Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

Hamilelik; idrar testi veya kandaki HCG miktarının ölçülmesi ile tespit edilebilen bir durumdur. Hamile kalan bireyler ilk olarak idrar testine başvursa da en sağlıklı ve doğru yöntem Beta HCG’dir. Nitekim idrar testleri kadınların susuz kalması ve günün değişik saatlerinde farklı hormonlar salmaları nedeniyle sağlıklı olmayan sonuçlar verebilir. Hamilelik ile ilgili kesin bir sonuç almak istiyorsanız pek çok sağlık kuruluşunun yaptığı Beta HCG testine başvurmalısınız.

Beta HCG Nedir?

HCG; rahim duvarında döllenmiş yumurta yapışması ve sonrasında plasentanın salgıladığı hormona verilen isimdir. Daha açık bir ifade ile HCG hormonu hamile kalınıp kalınmadığını ifade eden hormondur. HCG hormonunun varlığını ve değerini ölçen teste ise Beta HCG testi denir. Genellikle hamilelik şüphesi olan kadınlara yapılan Beta HCG testi gebeliğin en kesin kanıtıdır.

Ancak halk arasında hamilelik hormonu olarak adlandırılan bu hormonun kana ve idrara geçmesi zaman alabilmektedir. Yani beta HCG değerlerindeki artış henüz kan ya da idrara yansımamışken yapılan erken gebelik testleri yanlış sonuç verebilir. Fakat hamile olunmamasına rağmen HCG hormonun yüksek çıkması ve hamilelik testinin pozitif olması gibi bir durum ile karşılaşmak söz konusu değildir.

Beta HCG Hesaplama Nedir?

Beta HCG hesaplama, kişinin hamile olup olmadığını öğrenebilmesi için yapılan hesaplamalar için kullanılan isimdir. Hamilelik belirtilerini yaşamaya başlayan ve adet döneminde gecikme olan kadınlar beta HCG hesaplama ile ilgili detaylı araştırmalar yapmaya başlar. Bu doğrultuda kişilerin hamile olup olmadığı kan ve idrar testinde net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Tıp literatüründe ‘Human Chorionic Gonadotropin’ şeklinde adlandırılan HCG hormunu, genellikle hamilelik hormonu olarak bilinmektedir. Bu nedenle hamile olmayan bir kişinin beta HCG hormonu 0 ile 10 mlU/ml arasında iken hamile bireylerde ise bu değer hamilelik haftasına göre yükselmektedir. Peki, beta HCG değerleri kanda ve idrarda ne zaman ortaya çıkar? HCG testi ne zaman doğru sonuç verir?

Beta HCG Değerleri Ne Zaman Yükselmeye Başlar?

Halk arasında hamilelik hormonu adıyla de bilinen beta HCG hormonu, hamileliğin ilk günleriyle beraber yükselişe geçer. Hamile olmayan kadınlarda referans aralığı 0 ile 10 ml olan beta HCG değerleri hamileliğin ilerlemesiyle beraber çok yüksek seviyelere çıkar. Bu yükseliş sebebiyle hamileliğin gerçekleşip gerçekleşmediği beta HCG değeri hesaplama yöntemi ile bulunabilir.

Normal ve sağlıklı bir gebelikte beta HCG değerleri embriyonun rahim duvarına tutunması ile birlikte yükselişe geçmeye başlar. Gebeliğin ilk gününden yaklaşık 8 ile 10 gün sonra beta HCG değerleri gebeliği fark ettirecek seviyeye ulaşır.

Beta HCG hormonu hamileliğin sekizinci haftasına kadar çok hızlı artış gösterir. Hamileliğin ilk sekiz haftasında beta HCG artış hesaplaması her 48 ila 72 saat arasında iki katına çıkmış olacak şekilde yapılır. Bunun yanı sıra beta HCG değeri hesaplama ile gebeliğin hangi haftasında olunduğunu belirlemek de mümkündür. Peki beta HCG değerlerine göre gebelik haftası otomatik hesaplama nasıl yapılır?

Beta HCG Artış Hesaplama

Embriyonun rahme tutunmasının üzerinden yaklaşık 10 gün geçtikten sonra hamile bireyin kan ve idrar testlerindeki beta HCg değerleri hızla yükselişe geçer. Kanda beta HCG tespitiyle hamilelik tanısı koyabildiğimiz gibi, beta HCG artış hesaplamasıyla gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğunu ortaya koymak da mümkündür. Aşağıdaki beta HCG ile gebelik haftası hesaplama tablosunda gebeliğin hangi haftasında beta HCG değeri yaklaşık olarak kaç olmalıdır sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Gebelik Haftası                  Beta HCG Değerleri

3. hafta                                  10 ile 50 arası

4. hafta                                   5 ile 425 arası

5. hafta                                  20 ile 7300 arası

6. hafta                                  1080 ile 56000 arası

7 ile 12. Hafta                        7650 ile 290000 arası

13 ile 16. Hafta                       13300 ile 250000 arası

17 ile 24. Hafta                      4000 ile 165000 arası

25 ile 40. Hafta                      3640 ile 117000 arası

Beta HCG Değeri Kanda Ne Zaman Belli Olur?

Bebek bekleyen ve bir an önce hamile kalmak isteyen kişiler, beta HCG değerlerini öğrenerek hamile olup olmadığını anlamak isterler. Bu doğrultuda karşımıza beta HCG değerlerinin idrar ve kanda ne zaman belli olur sorusu sorulmaktadır.

Beta HCG hormunu, idrardan önce kanda belli olur. Bu doğrultuda embriyonun rahime yerleşmesinden yaklaşık 3-4 gün sonra kandaki HCG değeri gebeliğin tespit edilebileceği seviyeye ulaşmış olur. Bu da adet döneminden yaklaşık 5-6 gün öncesine denk gelmektedir. Yani kişiler hamile olduğunu en erken adet döneminden 5-6 gün önce öğrenebilmektedir.

Beta HCG Değeri İdrarda Ne Zaman Belli Olur?

İdrar testi, hamileliğin anlaşılabilmesi için en hızlı yöntemdir. Ayrıca idrar testi, anne adaylarının en ekonomik şekilde hamileliğini öğrenebilmelerini sağlamaktadır. Anne adaylarının vücudunda salgılanan HCG hormonu, embriyonun rahime yerleşmesinden sonra ilk birkaç hafta da her 48 ile 72 saatte 2 katına çıkmaktadır. Bu da hamile olan bir kadının beta HCG hormonun çok hızlı bir şekilde arttığını göstermektedir. İlk olarak kadının kanına ulaşan HCG hormonu, idrara ise daha geç ulaşmaktadır. Bu nedenle idrar testinin adet gecikmesinden sonra yapılması çok daha sağlıklı bir sonuç verecektir. Aksi takdirde hamile olunmasına rağmen test negatif çıkabilmektedir.

Beta HCG Sonuçları

Kadınların kanındaki HCG durumu farklı şekillerde yorumlanabilir. Bu durumları iki şekilde ayırmak mümkündür.

HCG düşük ise;

  • Kadınların düşük ihtimali fazladır,
  • Gebeliğin dış gebelik şeklinde gerçekleşmiş olma ihtimali yüksektir,
  • Hamilelik haftasının yanlış bilinmesinden dolayı düşük HCG ölçümü yapılmış olabilir.

HCG yüksek ise;

  • İkiz veya üçüz gibi çoklu hamilelik durumunun ortaya çıkabilmesi,
  • Hamilelik haftasının yanlış bilinmesinden kaynaklı yükseklik,
  • Kadın rahmi içinde anormal bir durumun gözlemlenmesi olabilir.

HCG değerinize göre doktorunuzdan gelen tavsiyeleri dikkate almalısınız. Doktor tavsiyelerine uymadığınız durumda hamilelikte çeşitli risklerle karşılaşmanız mümkündür. Beta HCG testi ile elde edilen sonuçları mutlaka dikkate almalısınız. Aksi takdirde gebeliğiniz ile ilgili riskler büyür.

Beta HCG Nasıl Yapılır?

Hamilelik testi olarak da ifade edilebilecek olan Beta HCG; kan örneği ile yapılır. Beta HCG testi herhangi bir sağlık kuruluşunda yaptırılabilir. Beta HCG testini yaptırmak için aç veya tok olmanız gerekli değildir. Dilediğiniz zaman bu testi yaptırabilirsiniz.

Referans:

https://www.healthline.com/health/hcg-blood-test-quantitative

https://cihanbeylidh.saglik.gov.tr/TR,360447/test-rehberi.html

Yorumlara Bak

    • Merhaba

      Gebelikten söz edebilmek için Beta HCG değerinin 5 mIU/ml ve üstü olması gereklidir.

      cicicocuk ailesi

    • Merhaba,
      HCG değerleriniz hamileliğe işaret olabilir. Bir gebelik testi uygulayarak kesin sonuca ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler!
      cicicocuk ailesi

  • 43 yaşındayım gebelik için kan tahlili yaptırdım beta hcg 0.40 sonuç gebelik varmı yokmu bilemedim sizce varmı acaba

  • Beta degerim 121.21 cikti karar sinirida 0.5 spralim var ama dusuk olurmu acaba birde kac haftaliktir acaba

  • Pazartesi kan verdim 196.96 çıktı adetim 6 gün geçti bu deger düşükmü kaç haftalık oluyor

  • Devlet hastahanesinde yaptırmış olduğum test sonucunda, 0.1<test yazıyor ve yanında yeşil bir tik var hiç birşey anlamadım. Sizce sonuç nedir?

  • gebelik beta değerim 15246 cikti doktora gtmedim sizde kac haftaya denk geliyor acaba.

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago