Hamilelik Öncesi

Doğum Kontrol İğnesi Nedir?

Günümüzde pek çok kişi evlendikten sonra bebek isteyene kadar çeşitli yöntemler ile korunmaktadır. Söz konusu korunma yöntemlerini doğum kontrol hapı, prezervatif, spiral ve doğum kontrol iğnesi şeklinde açıklayabilmek mümkündür. Bahsedilen her doğum kontrol yönteminin kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Özellikle doğum kontrol hapının her gün alınası gerektiği göz önüne alındığında diğer yöntemlerin çok daha cazip geldiğini ifade edebilmek mümkündür.

Günümüzde sık sık kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden bir tanesi olan doğum kontrol iğneleri; aylık ve üç aylık olacak şekilde kullanılmaktadır. Kullanımının zaman aralığının fazla olması doğum kontrol iğnelerinin sık sık kullanılmasını sağlamaktadır. Doğum kontrol iğnelerinde üç aylık olarak uygulanan içerisinde bulundurduğu progesteron hormonunun medroksiprogesteron asetat isimli sentetik depo türevini içermekteyken bir aylık doğum kontrol iğnelerinde ise progesterone ek östrojen de bulunmaktadır. Peki, doğum kontrol iğneleri nasıl uygulanmaktadır?

Doğum Kontrol İğneleri Uygulamaları

Adından da anlaşıldığı gibi aylık doğum kontrol iğneleri ayda bir uygulanmaktadır. Üç aylık doğum kontrol iğneleri ise iki hafta bir uygulanmaktadır. Her iki iğnede kişilerin kolundan ya da kalçasından kas içerisine enjekte edilerek uygulanmaktadır. Aylık iğnelerde bir sonraki iğneye geçmek için en az 23 en çok 33 gün geçmesi gerekmektedir. Doğum kontrol iğneleri arasındaki süre 23 günden az olduğunda ise adet düzensizliği meydana gelmektedir. Doğum kontrol iğnelerinin uygulama süresi aşıldığında ise öncelikle gebelik testi yapılması gerekmektedir. Çünkü bu dönemde gebelik oluşma riski bulunmaktadır.

Doğum Kontrol İğnelerinin Yan Etkileri

Doğum kontrol iğnelerinin en büyük yan etkisi adet kanamasında değişikliklere neden olmasıdır. Üç aylık iğneler kadınlarda belirgin bir şekilde adet düzensizliğine yol açmaktadır. Aylık olarak iğne vurduran kişilerde ise adet düzensizliğinin oranı daha düşüktür.

Doğum kontrol iğnelerinin bir diğer yan etkisi ise kilo değişiklikleridir. Hem aylık doğum kontrol iğneleri hem de üç aylık doğum kontrol iğneleri kişilerin kilo almasına neden olmaktadır. Çünkü söz konusu iğneler kişilerde iştah artmasına yol açmaktadır. Bu da doğal olarak kişinin kilo almasına neden olur.

Daha detaylı bilgi için doğum kontrol yöntemleri ve doğum kontrol hapı ile ilgili yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Referans:

http://www.istanbulsaglik.gov.tr/ahweb/belge/ap/igne.pdf

https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/resimli%20rehber-2010.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago