Bebek Sağlığı

Bebeklerde Ağız ve Diş Sağlığı: Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Farklılık gösterme ihtimali ile birlikte bebekler ilk dişlerini genellikle 6-12 ay arasında çıkarmaya başlar. Çoğu çocuk üçüncü yaşıyla beraber 20 süt dişinin tamamını çıkarmış olur. İlk dişlerin çıkmasından sonra birçok ebeveynin kafasında oluşan en büyük soru işareti bebeğinin ağız ve diş bakımını nasıl yapması gerektiği oluyor. Oysa bebeklerde ağız ve diş bakımı doğdukları günden itibaren büyük bir önem taşımakta. Peki yeni doğan bebeklerde ağız sağlığını korumak için neler yapmalı?

Yeni Doğan Ağız Sağlığı

Bebeğinizi olası diş çürüklerinden korumak için önlem almaya dişleri çıkmadan önce başlamak gerekiyor. Bu konuda yapılacak en önemli şey emzirdikten sonra bebeğinizin diş etlerini temizlemek. Bu işlemi gerçekleştirmek için ıslak bir bez kullanabilirsiniz. Islak bezi işaret parmağınızın tamamına sardıktan sonra bebeğinizin diş etlerinde hafifçe masaj yaparak gezdirin. Böylelikle bebeğinizi ağzında oluşabilecek bakterilerden korumuş olacaksınız.

6-12 Ay Arası Ağız ve Diş Bakımı

Bebeğinizin diş sağlığını korumak için diş bakımına dişlerini çıkarmaya başladığı andan itibaren başlamak gerekiyor. Yumuşak kıllı bir çocuk diş fırçası kullanarak bebeğinizin dişlerini nazikçe fırçalayın ve diş etlerine masaj yapın. Bu dönemde diş macunu kullanımı henüz başlamadığı için bakım işlemini yalnızca diş fırçası kullanarak ve su yapmak büyük bir önem taşıyor.

Bu aralıkta yeni çıkmaya başlayan dişler bebeğinizin diş etlerinde kaşıntı problemine sebep olabilir. Bu durumda diş kaşıyıcılar ya da ıslak bir mendilden yardım alabilirsiniz. Soğuk kaşıntıya iyi geleceğinden diş kaşıyıcı ya da mendili hafif soğuk su ile durulamak faydalı olacaktır.

Doktorlar ilk diş muayenesi için birinci yaş gününe yakın zamanları öneriyor. Bu yüzden 6-12 ay arası dönemin sonlarına doğru çocuk ağız sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir doktordan yardım almak faydalı olacaktır.

12-18 Ay Arası Ağız ve Diş Sağlığı

Bu dönemde bebeğinizin dişlerini diş macunu kullanmadan günde iki kez fırçalamaya devam etmelisiniz. 12-18 ay aralığı ağızda bakteri ve dişte çürük oluşumu için kritik bir dönem olduğundan bebeğinizin diş ve diş etlerini düzenli olarak kontrol edin. Gözünüze çarpan kahverengi ya da beyaz noktalar olursa mutlaka bir diş hekimine danışın. Bebeğinizin ilk diş muayenesini henüz yaptırmadıysanız bu dönemde mutlaka kontrole götürün.

18 Ay- 3 Yaş Arası Bakım

İkinci yaşa gelindiğinde diş fırçalama işlemi için az miktarda diş macunu kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu dönem çocuğunuza dişlerini nasıl fırçalaması gerektiğini öğretmek ve bu alışkanlığı kazandırmak için çok önemlidir. Çocuğunuz 5-6 yaşlarına gelip el göz koordinasyonunu tamamlayana kadar diş fırçalama konusunda yardıma ihtiyaç duyacaktır. Yanında durup ona destek olmaya devam edin.

Çocuğunuz üç yaşına geldiğinde emzik ve biberon kullanmayı tamamen bırakmış olmalı. Düzenli olarak diş ve diş etlerini kontrol etmeye ve bir diş hekimini görmeye devam edin.

Bebeklerde Diş Ağrısı

Diş ağrısı hemen hemen herkesin hayatının bir kısmında karşılaştığı ağrılardan bir tanesidir. Hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve kişilere zor dakikalar geçirten diş ağrısının pek çok sebebi olabilmektedir. Dişler; yemek artıklarının dişlerin arasında kalması ve düzenli temizlenmemekten dolayı zaman içerisinde çürür. Dişlerde meydana gelen bu çürükler ise şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Çürük dışında ise ağız ve dişlere gelen darbeler dişlerde ağrıya neden olabilir. Dişlerde hissedilen ağrılar; diş, kemik ya da diş etinden kaynaklanmaktadır. Dişlerde yaşanan kemik kaybı, yanlış yapılan protezler, kanal tedavisi, regl dönemi, geceleri diş gıcırdatma, hamilelik, diş etinde meydana gelen iltihaplanmalar ve çürükler diş ağrılarının sebepleri arasındadır. Peki, diş ağrılarının çözümü nedir?

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrılarına kişiler ilk çözüm olarak ağrı kesicileri düşünmektedir. Ancak ağrı kesiciler geçici çözümlerdir. Bir tedavi yöntemi değildir. Bu nedenle diş ağrısı yaşanması durumunda kişilerin bir an önce bir diş hekimine başvurmaları gerekmektedir. Eğer yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden kaynaklı diş ağrıları mevcut ise doktorunuz muhtemelen öncelikle antibiyotik tedavisine başlayacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta hekim tavsiye olmadan antibiyotik kullanılmamasıdır. Antibiyotik kullanımı sonrasında hekiminiz diş çekimi, dolgu, kanal tedavisi gibi yöntemlerden birini size çözüm olarak sunacaktır. Çünkü antibiyotikte diş etinde meydana gelen iltihaplanmaların ortadan kaldırılması ve asıl tedaviye geçilmesi için hazırlanan bir süreçtir.

Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısı yetişkinlerde olduğu kadar bebeklerde de meydana gelebilmektedir. Özellikle diş çıkarma döneminde bebeklerin diş etlerinde şiddetli bir ağrı ve kaşınma ortaya çıkar. Ebeveynler ise meydana gelen bu ağrı ve kaşıntıları ortadan kaldırmak için çeşitli yollara başvururlar. Bebeğiniz diş çıkarma dönemine girdikten ve dişlerin kaşınma ya da ağrılar başladığı için bebeğinizi bir hekime götürmelisiniz. Çünkü diş çıkarma döneminde bazen ateşlenme ve öksürük gibi çeşitli yan etkilerde görülebilmektedir. Bu ağrıların ve ateşlenmelerin ortadan kaldırılması için çocuk doktorunun tavsiye ettiği ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler kullanılmalıdır. Böylelikle bebeklerde meydana gelen diş ağrılarına çözüm bulunmuş olur.

Referans:

http://www.tdb.org.tr/sag_menu_goster.php?Id=227

https://izmirataturkeah.saglik.gov.tr/TR,163788/cocuklarda-agiz-dis-sagligi.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago