Bebek Sağlığı

Bebeklerde Egzama Nedir? Nasıl Geçer?

Her yaştan insanda görülebilen bir cilt hastalığı olan egzama, dermatoloji kliniklerine başvuran hastaların da yaygın şikayetleri arasında yer alır. Egzamaya yol açan ve her hasta için genellenebilecek kesin nedenler yoktur. Ancak doğru tedavi planlaması ve ilaç kullanımı ile egzamayı kontrol altına almak mümkündür. Birçok farklı tipi olan egzama, bebeklerde de görülebilir. Özellikle 2 – 3 aylık bebeklerde ve katı gıdaya geçiş süreci olan 4. ve 5. aylarda egzamaya daha sık rastlanır. Peki, bebeklerde egzama neden olur? Bebeklerde egzamanın belirtileri nelerdir? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyorsanız gelin, bebeklerde egzama hakkında aklınıza takılan soruları birlikte cevaplandıralım.

Egzama Nedir?

Egzama, ciltte kuruluğa ve kaşıntıya neden olan, zaman zaman deri üstünde kabarcıklar oluşmasına yol açan bir cilt hastalığıdır. Egzama birden fazla nedene bağlı olarak görülebilir ve bulaşıcı değildir. Atopik egzama ve atopik dermatit olarak da anılan bu hastalık, genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklı olarak meydana gelir.

Basit tedavi yöntemleriyle kontrol altında tutulabilir, ancak ilerlediği takdirde ciltte çatlama, kızarıklık, pullanma ve yanma gibi semptomlara yol açar. İlerleyen egzama vakalarında hasar gören cilt, mikroorganizmaların girişine karşı savunmasız hale geldiği için enfeksiyon oluşumuna rastlanabilir. Bu nedenle egzamanın zamanında teşhis ve tedavi edilmesi büyük önem taşır.

Egzama ya da tıp tabiri ile atopik dermatit bebeklerde sıklıkla görülen hastalıklardan bir tanesidir. Yaklaşık her 5 bebeğin 1 tanesinde gözlemlenen bu sorun zaman zaman alevlenen ve bebekleri rahatsız eden bir yapıdadır. Bebeklerde genel olarak yüz ve saçlı deride görülen egzama kaşıntı ve döküntü gibi etkileri ile bebeklerin gün içinde ağlamasına ve huzursuz olmasına neden olur. Oluşum sürecinde bir belirtinin gözlemlenmediği ve bir anda ortaya çıkarak vücudu kaplayan egzama, yayılabilen özelliği ile oldukça tehlikelidir. Bebeğin bir bölgesinde başlayan ve doğru tedavi edilmediğinde vücudun diğer bölgelerini kaplayan egzamaya karşı yapılması gereken en iyi şey uzman bir hekimle görüşmektir.

Bebeklerde Egzama Neden Olur?

Bebeklerde görülen atopik egzama, çoğunlukla ilk üç aylık dönemde başlar. Ancak katı gıdaya geçiş sürecinde de görülebilir. Egzaması olan bebeklerin yetişkinlik döneminde hastalığın belirtileri azalabilir ya da tamamen yok olabilir. Fakat egzama genellikle tekrarlayıcı özellik gösterir. İlk olarak yüzde başlayan egzama, zamanla kollara, bacaklara ve gövdeye yayılabilir.

Bebeklerde egzama görülmesinin farklı nedenleri olabilir. Yumurta ve buğday gibi bazı gıdalar, egzama oluşumunu tetikleyebilir. Öte yandan; yün, sentetik kumaş, sabun, deterjan ve hayvan tüyü gibi bebeğin cildini tahriş edebilen materyaller de egzamaya yol açabilir. Bebeğin alerjik bir bünyesi varsa, evcil hayvanlara ve ev tozlarına karşı vücut tepki verebilir. Travmatik olaylar ve stres de yaygın görülen egzama nedenleri arasında yer alır.

Bebeklerde Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama gibi bebeğinizin sağlığını tehdit eden kaşıntılı hastalıklara karşı önceden önlem almak oldukça önemlidir. Bu nedenle bebeklerde görülecek egzamanın belirtilerinin iyi bilinmesi aktif bir şekilde önlem alınmasına katkı sağlayacaktır. Ancak bu durumun gerçekleştirilebilmesi için öncelikle egzama belirtilerinin bilinmesi gerekir. Pek, egzama belirtileri nelerdir?

  • Yüz ve saçlı deride renk değişikliği
  • Zamanla vücutta kaşıntıyı tetikleyen kızarıklıklar
  • Kaşındığında dökülmeye başlayan deri
  • Uzun vadede yara şeklini alan alerjik kabarıklıklar

Yukarıda anılan durumların herhangi biri ile karşılaşıldığında bebeğinizi korumak için derhal uzman hekiminiz ile iletişime geçerek egzama çözüm yöntemlerine başvurmalısınız. Uzman hekim tarafından size verilecek talimatları yerine getirerek kesin tedavi ile egzamayı bebeğinizin hayatından silebilirsiniz.

Bebeklerde Egzama Nasıl Gözükür?

Bebeklerde egzamaya özellikle yüzde, dirsek içlerinde, dizlerin arkasında ve saçlı deride rastlanır. Egzama kendini kızarıklıklarla ve tahriş olmuş döküntülerle gösterir. Ayrıca, cilt üstünde şeffaf kabarcıklara da rastlanabilir. Genellikle egzama döküntüleri şiddetli kaşıntılara neden olur. Bebeğinizin cildini gözlemleyerek egzama belirtilerini tespit edebilir ve doktorunuza danışabilirsiniz. Bebeğinizde egzama oluşmasına yol açabilecek materyalleri ve ürünleri gözden geçirebilir, bebeklere özel ve kuru cilde uygun bakım ürünlerinden destek alabilirsiniz.

Bebeklerde Egzama Nasıl Geçer?

Bebek cildi oldukça hassas olduğundan bebeklerde egzama nasıl geçer sorusu anneler için oldukça önemlidir. Bu soruya cevap bulmak ve bebeklerini rahatlatmak isteyen annelerin bilmesi gereken bir konu egzamada kesin tedavinin bulunmadığıdır. Ancak bu hastalığa karşı alınması gereken temel önlem korunmadır. Uzman hekim gözetiminde bebeklerin egzama ile karşılaşmaması için önlem alınabilir. Egzama ile tanışan bebeklerde ise derinin güçlendirilmesi adına çeşitli sabun, krem ve nemlendirici losyonlar kullanılabilir. Egzama nasıl geçer sorusuna cevap arayan annelerin bebeklerine uygulayacakları tedavi sırasında hijyen koşullarına uyması da oldukça önemlidir. Zira egzama bulaşıcı olduğundan hijyenin sağlanmaması daha büyük sorunlara neden olabilir.

Bebeklerde Egzama Tedavisi

Atopik egzama mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bebeklik döneminde tedavi edilmediği takdirde, erişkinlikte solunum yolu rahatsızlıklarının gelişmesine yol açabilir. Egzama görülen bebeklerin tırnakları, kaşıntı nedeniyle ciltlerine zarar vermelerini önlemek için düzenli olarak kesilmelidir. Parfümsüz sabunlar, hipoalerjenik ve bebeklere uygun bakım ürünleri tercih edilmelidir. Bebeklerde egzama tedavisinde ilaç kullanımı, yalnızca doktorların tavsiyesi çerçevesinde uygulanmalıdır. Bu süreçte bebeklerin cildini rahatlatmak ve kaşıntı hissini azaltmak için, banyo suyuna badem yağı eklenebilir. Ayrıca, bebekleri kurularken ya da silerken sert havlular ve kumaşlar kullanılmamalı, yumuşak bir havluyla tampon hareketler eşliğinde kurulama yapılmalıdır.

Siz de bebeğinizde egzama belirtilerine rastladıysanız, ilk olarak doktorunuzla iletişime geçmeniz büyük önem taşır. Bebeklerde egzama tedavisinde bitkisel çözümlere örnek olarak beyaz dut kurusu ve elma sirkesi kürleri gösterilebilir. Ancak söz konusu yöntemlerin tümü, doktor onayı alınmadan uygulanmamalıdır. Doktorunuz, gerek gördüğü takdirde merhem ya da ilaç kullanımını tavsiye edebilir. Bu süreçte bebeğinizi alerjik reaksiyonlara yol açabilecek tüm faktörlerden uzak tutmanız son derece önemlidir.

Referans:

https://alanyaeah.saglik.gov.tr//TR,37836/cocuklarda-sik-gorulen-alerjik-problemler.html

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0600/15.html

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0901/diaper.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago