Hamileyim

Hamilelikte Kilo Alımı ve Sağlıklı Kilo İçin Yapmanız Gerekenler

Hamilelikte kilo alımı en çok merak edilen konulardan biridir. Kadınlar için en keyifli ve en zorlu zaman dilimlerinden biri olan hamilelik süreci, kilo alımı ile yakından ilişkili bir dönemdir. Her kadın, hamilelik döneminin bitimine dek olabildiğince az ve sağlıklı kilo almaya gayret gösterir. Hamilelik dönemi boyunca dikkat edilmesi gereken ilk hususlardan olan sağlıklı kilo alımı konusu, aynı zamanda anne karnında büyümekte olan bebeğin sağlığı üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Anne adaylarının hem bebeğinin sağlığı hem de kendi sağlığı için hamileliğin 1., 2. ve 3. trimester döneminde kilo takiplerini ihmâl etmemeleri önerilir.

Hamilelikte fazla kilodan kaçınmak için neler yapabilirsiniz, son dönemde yüksek kilo alımının önüne geçmek için nasıl beslenebilirsiniz? Sizin için hazırlanan ipuçlarına göz atabilir, doktorunuzun da tavsiyelerini göz önünde bulundurarak sağlıklı bir hamilelik süreci yaşayabilirsiniz.

Hamilelikte Kilo Alımı için Sağlıklı Süreç

Hamilelik döneminde çok az kilo almak ve doğumdan sonra eski kiloya hızlı bir şekilde geri dönmek, her kadının hayalidir. Ancak gebelik gibi sağlık konusunda çok dikkatli olunması gereken bir dönemde sağlıklı kilo alımı konusuna büyük önem verilmesi tavsiye edilir. Uzmanlara göre hamilelikte alınan fazla kilolar, anne sağlığını ve fetüsün sağlığını tehlikeye atabilir. Fazla kilo alımı sebebiyle gebelik şekeri, tansiyon problemleri gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir; sırt, bel, bacak ağrıları ve diğer vücut ağrıları da artış gösterebilir. Bu nedenle hamilelik süreci boyunca alınan her kilonun hekim kontrolünde hesaplanması gerekir ve kontroller sırasında alınan kiloların fetüsün ve annenin sağlığı bakımından değerlendirilmesi önerilir. Aynı zamanda baskül yardımıyla haftalık kontrol yapabilir, hem bebeğinizin sağlığını hem de kendi sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Alınan kiloların normalin üzerinde olması, doğum için de çok sayıda olumsuz etkiye sebep olabilir. Erken doğum, iri bebek riski gibi olumsuz durumlar da fazla kilo alımının getirdiği istenmeyen etkilerdir. Gebelikte fazla kilo almak, doğum sonrasında yaşanacak olan emzirme döneminde de bir takım problemler yaratabilir. Fazla kilolar sebebiyle bozulan vücut dengesi, gebelik sonrasında da kendisini göstermeye devam edebilir ve bunun sonucunda emzirme döneminin de yaratacağı zorluklarla beraber daha fazla kilo alımına sebep olabilir.

Hamilelikte Ne Kadar Kilo Almalısınız?

Hamilelik döneminde alınan kilolar, aylar içerisinde dengeli bir şekilde dağılmalıdır. Ani olarak yüksek kilo alımı, hem anne hem de bebek için çeşitli riskler taşır. İlk aydan itibaren kilo alımı haftalık olarak kontrol edilebilir. Birinci trimester adı verilen ilk 3 aylık dönemde yalnızca 0,5-2 kilo alımının yeterli olduğu bildirilir. Ancak bu dönem hiç kilo almadan da geçirilebilir.

İlk 3 aylık dönem, genellikle kilo alımının en yavaş olduğu ve en az kilo alınması gereken dönemdir. İkinci ve üçüncü trimester döneminde, yani 4-9 aylar arası, kilo alımında bir miktar artış görülebilir. Bu dönemde haftalık 500 gr kilo alımı normal kabul edilir. Ancak alınan kilo miktarlarının değişebileceği bazı özel durumlar vardır. Bu durumlar; gebelerin kişisel sağlık problemlerinin varlığı, mevcut kilo değerlerinin zaten normalin üzerinde olması ya da normalin çok altında olması gibi durumlardır. Vücut kitle indeksi normal değerlerin üzerinde olan aşırı kilolu anne adayları için önerilen haftalık kilo artışı yaklaşık olarak 200 gramdır. Bu tür durumlarda doktorunuzla görüşerek kilo alımı konusunda destek almanız önerilir. Aynı şekilde aniden çok fazla kilo alımı gerçekleşen gebelerin de doktor kontrolüne başvurması tavsiye edilir.

Hamilelikte Fazla Kilodan Kaçınmanın Yolları Nelerdir?

Hamilelikte kilo alımı, belirli bir seviyeye kadar hem anne hem de bebek sağlığı için gereklidir. Bununla birlikte gebelikte fazla kilo alımı da bir o kadar zararlı ve sağlıksızdır. Gebelik döneminde fazla kilo alımından kaçınmak için sağlıklı beslenme adımlarını takip etmek büyük önem taşır. Hamilelik sürecinde tüketilmemesi gereken gıdalardan uzak durmak ve sağlıklı beslenme programını hamilelikte yapılabilen rahat egzersizlerle desteklemek, fazla kilolardan kaçınmanın en basit yolları arasında yer alır. Hamilelikte çok fazla kilo alımını önlemek için aşağıdaki adımları gözden geçirebilir, bebeğinizle birlikte oldukça rahat ve güzel bir hamilelik süreci yaşayabilirsiniz.

  • Hamilelik döneminde alınan kiloların bir miktarı, dış baskılar sebebiyle meydana gelebilir. Özellikle aile yakınları tarafından yapılan geleneksel yemeye zorlanma baskılarını bertaraf ederek sağlıklı kilo alımı sürecinizi destekleyebilirsiniz.
  • Hamilelik döneminde hormonlarda oluşan dengesizlikler sebebiyle tansiyon ve kan şekerinizde bazı dalgalanmalar oluşabilir. Bu tür durumlarda çok fazla öğün tüketmek yerine, az miktarda, sağlıklı ve hafif gıdalar tüketebilir, sık sık oluşan dalgalanma problemleriyle alınan kilolardan korunabilirsiniz. Örneğin, bir su bardağı az tuzlu ayran, bir adet meyve, bir su bardağı süt gibi az kalorili besinlerle sağlığınızı dengede tutabilirsiniz.
  • Hazır gıdaların çoğu, hem bebeğiniz hem de sizin için zararlı ve sağlıksızdır. Bu nedenle raf ömrü uzun olan, paketli gıdalardan kaçınabilirsiniz.
  • Öğünlerinizde dengeli beslenmeye özen gösterebilir, vitamin, mineral ve proteinler bakımından zengin besinleri bir arada tercih ederek yeterli ve gerekli miktarlarda almaya dikkat edebilirsiniz. Örneğin; tahıllar, süt ürünleri, sebze ve meyveler, et türleri, sağlıklı yağlar, özellikle ana öğünlerin olmazsa olmazlarıdır.
  • Kızartma türleri ve çok yağlı yiyeceklerden uzak durabilir, aşırı tatlı ve şekerli yiyecekleri tüketmeyi sağlığınız için olabildiğince azaltabilirsiniz.
  • Hamur işlerini olabildiğince az tüketebilir, gece öğünlerini beslenme programınızdan çıkarabilirsiniz.
  • Her gün yürüyüş alışkanlığı kazanabilir, doktorunuzun önerdiği süre zarfınca yürüyebilir ve egzersiz yapabilirsiniz. Beslenme süreci konusunda zorluk yaşıyorsanız, doktorunuzdan yardım alabilir, kendiniz için bir diyet listesi hazırlatabilirsiniz.

Bebek bakımı ve hamilelik süreciyle ilgili merak ettikleriniz için bizi takip etmeye devam edebilirsiniz.

Kaynakça:

1- https://www.irfantarhan.com/gebelikte-kilo-alimi/

2- https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/611152

3- https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/205573

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago