz. Sizin konforlu hissetmenizi engellemeden şıklığa destek olacak tasarımlarla dolabınızdaki lohusa pijama ve geceliklerini çeşitlendirebilirsiniz. Pijama setlerinin bazılarında pijama ile uyumlu terlikler de bulunabilir. Özel günlerde, misafirleriniz olan zamanlarda giymek için terlikli setlerden dolabınızda bulundurabilirsiniz. 

Şardonlu Pijamalar Lohusaların Tercihi 

Genellikle eşofmanlarda ve sweatshirtlerde görülen kordonlu modeller, lohusa pijamalarında da oldukça yaygındır. Şardonlu, yani bele göre lastikle bağlanarak ayarlanabilen modelleri tercih edebilirsiniz. Emzirmeyle beraber hızla kilo vereceğiniz için kilo verdikçe yeni pijama alma sorunu yaşamayı bu şekilde önleyebilirsiniz. Bedeninize göre ayarlayacağınız pijama altını daha uzun süre giyebilirsiniz. 

Lohusa Pijama Bakımına Dikkat!

Pijamaların bakımının kolay yapılabilmesi lohusalık döneminde büyük avantaj sağlar. Ütü gerektirmeyen, kırışmayan kumaşlardan hazırlanan lohusa pijama çeşitleri tercih edilebilir. Ayrıca bebeklerin ilk aylarında kusma çok sık görülür. Bu nedenle kıyafetlerin lekelenmesi lohusalar için bir rutindir. Leke tutmayan kumaşlar, koyu renkler yeni annelere büyük avantaj sağlar. Böylece aşındırıcı deterjanlar, yoğun kimyasal içeren leke çıkarıcılar kullanmadan, hassas yıkama ile kumaşların bakımı gerçekleştirilebilir.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago