Bebeğim Büyüyor

Çocuk Odası Nasıl Dizayn Edilir? Neler Kullanılır?

Yaşlara uygun çocuk odası dizayn önerileri ile çocukların yaşına, ihtiyaçlarına uygun bir oda tasarlayabilir, konfor gereklerini karşılayabilirsiniz. Çocuğun büyümesi aynı zamanda çevresini keşfetmesi anlamına gelir. Doğru mobilyalar, aksesuarlar ve tasarımlarla çocuğun her yaşında çevresini rahatlıkla keşfetmesine olanak tanıyabilirsiniz. Hızla büyüyen çocukların odalarını yaşlarına göre düzenleyerek siz de onun yaratıcı keşif deneyimini destekleyebilirsiniz. 

Çocuk Odası Dizaynında Nelere Dikkat Edilmeli? 

Çocuk odası dizaynında trendlere ve yaşlara göre ayrılan önerilere geçmeden önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilerek seçimlerinizi yönlendirmelisiniz. Çocuk odalarının çocukların dünyası olduğunu akılda tutarak başlamak ilham verici olabilir. 

  • Çocuk odası mobilyalarının uzun ömürlü ve doğal olmasına dikkat edilmeli.
  • Anahtar parçalara, temel gereksinimlere yatırım yapılmalı. Bazı aksesuarların zaman içinde değiştirilebileceği unutulmamalı. 
  • Hedef çocukların seveceği ve vakit geçirmeyi isteyeceği bir oda tasarlamak olmalı. 
  • Mobilyaların tasarımı, çocukların rahatlıkla kullanabileceği özelliklerde ve güvenli olmalı.
  • Oda tasarımının pratik olması da gerekir. Oyun saatlerinin ardından her şeyin toparlanması sadece birkaç dakika almalı. Karmaşayı kolaylıkla gizleyecek geniş depolama alanları yaratılmalı. 

Yaşlara Uygun Çocuk Odası Dizayn Önerileri

0-3 Yaş İçin Öneriler

0-3 yaş için oda tasarlıyorsanız, bir tema üzerine yoğunlaşarak ilerlemek tavsiye edilir. Mükemmel bir çocuk odası tasarlansa da, özellikle ilk 3 yaşta bu odaların nadiren amaçlandığı gibi kullanılabildiği görülür. Çocuklar çoğunlukla ortak yaşam alanlarında vakit geçirir ve odalar bakım odası gibi işlem görür. Bu nedenle iş görecek bir bebek yatağı, bebek bakım ünitesi, oyuncak dolabı olan her oda temel çocuk odası ihtiyaçlarını karşılar. Çocukların ilk 6 ayın ardından kendi yataklarında yatırılması uzmanlar tarafından belirtilir. Bu nedenle çocuğun rahat edeceği bir yatak en önemli tasarım detayıdır. Çocukların uyku konforunun tamamlanması, uyku sürelerinin uzaması için odanın tam karanlık olması gerekir. Çoğu bebeğin ışığa duyarlı olduğuna dikkat çeker. Dilerseniz karartma etkili perdelerden alarak odada yer verebilirsiniz. Çocukların yataktan uzanabilecekleri herhangi bir obje, mobilya, çerçeve olmaması önemle hatırlatılır. Beşik çevresinde çerçevelerdense yapışkanlı duvar süslerine yer verebilirsiniz. Odaya süs olarak ne koyacağım diye endişeleniyorsanız, işlevsel yapışkanlardan yardım alabilirsiniz. Çocuklara gece yıldızlı bir gökyüzü görünümü veren ışıklı tavan süslerinden, büyümeyi işaretleyeceğiniz çizelgeden yardım alabilirsiniz. 

3-6 Yaş Önerileri

3-6 yaş çocuklar, büyümenin teşvik edilmesine ihtiyaç duyuyor. Rahat, güvenli ve bağımsızlık hissini tamamlayacak bir oda tasarımı hazırlayabilirsiniz. Çocukların kendi kıyafetlerini alıp giyebileceği boyutlarda dolaplar, kendi oyuncaklarına uzanabileceği çekmeceler, pratik depolama alanları çocuklara yardımcı olur. Çocukların yaşına, boyuna göre boyu ayarlanabilen raflar bu dönemde kullanışlı olacaktır. Onlara, çocukların kendi sorumluluklarını ebeveynleriyle paylaşabileceği, bireyselleşebileceği işler verebilirsiniz. Mobilya ve aksesuarların da bu süreçte çocukların kullanabileceği kadar pratik ve güvenli olduğundan emin olmalısınız. Çocuklar kendileri giyinmeyi, oyuncaklarını toplamayı, çıkarmayı bu dönemde rahatlıkla öğrenir. Bağımsızlığın bir ayağı da kendi seçimlerini yapabilmekten geçer. Artık onların kendi odaları olduğunun bilincine varması gerekir. 

Çocukların bu dönemde odalarının dizaynında istediği bir karakter, figür veya tema olup olmadığını onlarla konuşabilirsiniz. Oyuncakların salon gibi ortak yaşam alanından çıkıp çocuk odasına taşınması gerekir. Eğer yoksa, odaya geniş bir oyuncak dolabı yerleştirebilirsiniz. 

Bu dönemde güvenlik tedbirlerinde de artış gerekir. Örneğin mobilyaların dolaba monte olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca çocukların gece korkuları bu dönemde daha çok görülebilir, bu nedenle onlara bir gece lambası almayı tercih edebilirsiniz. 

6-9 Yaş Önerileri

6-9 yaş çocukların odaları tasarlanırken çocukların yaratıcılıklarına alan açılması iyi olur. Oda ile ilgili bir karar alınırken çocukların fikirlerinin desteklenmesi, onlara eğer isteklerinin gerçekleşmesi mümkün değilse neden mümkün olmadığının anlatılması gerekir. Çocukların odada kendilerine ait bir düzen oluşturabilmesini teşvik etmek için bir duvara büyükçe bir pano yerleştirebilir, kara tahta boyası ile duvarı yazı tahtasına dönüştürebilirsiniz. Bırakın istedikleri gibi boyasınlar, resimler, yazılar yapıştırsınlar. Sanata olan ilgilerini desteklemek için odaya yakışabilecğeini düşündüğünüz sanat eserleri fotoğraflarının olduğu dergileri armağan edebilirsiniz. Ancak yönlendirmeniz işte bu kadarla sınırla kalmalı… Onların isteklerine değer verdiğinizi bilmeliler, evin ebeveyninin siz olduğunuzu ve kendilerinin çocuk olduğunun da farkında olmalılar ancak eş zamanlı olarak öz saygılarını da geliştirmeliler. 

9-12 yaş arası çocukların odaları genellikle baştan yaratılır. Ergenliğe uzanan bu zorlu yolculukta çocukların kişilikleri de belirginleşir. Çocukların çok maliyetli değişim taleplerini kontrol etmekte zorlanıyorsanız onları eşyaları yeniden tasarlamaya ikna edebilirsiniz. Beraber mobilyaları boyayarak, duvarların rengini değiştirerek işe başlayabilirsiniz. Bu dönem onların zevkleri çok hızlı değiştiği için büyük maliyetlerde değişiklikler yerine küçük baştan yaratmalarla süreci idare edebilirsiniz. Şu kuralı aklınızda tutabilirsiniz, çocuklar eğer değişime katkı sunuyorsa, kullanmaya ve sevmeye de o kadar meyilli olur. Çocukların kişiliklerinin çok hassas olduğu bu dönemlerde odalarının onların alanı olduğunu aklınızda tutmalısınız. Bir kıyafet bir hafta yatağın üstünde kalıyorsa bırakın kalsın. Çok büyük bir hijyen problemi olmadıkça müdahale etmekten kaçınmalısınız. Ancak odayı kısa sürede toparlayabilmeleri için askılar ve açık raflar yerleştirmeyi teklif edebilirsiniz. 

Son bir not; odaya isteseler dahi televizyon koymamalısınız. Odada çalışma köşesinin, uyku alanının ayrı olması gerektiğini, siz de bu kuralları uygulayarak onlara öğretebilirsiniz. Bu yaşlarda, sizin tam olarak uygulamadığınız hiçbir kuralı uygulamayacaklarını bilerek hareket etmeli ve düzen sağlarken, dekorasyon yaparken ondan beklentilerinizi en az düzeyde tutmalısınız. 

Çocuk Odası Dizaynında Trendler

Çocuk odası dizaynında trendler, kullanışlılığı ve sürdürülebilirliği gösterir. Bir zamanlar bebeklerine beşikler alan, büyüdükçe çocukları için yatak arayan ebeveynler, günümüzde büyütülebilir modüler mobilyaları tercih eder. Çocuk büyüdükçe genişletilen yataklar sürdürülebilirlik için fırsat yaratır. 

Çocukların odası temel parçalarından olan dolaplar için konsollar, çekmeceli dolaplar tercih edilir. Bir dönem moda olan açık raf düzeni, yerini çekmeceli oyuncak dolaplarına bırakır. Böylelikle, dağınıklıklar daha hızlı toplanır. Yatakların altında da çekmeceleri bulunan kullanışlı tasarımlar trendler arasında yer alır. 

Çocuk odası için sıradan halılar kullanma dönemi sona erdi. Doğal lif kilimler, hem kolay temizlenebilir olması hem de organik yapısıyla evlerde yer alır. Halıların renkli desenli alternatifleri çocuk odaları için en kullanışlı seçenekler arasında sıralanır. Çocuk halılarının üzerinde adeta bir oyun alanı sunan desenler de yer alabilir. 

Kolaylıkla çıkarılabilen yapışkanlar, değiştirilebilen perdeler, afişler ve avizeler çocuk odalarının yaşa göre farklılaştıran aksesuarları olur. Belli bir tema üzerinden dekore edilen çocuk odası dizaynları trend olurken, ara ara aksesuar değişiklikleriyle temaları yenilemek çocukların odasını daha çok sevmesine yardımcı olabilir. 

Maksimalizm akımının dekorasyon dünyasında ivme kazanmasıyla beraber çocuk odalarında da baskılar, farklı desenler bir arada kullanılabilir. Duvar örtüleri, tablolar, yatak örtüleri, halılar ve koltuklarla çocuk odaları kumaşların farklılığından doğan uyumu sergiler. Çiçekler ve kelebekler, yıldızlar ve ağaç desenleri bir arada çocuk odalarını süsler. 

Siz de çocuk odalarını dizayn ederken önerilerimizden faydalanabilirsiniz. Çocuklarınızın yaşına, tarzına, düzenine en uygun odayı hazırlayarak onun fiziksel ve psikolojik gelişimine kolaylıkla destek verebilirsiniz. Yetişkinliğe doğru uzanan zorlu ve uzun yolculukta, özel bir alan olacak odalarında kendilerini rahat hissetmeleri için onlara destek verebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago