Bebeklerde Uyku

Bebek Uyutmada En Etkili 5 Yöntem

Bir bebek sahibiyseniz muhtemelen uykusuz gecelere alışıksınızdır. Gerçi, insan böyle bir şeye nasıl alışabilir ki, ya da alışmak zorunda mıdır? Aslında değilsiniz. Uyumayan ve sizleri de uyutmayan bebeklerinizi uyutacak, sizi de mutluluktan havalara uçuracağız. Her ne kadar bu süreçte sizin asıl isteğiniz muhtemelen yatağınıza atlamak olsa da. Bu yazımızda sizlerle en huzursuz bebekleri bile uyutabilecek en iyi beş bebek uyutma yöntemlerini paylaştık.

Bebek odası karanlık olsun.

            Sanırım en basit gözüken ancak detayları unutulabilen önerimiz bu. Bebekler de bizim gibi karanlık da uyumalı. Karanlık da uyumakla kalmamalı, uyandıklarına onlarla ilgilenirken de ışık açılmamalı. Emzirmeniz gerekirse bile loş bir ışık kaynağı ile işinizi halledip bebeğin uyku düzenini yoğun bir ışıkla bozmamaya gayret edin. Bu sayede odasına daha az gelirsiniz.

Bebeği yatırmadan besleyin.

            Aç bir bebek nasıl uyumazsa, acıkan bir bebek de uykusundan uyanır. Bu bebeklerin uyanmasının başlıca sebeplerindendir. Eğer bebeğinizin uyku süresini maksimuma çıkarmak istiyorsanız onu yatırmadan emzirmeyi deneyin. Yeni doymuş olarak uykuya geçen yeni doğanların aç kalmış yaşıtlarına göre çok daha uzun süre size huzur vereceğini göreceksiniz.

Bebeğin her isteğine koşmayın.

            Gece boyunca bebeğiniz pek çok ses çıkaracaktır. Bebeğinizin en küçük ses değişimiyle odasına koşup her seferinde onu teselli ederseniz bunu yapmaya devam eder. Bebeğin sesi çıkarıp çıkarmaya devam etmediğini bir süre takip edip öyle eyleme geçin. Her ikinizin de sağlıklı gelişimini düşünüyorsanız yalnızca gerekli durumlarda bebeğin yanına gidin.

Bebeğinize uyku düzeni oluşturun.

            Özellikle yeni doğan bebekler bizler gibi bir uyku düzenine sahip olmazlar çünkü henüz melatonin üretimleri devreye girmemiştir. Bu yüzden ilk 3-4 ay günün her saatinde uykuya dalıp uyanabilirler. Gündüz uykularını yapay bir biçimde kısaltıp gece uykularını dolaylı yoldan arttırmak bebeğin uyku düzeni kazanmasına yardımcı olacaktır.

Bebeğinizi dürüm yapın.

            Elbette burada bahsedilen yiyecek olan dürüm değil. Bebekler, aslında çoğumuzun fark etmeden devam ettiği bir şekilde, anne karnındaki zamanlarını özlerler. Bunu bir bakıma onlara tekrar yaşatmak mümkün. Birkaç yumuşak battaniye alın ve bebeğinizi bir dürüm (isterseniz bir sushi diyelim buna) şeklini alacak şekilde sarın. Şimdi uykuya dalmasını izleyebilirsiniz. Genellikle bebekler altıncı aylarının sonuna gelirken 8 saate kadar aralıksız uyumayı öğrenirler. Uyku da hayatımızdaki pek çok aktivite gibi rutindir. Rutin olan her şey öğrenilebilir. Eğer bu bebek uyutma yöntemleriyle anlık bir başarı sağlayamıyorsanız bile üzülmeyin. Sizler bebeğinizin uyku düzenini oluşturmakta ona yardımcı oluyorsunuz. Ne kadar uzun süre ve istikrarlı bir biçimde bu dediklerimizi yaparsanız bebeğinizin de düzenli bir uykuya başlaması o kadar kolaylaşır. Unutmayın, birkaç aylığına uykusuz kalmak çekilebilir, ancak bebeğinize gerekli düzeni zamanında aşılayamazsanız bu uykusuzluk hali hem siz hem de onun için yıllarca sürebilir.

Referans:

https://marmaraeah.saglik.gov.tr/TR,97829/6-36-ay-arasi-bebek-uyku-poliklinigi.html

https://www.webmd.com/parenting/baby/nighttime#1

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago