Çocuk Sağlığı

Çocuklarda Boy Uzatan Yiyecekler

Çocuklarda boy uzatan yiyecekler tercih edilerek çocuğunuzun boyunun uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Elbette başka faktörler de vardır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek uzun ve rahat bir ömür için hepimizin dikkat etmesi gereken önemli bir unsurdur. Boy uzamasında genetik faktörler etkili olsa da sağlıklı beslenmek de uzun boylu olmayı sağlayabilir. Büyüme ve boy uzaması, eklem yerlerinde bulunan büyüme kıkırdakları ile gerçekleşmektedir. 18-24 yaş arası bu kıkırdaklar sertleşir ve kemikleşir, büyüme durur ve kişi yetişkin boyuna ulaşılmış olunur. Yeterli ve dengeli beslenme, spor, sağlıklı uyku düzeni ve ağır işlerden kaçınmak boy uzamasına etki edebilir.

Çoçuklarda boy uzatan yiyecekler

Boyun Uzamasında Beslenmenin Önemi Nedir?

Yeterli beslenme ile boy uzaması devam ederken, yetersiz beslenmede ise boy kısalığı görülebilir. Anne karnında başlayan beslenme yaşamın ilk günlerinden ergenliğin sonuna kadar büyüme ve gelişmede önemli rol oynar. Büyümeye etki eden faktörlerin başında yeterli ve dengeli beslenme gelse de hormonlar da büyümede etkili faktörlerdir. Hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonu, cinsiyet hormonu ve tiroid hormonları büyümeyi düzenleyerek bireyin sağlıklı bir yaşam sürmesinde katkısı olsa da eksikliğinde de büyüme geriliği görülebilir.

Anneler çocuklarının daha uzun boylu olmasını isterler ve bunun için beslenmelerinin düzenli olmasına gayret ederler. Çocukların dengeli beslenmesinde özellikle taze meyve ve sebzeler, tam tahıllı gıdalar, proteinler ve süt ürünleri bulunmalıdır. Şeker, trans yağlar, doymuş yağlar, işlenmiş gıdalar, ilave tuz, basit karbonhidrat içeren kek, pasta, pizza, hamburger ve gazlı içeceklerden kaçınılmalıdır. Bu nedenle çocuklarda boy uzatan yiyecekler önemlidir.

Çocuklarda Boy Uzatan Yiyecekler Nelerdir?

  • Süt ve Süt Ürünleri
  • Yumurta
  • Balık
  • Kırmızı Et ve Beyaz Et
  • Taze Sebze ve Meyveler
  • Tahıllar
  • Kuru Bakliyatlar
  • Kuruyemişler
  • Susam ve Tahin

Çocuklarda Boy Uzatan Yiyecekler

Bazı yiyecekler kemikleri, eklemleri ve vücudu sağlıklı ve güçlü tutarak boyun uzamasına yardımcı olabilir. Örneğin protein, sağlıklı gelişimde kilit bir rol oynar ve aynı zamanda doku onarımını ve bağışıklık fonksiyonunu da destekler. Bu nedenle gelişme çağındaki çocukların beslenme içeriklerine dikkat edilmesi, boy uzamasında da etkili olur. Bu nedenle çocuklarda boy uzatan yiyecekler ile beslenme sağlanması önemlidir.

Süt ve Süt Ürünleri

Çocuklar için boy uzatan yiyeceklerin başında süt ve süt ürünleri gelmektedir. Kalsiyum bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri kemik gelişimini sağlamaktadır ve sağlam kemik yapısı oluşmasını desteklemektedir. Böylece kemiklerin kolay kırılmasını da önlemektedir. Süt ve süt ürünlerinde bulunan A vitamini kemiklerin kalsiyumu daha iyi emmesini sağlar. Büyüme hormonları ile yakından ilgili olan süt ve süt ürünler, protein, B, E, D vitaminleri açısından da zengin besin kaynaklarıdır. Yoğurt ve kefir gibi fermente süt ürünleri bağırsaklarda bulunan mukoza tabakasında bulunan iyi huylu bakteriler, metabolizmanın zararlı mikroorganizmalar ile kuşatılmasını engeller. Sütün boy uzamasında etkili olması için gece yatmadan önce tüketilmesi büyüme hormonunun salgılanmasını sağlayabilir.

Yumurta

Yumurta yüksek protein kaynaklarından biridir. Yumurtanın beyaz kısmında % 100 oranında protein ve riboflavin olarak bilinen B12 vitamini bulunmaktadır. Riboflavin hücre çoğalmasında görevli bir vitamindir. Çocuklarda boyun uzun olması için riboflavine ihtiyaç vardır. Bunların yanı sıra yumurtanın içeriğinde A, D, E ve B vitaminlerinin yanında Omega-3 yağ asidi, iyot, selenyum ve demir bulunduğundan çocukların gelişiminde beslenme rutininde bulunması gereken gıdalar arasındadır. Yumurta çocuklarda boy uzatan yiyecekler arasındadır.

Balık

Çocuklarda boy uzatan yiyecekler arasında balık ürünleri de önem taşımaktadır. Deniz ürünleri bol miktarda protein, omega-3, D vitamini selenyum ve fosfor içerir. Çocukların boyunun uzamasında etkili olan balık, amino asitler açısından da zengindir. Somon, ton balığı ve sardalya D vitamini açısından zengindir ve boy uzamasını tetikler. Bu sebeple çocukların beslenmesinde balığa yer verilmeli ve tüketmesi sağlanmalıdır. Balık çocuklarda boy uzatan yiyecekler arasındadır.

Kırmızı Et ve Beyaz Et

Kırmızı et içeriğinde demir, çinko, manganez, tiamin, riboflavin, niasin, biotin, B6, B12, pantotenik asit, folasin gibi Bkompleks vitaminler barındırır. B12 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin tamirinde ve büyümesinde önemli rol oynamaktadır. Böylece de kas ve iskelet sisteminin gelişmesini sağlamaktadır. Hücre yenilenmesini desteklemekte ve bağışıklık sistemini korumaktadır. Haftada iki kez tüketilmesi çocukların mineral ve vitamin eksiğini büyük ölçüde tamamlayıp boy uzamasında da yardımcı olabilmektedir.

Tavuk eti kemik ve kas yapısı için gerekli olan fosfor kalsiyum ve protein açısından zengindir. Kolayca sindirilebilen proteinler, vitaminler, amino asitler ve mineraller barındırmaktadır. Tavuk eti ayrıca B vitaminleri bakımından zengin olup içeriğinde A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 vitaminlerini bulundurur. Demir, selenyum ve çinko gibi mineraller içerir.

Taze Sebze ve Meyveler

Çocuklarda sağlıklı gelişim ve büyüme için taze sebze ve meyvelerin beslenmesinde yer alması önemlidir. Koyu yapraklı bitkilerin çoğunda D vitamini bulunmaktadır. Lif, vitamin, mineral bakımından zengin olan günlük olarak tüketildiğinde yeterli kalsiyumu almaya yardımcı olabilmektedir. Ispanak, roka, brokoli, brüksel lahanası, maydanoz, pazı gibi sebzelere çocukların beslenmesinde günlük olarak yer verilmelidir. Meyveler ise içeriğinde D, B1, B2, C, E vitaminleri gibi büyüme sürecini destekleyen kalsiyum, demir, çinko, magnezyum gibi mineralleri de bünyesinde barındırır. Taze sebze ve meyveler çocuklarda boy uzatan yiyecekler arasındadır.

Tahıllar

Vücutta karbonhidrat ihtiyacını karşılayan tahıllar B vitamini, magnezyum, selenyum, çinko, demir ve kalsiyum içermektedir. Tahıllar kemik sağlığını güçlendirmede ve korumada yardımcı olan magnezyum ve lif açısından zengindir. Tahılların kan şekerini düşürmesi ve sindirim sistemini düzenlemesi de sağlığımız açısından önemlidir. Sağlıklı olan tam tahıllar (arpa, karabuğday, yulaf, bulgur, mısır ve kinoa) boy uzamasında da faydalı olmaktadır.

Kuru Bakliyatlar

Sofralarımızda bulunan kuru bakliyatlar protein ve demir açısından zengin olup içeriğinde E, K ve B vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, fosfor, çinko, manganez ve bolca lif barındırırlar. Kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyum ve magnezyum içeren kuru baklagiller, kan yapıcı ve sinir sisteminin çalışmasında etkili olduğu gibi kalp atışını da düzenleyen potasyum bakımından da zengin besinlerdir. Çocukların sağlıklı boy uzamasında protein açısından zengin olan kuru baklagiller beslenme düzenlerinde bulunmalıdır.

Kuruyemişler

Sağlıklı birer atıştırmalık olan kuruyemişler omega-3 kaynağıdır. Vitamin ve mineral zengini kuruyemişler çocukların büyümesi ve gelişmesi için oldukça faydalıdır. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğu almaya yardımcı olan kuruyemişlerden olan ceviz, fındık ve badem omega-3 yanı sıra magnezyum ve çinko içerir. Badem büyüme hormonunun salgılanmasını arttırır ve boy uzatmada faydalıdır. Kuruyemişler çocuklarda boy uzatan yiyecekler arasındadır.

Susam ve Tahin

Susam, kalsiyum açısından zengin olduğundan boy uzatmada etkilidir. Susamdan elde edilen tahin, pekmezle karıştırılıp çocuklara verilebilir. Pekmez enerji değerinin yüksek olması kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir ve fosfor içermesi açısından beslenmede çocuklar için faydalıdır.

Çocuklarda boy uzatan yiyecekler ve diğer birçok konu hakkında merak ettiğiniz herşey için cicicocuk.com’u ziyaret edebilirsiniz. Tahin çocuklarda boy uzatan yiyecekler arasındadır.

https://www.medicalpark.com.tr/lifli-gidalar-nelerdir/hg-2509
https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/93772/mod_resource/content/0/Mineraller%20ve%20beslenmede%20%C3%B6nemi.pdf
https://www.sabah.com.tr/bebegimvebiz/yemek/2017/08/15/cocuklar-icin-en-yararli-8-kuruyemis
https://www.hurriyet.com.tr/aile/susam-cocuklarin-boyunu-uzatiyor-419053

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago